Hlavní obsah

Hvězdy z klece věří bijci Procházkovi. Zvítězí, ale stojí před velkým nebezpečím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední hodiny zbývají do pátého vystoupení českého bojovníka MMA Jiřího Procházky v prestižní organizaci UFC. Na jubilejním galavečeru s pořadovým číslem 300 změří síly se sebevědomým Rakušanem Aleksandarem Rakičem, který se přitom do bojiště vrací po necelých dvou letech. Střet Evropanů má velký zásah, v této ostře sledované bitvě půjde o hodně. Jak vysoce sledovaný duel dopadne? Redakce Sport.cz oslovila přední české zápasníky, kteří věří ve vítězství rodáka z Hostěradic, zároveň ale i varují před číhajícím nebezpečím.

Věříme, že to Jiří Procházka urve! Rakič je ale jeden z jeho nejtěžších soupeřů, pozor na jeho rychlost, varují čeští zápasníciVideo: Sport.cz

 
Článek

Procházka podruhé v UFC změří síly se soupeřem z Evropy, tím posledním byl v roce 2020 Švýcar Volkan Oezdemir, kterého ukončil ve druhém kole na KO. „Vidím všechny možné cesty, jak Jiří vyhraje. Kdybych se měl pokus vybrat ty pro Rakiče, tak to bude přes wrestling a zem, kde si myslím, že nad Jirkou bude mít třeba pět šest kilo navrch, což může využít váhově i silově. Pokud se mu nebude dařit v postoji, což si myslím, že proti Jirkovi úplně nebude, tak tohle bude cesta, jak na Jirku může vyzrát,“ přemítá Patrik Kincl, šampion organizace Oktagon MMA.

„Myslím si, že pro Jiřího je to dobrý zápas, protože Rakič je víc postojář než zemař. Dlouho nezápasil, měl přestávku a zranění. Pro Jiřího to jsou jen dobré zprávy a věřím, že má všechny zbraně na to, aby ho porazil. Věřím, že může vyhrát na KO, vrátí se na vítěznou vlnu a znovu se dostane do boje o titul,“ přeje si Machmud Muradov, uzbecký bojovník v UFC, který se proslavil zápasením na česko-slovenské scéně.

Trenér André Reinders tipuje kartu UFC 300. Příspěvek z pořadu DirektVideo: Sport.cz

Mnozí poukazují na již zmíněné Rakičovy přednosti na zemi, kde by mohl mít v zápase navrch. „Rakič bude mít velký problém dostat Jiřího na zem, a pokud se mu to povede, tak ho nebude mít čím ukončit. A stát proti Jirkovi patnáct minut v postoji? To opravdu potřebujete tvrdou hlavou a hodně štěstí,“ věří ve vítězství i Karlos Vémola.

Rakušan sice v posledním duelu v květnu 2022 prohrál kvůli zranění kolena, teď se chce vydrápat zpět na příčky usilující o titulovou šanci. „Rakič bude pro Jiřího jeden z nejtěžších soupeřů. V divizi je moc rychlý, spíš se hýbe jako sedmdesátka. Jiří vždy měl soupeře, kteří byli o něco pomalejší, na což si nyní musí dát pozor,“ upozorňuje David Dvořák, další český zástupce v UFC.

„Spousta lidí Rakiče podceňuje, ale myslím si, že je to nebezpečný bojovník. Sice nebyl dva roky v kleci, měl pauzu kvůli zranění, ale má nebezpečné nízké kopy, což je věc, která Jirkovi občas dělá problém, pokrývat je, kvůli širokému postoji. Jirkovou obrovskou devízou je ale nepředvídatelnost. Soupeři ho sice mají načteného, ale on je bojovník, který se neustále zlepšuje. Nebude to tak jednoduchý zápas, jak si většina myslí. Hodně bych se divil, kdyby to skončilo na body,“ poskytl názor i André Reinders, přední český trenér.

Karlos Vémola věří Jiřímu Procházkovi. Rakič ho nemá čím ohrozit, bude vítězství!Video: se svolením Karlose Vémoly

Český bijec se musel před zápasem popasovat se slovními narážky, na něž v minulosti nebyl příliš zvyklý. Terčem se například stalo jeho oblíbené samurajství. „Jak Jirku znám a viděl jsem ho na tiskovce, tak mi přijde, že se mu to nelíbí. Snaží se mít chladnou hlavu, ale vždycky v určitém momentu se ho to nějakým způsobem dotýká. Viděl jsem, že by s ním zápasil už na tiskovce. Hned by vlezl do klece a šel by si to s ním vyřídit,“ usmívá se Kincl.

„Rakič je určitě kvalitní všestranný bojovník, který se po dlouhé pauze vrací zpět do boje. Já v tomto zápase ale věřím Jirkovi, který podle mě bude těžit z nestandardního postoje a rychlosti, která bude na jeho straně. Rakič se možná bude pokoušet zápas přenést na zem a wrestlit, ale myslím si, že Jiří už čelil silnějším wrestlerům, které dokázal odbránit, popřípadě hodně unavit svým stylem a pak zápas ukončit,“ vidí české vítězství i Matěj Peňáz, bojovník organizace Oktagon MMA.

Jak Dvořák, tak Kincl upozorňují, že Rakič představuje komplexnější sousto než třeba Brazilec Pereira, s nímž Procházka naposledy padl v titulové bitvě v New Yorku. „Určitě je komplexnější. U Pereiry se Jiří nemusel bát, že ho vezme na zem, ale u Rakiče je to jiné. Jiří si na to bude muset dát pozor. Na druhou stranu v postoji určitě nemá takové zkušenosti jako Pereira,“ srovnává 34letý šampion Kincl.

Byť oba bijci své poslední duely prohráli, větší tlak je podle odborníků právě na rakouské straně, v jejíž neprospěch hraje právě dlouhá zápasová odmlka. „Tlak je tu spíš na Rakiče. Má za sebou dlouhou pauzu a je to velký event. Nervozita a tlak bude hrát ve prospěch Jirky,“ kýve hlavou Kincl.

Reklama