Hlavní obsah

Nečekaná rošáda v UFC, Procházka mizí z hlavní karty. Neúcta, zuří fanoušci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejní galavečer nejslavnější bojové ligy světa UFC s pořadovým číslem 300 se více než měsíc před konáním dočkal změny. Ta se týká také českého bojovníka Jiřího Procházky, který se namísto umístění na hlavní kartě nově přesouvá na kartu „prelims“, kterou bude zavírat soubojem s Rakušanem Aleksandarem Rakičem v polotěžké váze. Galavečer, který se bude konat 13. dubna v Las Vegas, podle předpokladů nabídne i dvě titulové bitvy.

Foto: UFC

Jiří Procházka před listopadovým duelem v UFC. Archivní foto.

Článek

Před necelým měsícem to přitom vypadalo, že Procházka společně se soupeřem z Evropy obsadí úvodní duel hlavní karty očekávané akce, která budí pozornost nejen atraktivními zápasy, ale také jubilejní číslovkou „300“. Nyní ale přišel zvrat, který odskákal právě rodák z Hostěradic u Znojma, jenž půjde do akce ještě před ostře sledovanou hlavní kartou, tedy jako osmý v pořadí. Obstará tak poslední (hlavní) duel karty prelims.

Co za touto rošádou stojí? Slavná bojová liga se rozhodla mezi pětici nejsledovanějších duelů na hlavní kartě zařadit souboj mezi obávaným americkým prospektem Bo Nickalem a krajanem Codym Brundagem. Tato změna se však nesetkala se stoprocentní spokojeností fanoušků, kteří v hojném počtu kroutí hlavou. „Kdo je Bo Nickal a proč je na hlavní kartě? Je to neúcta k Jiřímu, Figueiredovi a Aljamainu Sterlingovi,“ rozčílil se na platformě X jeden z diskutujících.

Objevují se i názory, že značný vliv na to může mít i lokace turnaje, kterou je americké Las Vegas. Organizátoři patrně chtějí, aby se fanoušci svých domácích hrdinů dočkali na co nejvyšším místě na kartě, evropská bitva mezi bývalým českým šampionem polotěžké divize Procházkou a po zranění navrátivším se Rakičem pro ně nemusí být v tomto případě příliš atraktivní.

V Procházkově mysli se ale nic nemění, stále má políčeno na znovuzískání šampionského pásu, o nějž loni v listopadu neúspěšně zápolil s brazilským vyzyvatelem Alexem Pereirou. Český bijec pojal přípravu na novou bitvu jako „návrat ke kořenům“, zdokonaluje se například i v karate. „Cílíme zde hlavně na preciznost v pohybech a načasovaní,“ vysvětluje ve videu na YouTube český samuraj.

Historicky nejúspěšnější český bojovník po osmi letech okusil hořkost porážky, ta mu však vzhledem k dalším misím v elitní lize světa může paradoxně i pomoct. „Zaměřil jsem se hlavně na věci, které dělám v zápase nejčastěji a principy, z nichž vychází. Extra je nerozvětvuji, ale zaměřuji se právě na principy, jež fungují, a mám je zažité. Chci je dělat preciznější, přesnější, tvrdší,“ popisoval jeden z tréninků Procházka, jenž nedávno zavítal i do bratislavského gymu OFA, kde spároval i se slovenským velikánem Attilou Véghem.

Trenér Jaroslav Hovězák však ubezpečuje, že ani lákadlo v podobě jubilejního galavečeru není s ohledem na důležitost zápasu stěžejní. „UFC 300 bude jubilejní, což chápu. Naší prací ale je předvést výkon. Je to jako v Madison Square Garden v New Yorku. Sen každého bojovníka, ale my jsme tam šli bojovat. Docházelo nám to až po turnaji. Jestli je UFC 300 či 270, tak tomu já osobně nedávám takovou váhu. Spíš dávám váhu soupeři a kvalitnímu boji,“ povídá uznávaný kouč.

Do Procházka pátého duelu v UFC zbývá více než měsíc, zranění ostatních bojovníků či náhlé změny na turnaji ho klidně mohou vystřelit zpět na hlavní kartu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.