Hlavní obsah

Krvavý festival v kleci. Novodobí gladiátoři si sáhli na dno, vzešel i nový soupeř pro Vémolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyprodaná aréna, 12 tisíc diváků a dechberoucí výkony na galavečeru česko-slovenské bojové organizace Oktagon MMA. Německý Oberhausen byl ve víru adrenalinu. Z řady krvavých bitek v kleci mimo jiné vzešel i prozatímní šampion polotěžké divize. Stal se jím znovuzrozený slovenský bijec Pavol Langer, který se tak stane soupeřem pro českého "Terminátora" Karlose Vémolu v bitvě o právoplatný pás. Došlo i ke jmenování zbylých dvou semifinalistů milionového projektu s názvem Tipsport Gamechanger. Napjatí diváci jedním dechem hltali i ostatní bitvy, které mnohdy přinesly výkony za hranicí lidského chápání.

Krvavý festival. Neuvěřitelná bitva Veličković vs. Jungwirth. Diváci nevěřícně kroutili hlavouVideo: Oktagon TV

 
Článek
Fotogalerie

Bitva o prozatímní titul polotěžké divize byla zlatým hřebem premiérového turnaje v Oberhausenu, kde pochopitelně nemohla chybět také německá stopa. Novodobý gladiátor Alexander Poppeck byl před zápasem v očích mnohých expertů i sázkových kanceláří velkým favoritem, jenomže na domácí půdě narazil na skvěle připraveného soupeře.

Slovák Pavol Langer totiž předvedl další z dílny životních výkonů. Od poloviny zápasu převzal otěže zdánlivě ztraceného zápasu a i se značně oteklou nohou, na kterou měl místy problém i stoupnout, nakonec vyhrál na body (2x48:47, 47:48). Německé publikum se tak zahalilo do smutku, prozatímním šampionem polotěžké divize se stal skromný rodák z Košic, jehož štřeka až k samotné bitvě o titul píše další neuvěřitelnou kapitolu. Příběh navíc bude v budoucnu pokračovat zápasem o právoplatný pás se současným králem polotíhy Karlosem Vémolou.

Na nosítkách skončil Mateusz Strzelczyk. Zlomil si nohu v duelu s Brazilcem XavieremVideo: Oktagon TV

Naprosto precizní práci předvedl i bývalý bojovník slavné UFC Řek Andreas Michailidis, který si zajistil vstupenku do semifinále projektu Tipsport Gamechanger, ve kterém změří síly s Dánem Louisem Glismannem. Čtvrtfinálového soupeře Mohameda Grabinskiho z Německa přejel rozdílem třídy a ve druhém kole perfektně provedeným arm-triangle chokem rozradostnil hrstku řeckých fanoušků v nabitém hledišti.

Oktagon 44 - Oberhausenoficiální výsledky
Alexander Poppeck - Pavol Langer (t.)Vítěz: Langer (body - split)
Bojan Veličkovič - Christian JungwirthVítěz: Veličkovič (body - jednomyslně)
Marcel Grabinski - Andreas MichailidisVítěz: Michailidis (2. kolo - submise)
Rafael Xavier - Mateusz StrzelczykVítěz: Xavier (3. kolo - KO)
Ronald Paradeiser - Andrew FischerVítěz: Paradeiser (3. kolo - TKO)
Zdeněk Polívka - Hojat KhajevandVítěz: Khajevand (2. kolo - submise)
Antun Račič - Nuno CostaVítěz: Račič (1. kolo - TKO)
Lukasz Siwiec - John HathawayVítěz: Siwiec (body - jednomyslně)
Jacinta Austinová - Sofia BagiašviliováVítězka: Austinová (1. kolo - submise)
Hafeni Nafuka - Adrian KepaVítěz: Nafuka (1. kolo - submise)
Hassan Shaaban - Denis GondžalaVítěz: Shaaban (body - jednomyslně)

V bitvě o nejlepší čtyřku milionové pyramidy selhal také německý oblíbenec Christian Jungwirth, který rovněž proti srbskému favoritovi Bojanu Veličkovićovi dostával diváky do varu neuvěřitelně odhodlaným výkonem, nad kterým mnozí nevěřicně kroutili hlavou. A jak má potetovaný ranař ve zvyku, tak si jako správný válečník sáhl na samotné dno fyzických sil. Přežil pokusy o škrcení a zápas odbojoval s obrovskou tržnou ránou na čele, ze které se ještě po závěrečném gongu tekla krev.

