Hlavní obsah

Česká radost v UFC! Mladá kometa má první zářez: V životě jsem nebyla šťastnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika slaví v nejprestižnější bojové organizaci UFC další úspěch! Na turnaji UFC on ESPN 47 v Las Vegas se o něj postarala teprve jednadvacetiletá fighterka Tereza Bledá, která při druhém vystoupením v elitní soutěži dokázala poprvé zvítězit. Brazilskou rivalku Gabriellu Fernandesovou zdolala díky hlavní zbrani v podobě boje na zemi a jako vítězku jí vyhodnotili všichni tři bodoví sudí.

Foto: Profimedia.cz

Tereza Bledá (vlevo) před druhým zápasem v UFC. Ilustrační foto.

Článek

Stejně jako na konci roku, kdy Bledá mezi elitou debutovala, tak také s odstupem sedmi měsíců byla při svém druhém vystoupení v roli favoritky. O osm let starší Brazilka Fernandesová však nepředstavovala vůbec nic jednoduchého, což před zápasem jednoznačně konstatoval i trenér André Reinders.

Po opatrných úvodních vteřinách bylo jasné, jakým směrem chce Bledá zápas ubírat. Mladá fighterka za každou cenu chtěla soupeřku hodit pod sebe, což se po prvním nezdaru přeci jenom povedlo. A právě tady se ukázalo, jak přesvědčivě má Bledá svou hlavní zbraň najetou. Fernandesová na zádech strávila zhruba tři minuty, než se dočkala úniku v podobě prvního gongu.

Podobný scénář se psal také v prostředním kole. Fernandesová se sice snažila hrozit z postoje, jenomže když několikrát promáchla, ostražitá soupeřka toho okamžitě využila k pasování u pletiva a následnému strhu. Bledá přesto musela být na pozoru. I ze zdánlivě výhodné pozice čelila překvapivému pokusu o submisi, kterou však hravě odvrátila. A situaci ještě vylepšila v závěru kola, kdy z plného mountu pálila soupeřce lokty do čela.

Před finálním kolem bylo zřejmé, že na to osmadvacetiletá Brazilka bude muset šlápnout, jinak prohraje na body. A že přidala, bylo skutečně znát. Bledá najednou začala fyzicky tápat a od cesty schytávala řadu tvrdých ran. Východiskem bylo investování zbytků sil do dalšího takedownu, který jednadvacetiletá fighterka znovu povedla ukázkově a Brazilka ani v tomto případě nenašla recept na postavení se zpět na nohy. V závěru naopak čelila pokusu o škrcení...

Po závěrečném gongu si mladá Češka hlasitě zařvala. Věděla, že zvítězila. Dokonalým způsobem tak vyšla sázka na taktiku, která spočívala právě v boji na zemi. Bledá svým výkonem přesvědčila i všechny tři bodové sudí (3x30:27) a oslavila premiérové vítězství v slavné UFC.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tereza Bledá (@bleda_tereza)

„Nikdy v životě jsem nebyla šťastnější. Snažím se, abych teď nebrečela, protože jsem tak ráda, že jsem konečně zvítězila," sršela nadšením Bledá během pozápasového rozhovoru. „Stále to ale nebyl můj nejlepší výkon. Já však takhle zápasím. Nemusí to být pěkné na pohled, ale přidala jsem postoj, na kterém jsem hodně zapracovala. Od posledního zápasu jsme se dost zlepšila," doplnila 21letá rodačka z Mariánských Lázní. Bledá navíc dosáhla na metu nejmladšího českého zástupce, kterému se mezi elitou povedlo zvítězit.

Reklama

Související témata: