Hlavní obsah

Napadení a doživotní stopka. Trenér se omluvil. Chceme být rodinná zábava, zuří šéf Oktagonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemalý stín vrhá na víkendový ostravský turnaj Oktagon 54 napadení v podání dvojice trenérů švédského bijce Sahila Siraje, která si den před turnajem fyzicky vyšlápla na Angličana Akonna Wanlisse. Incident, kvůli kterému se zápas v den svého konání nakonec zcela zrušil a zmíněnému trenérskému duu byly uděleny doživotní stopky, rychle zaregistrovaly i uznávané zahraniční bojové servery. „Je to absolutně za hranou. Jsou ale věci, kterým člověk nezabrání,“ říká šéf Oktagonu Ondřej Novotný.

Foto: Oktagon MMA

Staredown mezi Sahilem Sirajem a Akonnem Wanlissem.

Článek

Angličan Wanliss to schytal bezprostředně po opuštění místnosti, v níž se chvíli předtím konala tisková konference. Na britského šoumena okamžitě vystartovalo trenérské duo jeho soupeře Siraje, s nímž se měl následující den popasovat v kleci. Pěsti ale létaly vzduchem už o několik hodin dřív. Prvně jmenovaný vyvázl s několika šrámy, jeho následnou frustraci museli krotit přítomní lidé. Co vysvětlovat měla také organizace.

„Vzniklo to okamžitě. Měli jsme ochranku venku a první, kdo vystoupil ze dveří, byl kluk z ochranky, který šel celou dobu před Wanlissem, ale Akonne ho předběhl, protože spěchal. V tu chvíli se na něj vrhl Reza (Sirajův trenér Reza Madadi - pozn. red.). Jsou věci, kterým nezabráníš. Tyhle malé strkanice se dějí ve všech sportech. Od tenisu až po badminton,“ poznamenal na tiskové konferenci spoluzakladatel Oktagonu Ondřej Novotný.

Nakonec přišly doživotní flastry pro dva trenéry, stopka se týkala také zmíněného kouče Madadiho, bývalého bijce slavné UFC. „Je to absolutně za hranou, proto doživotní zákaz. Je to ukázka toho, že tohle chování není přípustné. Apelujeme na všechny. Chceme být rodinná zábava,“ trápilo Novotného, jenž o situaci jednal od pátečního večera až do sobotního odpoledne. Jasno bylo teprve několik hodin před začátkem turnaje.

„Jako sportovec své chování neobhajuji, ale bylo toho dost. Chci se omluvit Sirajovi, kterého se incident dotkl, a fanouškům, kteří se na zápas těšili. Vždy ale budu stát za svými bojovníky a bránit je až do smrti. Sprostá slova od Wanlisse tentokrát měla následky,“ omluvil se na sociálních sítích potrestaný Madadi.

Organizace potrestala i Siraje, který se přitom konfliktu vůbec nezúčastnil a ani o něm nevěděl. V odloženém duelu proti Wanlissovi, k němuž dojde 20. dubna na turnaji Oktagon 56 v anglickém Birminghamu, bude bojovat pouze s poloviční výplatou. „Jakkoli se ho to netýká, tak se ho to týká. Je to extrémní sympaťák, ale vybírali jsme mezi tím vyhodit ho úplně z turnaje, protože jste tým a něco jste předvedli, a tím, nechat ho v turnaji, protože ho nechceš trestat, že se jeho trenérům zatmělo. Jsme v prostředí, v němž to není jednoduché,“ říká Novotný.

V příspěvku na sociálních sítích, kde organizace vysvětlovala své kroky, se většina komentujících zastala právě švédského rohu. Wanlissovo předzápasové chování, při němž například odmítl na letišti podat ruku a rozjel slovní přestřelky, si takovou reakci údajně zasloužilo. Provokoval také během vážení, kde soupeře dráždil světelným mečem. „Chápu negativní komentáře, pokud chcete být na Sirajově straně, tak v pořádku,“ krčil rameny britský provokatér.

Nutno dodat, že s konflikty v největší tuzemské bojové organizaci Oktagonu MMA se v poslední době snad roztrhl pytel. Na konci loňského roku například úřadoval kontroverzní Ir Shem Rock, který během staredownu napadl českého bojovníka Jaroslava Pokorného, a duel byl rovněž zrušen. V polovině února byl při konfliktu mezi Chorvatem Ivicou Truščekem a Němcem Cihadem Akipou pěstí zasažen také promotér Pavol Neruda.

„Být vyloučený z Oktagonu člověka bolí, je to nepříjemné. My si ale potom vždycky stojíme za našimi slovy, ostatní na to sice mají kecy, ale když následně někoho vyhodíme, tak ho přijmou. Možná kdybychom to takhle všichni nastavili,“ uzavřel Novotný.

Reklama