Hlavní obsah

Byl jsem mimo, přiznal Procházka po boji. Hokejista Pastrňák se diví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po osmi letech prohrál, s verdiktem rozhodčího ale nejsou všichni zrovna ztotožněni. Jiří Procházka nestačil v titulové bitvě turnaje UFC 295 v New Yorku na brazilského nájezdníka Alexe Pereiru, ve velké míře se ale zmiňuje právě koncovka duelu, v níž šel český samuraj k zemi a po dalších úderech bylo podle velezkušeného sudího rozhodnuto. „Bylo to správně, byl jsem mimo,“ přiznal jednatřicetiletý Procházka po boji. Zloba nad výkonem arbitra Marca Goddarda ale u některých trvá.

Sestřih utkání Jiří Procházka - Alex PereiraVideo: Telly/Premier Sport

 
Článek
Fotogalerie

New York (od našeho zpravodaje) - Vše nastartovala sérii dělovek v závěru druhého kola, kdy i jinak skálopevnému Procházkovi povolila brada a zděšení v očích českých fanoušků v tu chvíli bilo na poplach. Po pádu na zem navíc přišlo finální dobíjení, po kterém se v brazilském rohu mohlo vesele slavit. Mnozí ale kroutili hlavami. Kladli si otázku, zda sudí neukončil duel příliš brzo.

S verdiktem nebyli příliš ztotožněni ani diváci v hale. K samotné situaci se koneckonců po duelu přímo v kleci vyjádřil i poražený Procházka. „Myslím, že nakonec to bylo v pořádku, byl jsem mimo, ale nikdy bych sám nepřestal. Moje tělo by jelo dál,“ řekl upřímně, za což si u většiny vysloužil respekt. „Jiří je zvláštní týpek. Většina chlapů by tohle neřekla, respekt tomu válečníkovi,“ vysekl poklonu legendární zámořský bijec Max Holloway.

Zastavení duelu přesto rozděluje bojovou komunitu, ne všichni souhlasí. „Hovadina! Předčasné zastavení. Rozhodčí Marc Goddard to udělal znovu. Jsme bojovníci, tak přeci bojujeme,“ rozčiloval se na sociálních sítích elitní gruzínský bojovník Merab Dvališvili, na nějž navázal neméně ostřílený Dominick Cruz. „Bylo to předčasně ukončení, bezpochyby,“ neváhal ani chvíli rodák z Kalifornie, který pod příspěvkem vyvolal stále nekončící diskuzi.

„Marc je jeden z nejlepších rozhodčích na světě, ale je třeba v takových situací nechat volnější průběh. Zvlášť v boji takového rozsahu,“ zamýšlel se nad situací bývalý bojovník ve veltrové divizi Alan Jouban. „No sakra, skvělá rána od Poatana, ale…Bylo to brzké zastavení,“ souhlasil Josh Barnett, šestačtyřicetiletý veterán bojových umění.

Sudího se ale někteří zástupci smíšených bojových umění zastávají. „Z každých záběrů, které jsem zpětně viděl, jsem sledoval, jak byl Jiří mimo. Myslím si, že to bylo naprosto správné rozhodnutí od rozhodčího,“ hájí velezkušeného sudího Goddarda oblíbený ranař Nicolas Dalby. „Myslel jsem si, že to bylo brzké zastavení, ale poté, co jsem viděl záběry, jsem změnil názor,“ přiznal bývalý dvojnásobný šampion Henry Cejudo, pod jehož taktovkou Procházka v minulosti trénoval.

Utkání pochopitelně mělo celosportovní rozměr, událost takového rozměru si nenechal ujít ani populární český hokejista David Pastrňák, který měl ihned po třaskavém souboji jasno. „Co to bylo za vtip? Brzké zastavení,“ nechápal rozhodnutí rozhodčího havířovský rodák. Nevěřícně hlavou kroutil i elitní český rozhodčí MMA Pavel Touš. „Nejhorší ukončení v historii, promiňte.“

V krátkosti se na poturnajové tiskové konferenci vyjádřil i šéf UFC Dana White. „Pokud Jiří říká, že zápas předčasně ukončen nebyl, tak není debat,“ říká. „Cítil jsem, jak ten hák s ním otřásl a padl mi pod nohy. Ukončení bylo správné, ale jeho podporovatelé budou opačného názoru, to je jasné,“ vyjádřil se i nový šampion polotěžké divize Pereira.

Reklama