Hlavní obsah

Pekelná rána! Mašina na výhry trestala, povstala i nová šampionka

Jeden z nejočekávanějších turnajů letošního roku. Prestižní UFC divákům přichystala 274 číslovaný turnaj, který nabídl další strhující momenty. V hlavním zápase večera uspěl na škrcení Brazilec Oliveira, který potvrdil nadvládu v lehké váze. O obrovské překvapení se postarala Carla Esparza, jenž zaskočila šampionku Rose Namajunas a sesadila jí z trůnu ženské slámové divize. Další těžký okamžik zkousl i legendární Tony Ferguson, který inkasoval nekompromisní KO.

Foto: UFC

Charles Oliveira dokázal soupeře ukončit v prvním kole na rear-naked choke.

Článek
Fotogalerie

Před několika dny to sice vypadalo, že Oliveira bude obhajovat svůj titul lehké váhy, nakonec tomu ale tak nebylo. Brazilec do zápasu s Justinem Gaethjem nedokázal navážit, logicky přišel o titul a ani v případě vítězství by ho nezískal zpět. Rodák ze Sao Paula se tak musel vypořádat se situací, která se stane maximálně jednou za život. O titul rázem bojoval pouze Gaethje, který cítil jedinečnost situace.

Hlavní zápas večera diváky musel bavit. Netrvalo dlouho a spustily se parádní přestřelky, během které nejprve tvrdě inkasoval Oliveira, který po jednom z úderů šel na zem. Brazilec navíc bojoval s nepříjemnou krví v obličeji a ve vzduchu se rýsovalo jedno velké překvapení. Bývalý šampion lehké váhy ale vzápětí sám tvrdě trestal, po naskočeném kolenu se mu povedlo několikrát trefit i tvrdý zvedák, což bylo teprve zárodkem toho, co nakonec přišlo.

Urputný Američan Gaethje se možná trochu zběsile vrhal s rukama dole do přestřelek a jedna taková se mu vymstila. Další tvrdá zadní ho poslala na zem, kde Oliveira toužil zápas ukončit na škrcení. Při prvních pokusech to sice nevyšlo, poté ale ruce zajely přímo pod soupeřovu bradu a finální rear-naked choke byl po necelých třech a půl minutách na světě.

Výsledky hlavní karty UFC 274Phoenix, Arizona, USA
Charles Oliveira - Justin GaethjeVítěz: Oliveira (1. kolo - RNC)
Carla Esparza - Rose NamajunasVítězka: Esparza (split decision)
Michael Chandler - Tony FergusonVítěz: Chandler (2. kolo - KO)
Mauricio Rua - Ovince Saint PreuxVítěz: Saint Preux (split decision)
Randy Brown - Khaos WilliamsVítěz: Williams (split decision)

Pět let neporažený Brazilec opět prokázal v lehké váze nadvládu (Khabib Nurmagomedov před dvěma lety ukončil kariéru), vítězstvím si navíc řekl o další titulovou bitvu. Nebyla na něm znát ani nepříjemná situace, kdy mu kvůli nesplnění váhového limitu byl odebrán šampionský opasek. Lehká váha tak je aktuálně bez šampiona, Oliveira si navíc v pozápasovém rozhovoru řekl o zápas s Conorem McGregorem. Brazilec se ale podle všeho utká s ruským bijcem Islamem Machačevem.

K vidění byla i druhá titulová bitva, tentokráte v ženské slámové divizi, kde pozici šampionky hájila Američanka Rose Namajunas, která se utkala s krajankou Carlou Esparzou. Jednalo se o odvetu z před osmi let, kdy na submisi uspěla právě druhá jmenovaná, Namajunas tak měla o motivaci postaráno.

Důležitost zápasu se projevila hned v úvodních minutách, které přinesly velkou taktickou bitvu s naprostým minimem úderů. Obě zápasnice dlouhou dobu hledaly správnou vzdálenost, k žádné větší akci se neschylovalo a z ochozů zaplněné haly se ozývalo bučení. Ani to ale nepomohlo zlepšit atraktivitu zápasu, titulová bitva diváky dost nudila.

Esparza se sice několikrát pokusila vzít zápas na zem, v jednom případě dokonce bylo blízko k dobré pozici, změnu style boje ale soupeřka dokázala odmítnout a bitva se naprosto většinu času odehrávala v postoji. Zde fungovaly dlouhé paže Namajunas, která bez delších kombinací oťukávala soupeřku. Před posledním kolem ale bylo vše otevřené.

Ani poslední pětiminutovka nenabídla žádnou ofenzivní jízdu. Taktické pojetí boje nahradilo zběsilé útoky a o vítězce tak rozhodovaly naprosté maličkosti. Před závěrečným vyhlášením si tak ani jedna zápasnice nemohla být jistá svým vítězstvím. Bodoví sudí přesto split decisionem označili za vítězku Esparzu, která se tak stala novou šampionkou ženské slámové divize. Titulová bitva ale mnohé zklamala.

Další hořkou pilulku musel zkousnout osmatřicetiletý Tony Ferguson, který padl již počtvrté v řadě. Američan tentokráte neustál tvrdý front kick v podání Michaela Chandlera, jehož přesná rána znamenala nekompromisní KO. Ferguson byl ještě několik minut po zápase v péči lékařů, dost možná se jednalo o jeho poslední vystoupení v UFC.

Reklama

Související témata: