Hlavní obsah

Procházka dobývá zámoří. Září ve Vegas, fanoušci žasnou nad jeho tréninky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byť v americkém Las Vegas nepatří mezi největší hvězdy blížícího se galavečera UFC 300 (13. duben), přesto je český bojovník Jiří Procházka pečlivě monitorován snad na každém kroku. Zámořské diváky nyní dostal do úžasu například ne zrovna tradiční tréninkovou rutinou na běžeckém pásu, na němž s činkami v rukou nacvičoval údery pěstmi. Záběry se rychle dostaly i na největší zahraniční bojové servery.

Rakič je jako malé dítě, je mi ho líto, říká zápasník Jiří Procházka o svém soupeři.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Vrátil se ke kořenům, aby dal zapomenout na loňský titulový nezdar proti Brazilci Alexu Pereirovi. Hostěradický rodák Procházka s maximálním odhodláním a koncentrací vyhlíží střet s rakouským rivalem Aleksandarem Rakičem, jehož nehodlá za žádnou cenu podcenit. Patřičně důsledně trénuje i několik dnů před bojem, což zachycují záběry fanoušků, na nichž Procházka dře na běžeckém pásu. Populární český sportovec tak na chvíli upustil od mediálních povinností, aby se rozptýlil v posilovně.

Netradiční věc? Spíše Procházkova rutina, která se dostala do popředí i na stránkách bojových serverů. Stejně tak zběsilé tempo českého bijce, který se na následných záběrech řítil na pásu ohromnou rychlostí. „Tohle je prostě Jiří,“ stručně to zhodnotil jeden z komentujících pod příspěvkem na sociálních sítích, kde Procházku mnozí přirovnávají k legendárnímu bojovníkovi Tonymu Fergusonovi.

Procházka se díky neortodoxnímu stylu stal pro mnohé bojovníky ve slavné UFC velkým strašákem. Právě těžko čitelné údery z různých pozic, o nichž se koneckonců přesvědčil například Američan Dominick Reyes, bývají jeho nejsilnější zbraní. „Jeho neortodoxní styl ho dělá jedinečným a je díky tomu hůře čitelným,“ kýve hlavou bývalý šampion polotěžké divize UFC Brazilec Glover Teixeira, s nímž se český bijec popasoval v létě 2022. Výsledkem byla famózní bitva, v níž Procházka ukořistil titulové žezlo.

Rakouský soupeř Rakič se však poohlíží po chybách, kterých dle svých slov vidí více než dost. „Když se podíváte na Jiřího zápasy, tak skoro v každém skončil na zemi. Neřekl bych, že má slabou bradu, ale prostě vnímá údery jinak než já. Byl jsem překvapený, jak reagoval na rány od Pereiry, do té doby si přitom vedl dobře. To, že pokaždé prohrává, je jeho velká mezera. Umí se sice do zápasů vracet, ale já budu soustředěný a nedovolím mu to,“ srší odhodláním rodák z Vídně, který naposledy zápasil v květnu 2022.

Procházka má v tuto chvíli několik závěrečných dnů před duelem, který bude trochu překvapivě veden pouze na kartě prelims. V dohledné době dojde také k prvním staredownům, během nichž se bojovníci turnaje UFC 300 podívají jeden druhému do očí. Čech tak poprvé narazí na rivala, který do něj v minulosti často ústně pálil, a mimo jiné se slovně dotkl i české vlajky, kterou nazval ošklivou.

„Určitě mě to víc kope do zdravé agrese. Chci bojovat a zdolat tuhle výzvu. Jsem opravdu rád, že narazím na takového soupeře, jakým je Aleksandar. Jeho povaha, původ, horká krev a tyhle nesmyslné řeči mi do sebe dávají takový mix, který mě samotného udržuje příjemně nabuzeného,“ usmívá se česká hvězda.

Reklama