Hlavní obsah

Procházkova bitva by vyprodala stadion v Evropě, tvrdí krajan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhá léta se znají osobně, oba navíc zápolí pod slavnou bojovou značkou UFC. Už jen z tohoto důvodu si český bojovník David Dvořák nenechá ujít páté vystoupení krajana Jiřího Procházky v zámořské organizaci, kde 13. dubna narazí na rakouského soka Aleksandara Rakiče. „Myslím si, že Rakič je nebezpečnější než Pereira,“ porovnává 31letý rodák z Hořic, dle jehož názoru by tato rakousko-česká bitva vyprodala jakýkoli evropský stadion.

Jiří Procházka je odhodlán znovu vystoupat na šampionský trůn, první překážkou je Aleksandar Rakič.Video: Telly

 
Článek

Procházka narazí na pětku polotěžké divize, která ovšem zhruba dva roky nezápasila. Velká neznámá, viďte?

Určitě. To, jak se Rakič vypořádá s takto dlouhou pauzou, je velká otázka. Druhá věc je ta, že na mě působí extrémně namotivovaně a věří si. Já osobně dokonce věřím tomu, co on sám říká. Nemyslím si, že je to hra, ale že takový prostě je. Pro Jiřího to bude jeden z nejtěžších zápasů, co v UFC měl. Já osobně si myslím, že Rakič je nebezpečnější než Pereira, ale samozřejmě se mohu mýlit.

Procházka zažívá něco, co dlouhá léta předtím nepoznal. Rakič do něj v minulosti několikrát slovně pálil, mohlo by ho to nějak rozhodit?

Když to řeknu já, tak z mé strany je to jen spekulace, protože do jeho hlavy si vidí jen on sám. Může to samozřejmě mít vliv a rozhodit ho to, ale jak Jiřího znám, tak si pojede jen to svoje a vypne. Má to tak i v zápasech, kde je přepnutý. Nemyslím si, že by tohle hrálo nějak velkou roli.

Není podle vás škoda, že zápas nebude na hlavní kartě?

Pokud člověk není na hlavní kartě, tak má daleko méně mediálních povinností a bude mít víc klidu pro sebe. Odpadá tu strašně moc věcí. To stejné má i jeho soupeř. Těžko říct, jak Jiří vnímá tahle média, ale za mě v pohodě. Já po pravdě ani neznám ten zápas (Bo Nickal -Cody Brundage), který s Jiřím prohodili. V životě jsem o těch lidech neslyšel, za mě tam měl prostě být Jiří. Poslední dva zápasy měl titulové a teď jde na prelims? Divné.

Loni ale po osmi letech prohrál, může být kvůli tomu pod tlakem?

Může být pod tlakem z toho důvodu, že dostal technický knokaut a byl poměrně dost vypnutý. Může se bát toho, aby se to nestalo znovu. V těchto těžších vahách stačí málo a je to hned. Roli to hrát může, ale Jiří to má podobně jako já. Taky jsem měl sérii výher a necítil jsem žádný tlak. Mám to i teď, a to jsem prohrál třikrát za sebou. Myslím si, že Jiří je v tomhle mentálně ještě na jiné úrovni.

Jaký spolu máte vlastně vztah?

Když se někde vidíme, tak pokecáme, vždycky ho rád potkám. Dřív jsme spolu jezdili na kempy, dost jsme se potkávali v Brně. Máme za sebou dost věcí. Že bychom ale byli nejlepší kamarádi, to se říct nedá. (smích)

Měl by za vás vítěz zápasu Procházka–Rakič dostat v příštím duelu možnost zabojovat o titul?

Těžko říct, protože těch lidí, kteří usilují o titul, je tam opravdu dost. Ankalajev, Blachowicz a další. Hrozně se to tam mele. Pokud by ale Jiří předvedl nějaké ohromující KO, tak by to k tomu svádělo. Třeba vyzvat Alexe Pereiru na odvetu. Pro všechny by to mohlo být velice zajímavé. Za mě by vítěz ale měl mít šanci říct si o vítěze souboje Pereira - Hill. Protože kde jinde než tam, kde se všichni potkají?

Půjde o souboj Evropanů. Dokážete si představit, že by zápas takového rozměru vyprodal nějaký evropský stadion?

Rozhodně, jednoznačně. Ať by UFC přijelo kamkoli do Evropy, tak lístky budou za den dva pryč. Je to mega zápas.

Je za vás reálný návrat UFC do Prahy?

Myslím si, že pokud by se Jiří Procházka blížil k zápasu s Janem Blachowiczem, tak by to bylo reálné například v Polsku, popřípadě někde blíže k Rakičovi (Rakousko). V Česku to tak ale nevidím. Dlouhou dobu to tu nebylo (naposledy 2019), vůbec se o tom nemluví a ani nespekuluje. Něco jiného by to bylo v případě, pokud by Jiří získal titul šampiona a následně ho obhajoval. Zde by byla teoretická šance, ale i v momentě, kdy byl Jiří před dvěma roky na trůnu, tak se to k tomu ani neblížilo.

Je to i váš sen? Zápasit pod UFC v Česku?

Už je to pět let, co to tu bylo naposledy. Rozhodně by to bylo super, ale s mým štěstím vždycky jedu na konec světa. Já bych popravdě byl rád za jakoukoli Evropu, Emiráty nebo Dubaj, ale je to furt dokola – Las Vegas, Kanada, Brazílie. Tréninkově to bylo nejlepší ve Vegas, příroda zas hrála prim v Kanadě. Všechno má svoje. Pokud člověk jede na takový zápas, tak k tomu musí řešit jet lag, letět dlouhou dopředu apod. Pokud by bylo v Evropě, tak to budou řešit i soupeři, což by bylo mnohem lepší.

Jak si tedy Jiří v souboji s Rakičem povede?

Pokud bych to měl vzít papírově, tak je to minimálně 50 : 50 a nikoho bych ani náhodou nefavorizoval. Já ale rozhodně věřím Jirkovi a budu mu fandit. Pokud si Jiří pohlídá Rakičův super rychlý pohyb, tak věřím tomu, že by ho pak mohl načapat nějakým kontrem a poslat do říše snů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.