Na bodovou výhru a postup do semifinále to z pohledu německého bojovníka nestačilo, na potlesk rozradostněného obecenstva ale ano. Ve druhém rohu mohl naopak slavit ztěžka dýchající Veličkovič, který si tak střihne odvetu s českým zástupcem Davidem Kozmou, na kterého před dvěma lety v bitvě o pás veltrové váhy organizace Oktagon MMA nestačil.

Demolice v podání Ronyho Paradeisera. Z Brita Fishera crčela krevVideo: Oktagon TV

Rozum zůstával stát i nad výkonem polského tvrďáka Mateusze Strzelczyka, který dlouhou dobu zdárně vzdoroval brazilskému soupeři Rafaelu Xavierovi. Prvně jmenovaný rovněž předvedl hotovou bouři odolnosti a v některých případech unikl z jistých zápasových „smrtí". Fascinující výkon gradoval. A to v i okamžicích, kdy zkrvavený Polák sotva stál na nohou. Ve třetím kole ale už přišel konec...a to z dílny těch smolných. Strzelcykovi se po špatném došlapu zlomila noha a duel pro něj skončil tím nejhorším možným způsobem. Následoval převoz do nemocnice, kde se zkušený fighter podrobil operaci.

Rozhodlo se i o nadcházejícím soupeři pro další obhajobu šampiona bantamové váhy Dána Jonase Magarda. Střet Chorvata Antuna Račiče s Brazilcem Nuno Costou rovněž skončil dost nešťastně. Hlavní sudí zápasu se snažil ve spletivé situaci na zemi druhému jmenovanému vyháknout prsty z pletiva (v MMA zakázaná praktika), což paradoxně přineslo zranění a Costovi to znemožnilo v zápase pokračovat. Račič tak vyhrál na technické KO a posléze svedl první staredown s již zmíněným šampionem, se kterým se utká již 28. července na turnaji na pražské Štvanici.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Čtvrtou výhru v řadě si určitě ještě teď vychutnává Slovák Ronald Paradeiser, jenž se blýskl chirurgicky přesnou prací. S Britem Andrew Fischerem si hrál jako kočka s myší a o výhře málem rozhodl již v prvním kole. Brit bojoval s krví v obličeji a také neúnavným soupeřem, od jehož další demolice ho v závěrečné pětiminutovce zastavil až sudí.

Paradeiser si tak dalším úspěšným zářezem zajistil odvetu s neporaženým Losenem Keitou, se kterým si následně v kleci střihl staredown. Ještě před případným druhým měřením sil ale belgického zabijáka čeká již příští měsíc titulová bitva s právoplatným šampionem pérové váhy Gruzíncem Matem Sanikidzem. A právě poté by mohlo dojít na odvetu se slovenským rivalem. Paradeiser navíc obdržel bonus za výkon večera ve výši 5 tisíc eur (přibližně 120 tisíc korun).

Jediný Čech na turnaji Zdeněk Polívka musel skousnout porážku. Uškrtil ho Němec KhajevandVideo: Oktagon TV

Jako jediný český prapor držel Zdeněk Polívka, který ovšem radost svému táboru příznivců nedopřál. Před zápasem podceňovaný Němec Hojat Khajevand si vyšlápl na šestku střední váhy, když se mu po povedeném prvním kole, ve kterém soupeře většinu času držel pod sebou, přeci jenom povedlo duel ukončit na škrcení. Stalo se tomu jen pár vteřinek poté, co Polívka paradoxně zažil nejpovedenější chvíle, na které ovšem nedokázal navázat a nechat se nalákat do pasti.

Vůbec poprvé došlo i na staredown dvou bývalých nadějných fotbalistů Kevina Pannewitze a Martina Fenina, kteří si to již 16. září ve Frankfurtu proti sobě rozdají v kleci.

Reklama