Hlavní obsah

Král Pereira. Stal se rekordmanem a k trilogii vyzval věčného rivala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Působivé ukončení a zápis do historie. Brazilský bojovník Alex Pereira zažil na galavečeru UFC 295 v New Yorku skutečně povedený večer. Díky skalpu českého samuraje Jiřího Procházky nejen že vybojoval pás šampiona polotěžké váhy, ale rovněž se v nejkratším čase postaral o zisk hned dvou titulů. „Byl to boj, ale dopadlo to perfektně,“ lebedil si 36letý Pereira, načež ještě po duelu v kleci vyzval k trilogii dlouholetého rivala Israela Adesanyu.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Alex Pereira (vlevo) v souboji s Jiřím Procházkou.

Článek

New York (od našeho zpravodaje) - Cesta pokorného Brazilce je vskutku působivá. Vždyť má do této doby za sebou pouze jedenáct zápasů MMA, i tak se mu ale povedlo během raketového období ukořistit hned dva tituly v různých váhových kategoriích. V tomto rychlostním sprintu tak za sebou nechal všechny ostatní šampiony. „Znamená to pro mě hodně, je to výsledek dobré práce po dlouhých a těžkých letech,“ říká nový král polotěžké váhy, jenž na tuto metu dosáhl přesně po 364 dnech od té předchozí, ve střední divizi.

Velezkušený profesionál se může pyšnit i dalším úctyhodným úspěchem. Je vůbec prvním bojovníkem historie, který se stal šampionem ve dvou váhových divizích, jak ve světě kickboxu, tak MMA. „Přišel jsem, abych dobyl svět, což se povedlo. Člověk si musí věřit, pak je možné všechno,“ usmál se muž, kterému trvalo pouhých sedm zápasů, aby se zapsal do knihy rekordů.

V newyorské Madison Square Garden navíc uspěl i potřetí v řadě, tentokráte si ve druhém kole vyšlápl na bývalého šampiona polotěžké divize Jiřího Procházku, který naopak padl po osmi letech. „Dopadlo to perfektně. Tohle vítězství pro mě znamená hodně, protože vám lidi v některých momentech nevěří. Nevěří vašim snům a tomu, kam to chcete dotáhnout. Můj příběh ale zná každý,“ připomíná svou cestu.

Vyjádřil se také podle mnohých k diskutabilnímu verdiktu sudího Marca Goddarda, který měl zápas ukončit předčasně. Názory se ale různí. „Nejsem vůbec překvapený, že to tak dopadlo. Trefil jsem ho tvrdě a on se mi hned vrhnul po nohách. Tam jsem pokračoval v útoku, takže podle mě bylo ukončení v pořádku,“ hodnotí stěžejní okamžik s odstupem času.

Troufl si i na jednu nečekanou výzvu. Přímo v kleci vyzval k dalšímu měření sil věčného rivala Israela Adesanyu, jenž ho v nedávném duelu připravil o získaný pás v již zmíněné střední divizi. „Nejsem typ chlapa, který by někoho vyzýval, ale je tu jeden chlapík, který o mně mluvil v posledních rozhovorech. To mě motivovalo, protože řekl, že se chce do klece vrátit a bojovat až v roce 2027,“ rýpl si do nenáviděného protějšku.

„Myslím si, že je to velmi talentovaný chlap, a tohle vyčkávání je jen plýtvání jeho talentem. Chci ho od toho uchránit, takže přijď za mnou,“ pokračoval. Duel by ale chtěl právě v polotěžké váze, což by pro Nigerijce bojujícího o váhovku níž mohl být problém. „Nechci udělat chybu a donutit ho bojovat třikrát ve střední váze. Ale také vím, že je to člověk, co má bohatou historii. Chci tenhle zápas uskutečnit. Adesanyo, pojď k tátovi,“ vyzval.

Odpověď od fanoušky oblíbeného Afričana se dostavila záhy, byť v hodně stručné podobě. Adesanya reagoval na sociálních sítích typickým způsobem, přičemž zveřejnil fotku ležícího Pereiry právě z jejich posledního duelu a k tomu odkázal na film od Disneyho s názvem „Frozen“.

A pokud by z této trilogie sešlo, je plán potetovaného Brazilce jasný. Do klece by se chtěl vrátit hodně rychle. „Jsem aktivní bojovník, aktivní šampion. Vím, že Jamahal Hill (bývalý šampion polotěžké váhy, který uvolnil titul) je zraněný, a nevím, zda se stihne včas vrátit. Já ale chci brzo zpět do hry.“

Reklama