Hlavní obsah

Neuvěřitelný moment! Drtivý kop sestřelil šampiona. UFC má po 1267 dnech nového krále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdánlivě nemožný úkol se stal skutečností. Veltrová váha organizace UFC po více než třech letech poznala nového šampiona. O jedno z nejpřekvapivějších vítězství se totiž postaral Angličan Leon Edwards, který na turnaji UFC 278 drtivým kopem na hlavu sestřelil do té doby skoro deset let neporaženého Kamaru Usmana. Překvapivý moment se navíc zařadil do ankety o nejlepší KO roku.

Foto: Jeffrey Swinger, Reuters

Kamaru Usman inkasoval nekompromisní KO a po 1267 dnech padl.

Článek
Fotogalerie

Pět obhajob, 1267 dnů na královském trůnu. Nigerijec Kamaru Usman marně hledal ve veltrové váze konkurenci. Pětatřicetiletý vystudovaný zápasník lidového stylu byl dokonce považován za nejlešího zápasníka celé UFC. Jeho ambice směřovaly i do jiných váhových kategorií, na to ale bude muset na nějakou dobu zapomenout. Při šesté obhajobě, při které se mu znovu postavil Angličan Leon Edwards, přišel šokující moment.

O tom, že boj s Edwardsem nebude procházka růžovou zahradou, výrazně napovědělo první kolo, ve kterém se Angličanovi povedlo Usmana vzít pod sebe a Nigerijec tak najednou byl v úplně jiné roli. Poté to ale byl Usman, jak ho všichni znají. Rychlý, s maximální pečlivostí a bez zbytečných chyb. I proto bylo jasné, že Edwards bude muset v pátém kole zabrat, jinak se mu sen o získání pásu veltrové váhy rozplyne.

Bojovník přezdívaný Rocky si hvězdný moment přichystal pouhých 56 vteřin před koncem pátého kola. Po trpělivém vyčkávání soupeře překvapil drtivým kopem na hlavu, který byl natolik nekompromisní, že Usmana poslal na zem. KO! Otřesený Nigerijec, kterému přispěchali na pomoc lidé z jeho týmu, se zvedl až po necelé minutě. Takový moment totiž nepamatuje.

Pekelný kop a svět bojových umění byl v šoku. Překvapení byli nejen diváci v hale, ale také komentátoři a tým kolem nového šampiona veltrové váhy. Edwards jedinečný moment oslavil skokem ven z klece, kde si plácl s prezidentem UFC Danou Whitem.

„Nedokážu to vyjádřit slovy. Byly to dlouhé čtyři roky. Všichni jste o mně pochybovali, říkali jste, že to nedokážu. A teď se podívejte," reagoval nadšený Edwards. V krátkosti se vyjádřil také poražený Usman. „I šampionům to občas nevyjde. Vrátím se a dojdu si pro odplatu," věří bývalý šampion.

Titulovou bitvu si pochopitelně nenechali ujít ani další hvězdy slavné UFC. Není proto překvapením, že moment z konce zápasu se stal tématem číslo jedna.

„Prostě MMA," shrnul Dustin Poirier. „WTF. Leone, brzy se uvidíme," sdělil Chamzat Čimajev. „Vlastně to ani nebyl high kick. Jeden se naklonil k vítězství, druhý k vlastní smrti. Blaznivý sport, miluju ho!" jásal i populární McGregor. „Gratuluji Edwardsovi a Paradismg Sports, parádní kombinace," chválil i šampion Procházka, který patří do stejné manažerské stále.

Duel mezi Usmanem a Edwardsem jednoznačně potvrdil, že MMA je nevyzpytatelný sport. Stačí jeden úder a může být vymalováno. I proto se dá čekat, že si Nigerijec bude chtít vydupat i završení trilogie. Před sedmi lety to byl totiž právě on, kdo Edwardse dokázal porazit na body. Jestli ale návrh třetího měření sil podpoří i sama organizace UFC, to je zatím ve hvězdách. Svět si každopádně užívá nového šampiona.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články