Hlavní obsah

Naváženo. Procházka se zaťatou pěstí, soupeři se intenzivně podíval do očí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší tisková konference v dějinách UFC, po níž o několik hodin později následovalo i oficiální vážení zápasníků s pořadovým číslem 300, kde pochopitelně nemohl chybět ani český bijec Jiří Procházka. Ten nejprve rakouskému rivalovi Aleksandaru Rakičovi nebývale intenzivně podíval do očí, načež si oba soupeři s přehledem počínali při plnění váhových povinností. Galavečer startuje již v sobotu 13. dubna místního času.

Napětí stoupá. Staredown Jiří Procházka vs. Aleksandar RakičVideo: se svolením Jiřího Procházky

 
Článek

Při pohledu z očí do očí by se napětí mezi oběma aktéry bitvy v polotěžké divizi dalo snad i krájet. Procházka svedl s Rakičem intenzivní staredown, na nějž z těsné blízkosti raději dohlížel i vždy připravený šéf populární ligy UFC Dana White, který bijce po třaskavých výměnách pohledů raději odstrčil stranou. U Rakušana byl v tu dobu jiný z pracovníků, jenž se pokoušel o totéž.

Oba bijci však udrželi emoce na uzdě, byť v těsné blízkosti měli zaťaté pěsti, a bylo jasné, že v případě fyzického konfliktu budou mít práci i přihlížející zaměstnanci ochranky. K ničemu závažnému ale nedošlo, agresivitu si rivalové schovali až do klece. Procházka následně s tradičním vítězným gestem přistoupil před rozradostněný dav fanoušků, jeho sok se rozloučil se zaťatou pěstí nad hlavou.

Bylo zřejmé, že energie pulzovala především kvůli ne zrovna dobrým vzájemným vztahům. Rakušan se totiž i v předchozích dnech do soupeře slovně opřel, znovu zpochybňoval jeho samurajství. „Nemůžete se stát samurajem jen na základě toho, že si přečtete knihu, kterou vám donesl váš trenér,“ kroutil hlavou. „Ani já sám nedokážu popsat, co všechno jsem musel obětovat. Ve zkratce mele h***a,“ odvětil český bijec, jemuž sok dokonce vyhlásil bitvu o krále Evropy.

Intenzivní pasáž zaujala i fanoušky na sociálních sítích, kteří poukazují na důležitost boje pro situaci v polotěžké divizi. Rakič přitom při dotazu z publika znovu zopakoval, že cílí na to být nejlepším Evropanem. „Už se nemůžu dočkat, až se v sobotu večer ukážu světu a ukážu, kdo je králem Evropy,“ povídal s úsměvem rodák z Vídně.

Na opačné straně straně sedící Čech to vidí jinak, kralováním v Evropě chce jen začít. „Nechci být jen králem Evropy, ale králem světa. Sledujte můj návrat, po němž se chci znovu dostat k titulové šanci,“ prozradil své plány Procházka, jenž loni v listopadu zažil porážku po dlouhých osmi letech.

V pátečních brzkých ranních hodinách lasvegaského času se konalo i oficiální vážení, během nějž si jak Procházka, tak Rakič počínali svědomitě. Oběma mužům se na váhovém pultíku ukázalo 93,4 kg. Jejich vzájemnému střetu, ke kterému dojde v neděli 14. dubna přibližně od 03:30 (SEČ), tak v tuto chvíli už nic nebrání.

Reklama