Hlavní obsah

Procházkova inspirativní cesta za titulem. Pás pro mě znamená životní cíl! hlásí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vidina pásu šampiona nejprestižnější bojové organizace je snem každého zápasníka. Za tímto cílem nyní kráčí český bijec Jiří Procházka, který se 11. června postaví veteránovi Gloveru Teixeirovi. „Je to další krok na mé cestě, a to nejen na zápasnické, ale i té životní,“ vysvětluje rodák z Hostěradic, jehož kariéra je inspirací a motivací pro řadu obdivovatelů.

Zisk pásu šampiona UFC je pro Jiřího Procházku životním cílemVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Sedm let bez porážky. Jiří Procházka naposledy hořkost nezdaru pocítil v prosinci roku 2015, kdy v největší japonské bojové organizaci Rizin nestačil na Američana Muhammeda Lawala. KO po necelých pěti minutách ale paradoxně českého zápasníka zdravě naštvalo. Český samuraj se zocelil, s každým dalším fightem jeho hvězda stoupala a výsledkem byl titul polotěžké váhy organizace Rizin, po kterém následovala i úspěšná obhajoba. Právě v Japonsku si Procházka udělal světové jméno, pomýšlel však mnohem výš.

Deset výher v řadě během necelých čtyř let stačilo k tomu, aby se Procházka vydal za novou výzvou. Tu představovala nejprestižnější bojová organizace UFC, které dal český zápasník hned několikrát košem. Správný čas přeci jenom nastal a hostěradického rodáka čekalo měření sil s opravdovou zápasnickou elitou. Předpovědi o osudu v zámoří nabízely různé scénáře. Procházka si ovšem napsal ten svůj, vyzrál v bojovníka, který budí postrach široko daleko.

Teixeira už možná nemá potřebu si něco dokazovat, toho bych mohl využít, říká Jiří ProcházkaVideo: O2 TV Sport

„Od svých sedmnácti, což je nějakých jedenáct dvanáct let, nežiju ničím jiným. Žiju tím, co si zadám a žiju tím každý den. Proto jsem takový, jaký jsem. Proto udělám všechno, abych toho dosáhl. Proto změním svůj životní styl a začnu žít v lese. Znamená to pro mě životní cíl," vysvětluje Procházka v rozhovoru pro O2TV Sport.

Titulová bitva se stanicí O2 TV
Vedle přímého přenosu čeká na diváky O2 TV také exkluzivní doprovodný program. Již v pátek od 19:00 nabídne Premier Sport 2 rozhovory moderátora O2 TV Sport Davida Sobiška s Jiřím Procházkou a Machmudem Muradovem. V sobotním studiu O2 TV Sport pak David Sobišek přivítá v roli hostů taková jména jako Karlos Vémola, Michal Martínek nebo trenér André Reinders. Studio bude mít premiéru od 20:00 hodin na stanici Premier Sport 2.

Český prapor v UFC šplhal stále výš a výš. Procházkovi se nejprve povedlo porazit ostříleného Švýcara Volkana Oezdemira, který byl knokautován ve druhém kole. Tamní zápasnická elita najednou zpozorněla, nový mazák se s tím nepáral a zálusk si dělal na další cíl. Před branou titulového zápasu jím byl ostřílený Dominick Reyes, bývalý titulový vyzyvatel, který do té doby prohrál pouze s legendami Janem Blachowiczem a Jonem Jonesem. Až nyní se mělo ukázat, zda Procházka skutečně může konkurovat těm nejlepším.

A to potvrdil do puntíku. Český bojovník dokonalým způsobem načasoval loket z otočky, který dopadl přesně na vypínač. Otlučený a zdemolovaný Reyes padl k zemi, záběry z konce zápasu obletěly celý svět. Procházka si tímto úspěchem vybojoval pozici náhradníka pro titulovou bitvu mezi Janem Blachowiczem a Gloverem Teixeirou. Česko se tak mohlo pyšnit historicky prvním zástupcem v titulové bitvě UFC, i když zatím jen z pozice náhradníka.

Jak vypadá příprava těsně před zápasem? Stačí si to občas jen projet v hlavě, prozrazuje Jiří ProcházkaVideo: Sport.cz

Procházka sice na šanci zastoupit některého ze zápasníků marně čekal, přesto nemusel dlouho smutnit. S odstupem několika měsíců byl konečně domluven titulový souboj s novým šampionem polotěžké váhy Gloverem Teixeirou. Brazilský veterán se svých 42 letech stal poprvé v kariéře šampionem, nyní ho čeká první obhajoba, která se uskuteční 11. června na turnaji UFC 275 v Singapuru.

Tváří v tvář se postaví nejúspěšnějšímu českému zápasníkovi, jehož život je zcela odlišný od životů ostatních. Náplň všedních dnů představuje koupání ve studeném lomu, meditace, dechová cvičení nebo samurajské praktiky. Devětadvacetiletý rodák z Hostěradic má nyní před sebou životní šanci. Jako první Čech v historii může usednout na královský trůn slavné UFC. Titulová bitva zároveň představuje nejtěžší zkoušku kariéry. „Být tím nejlepším je mít pás UFC. To je ten nejvyšší světový post. Ale ta cesta k tomu, to je den za dnem," přibližuje český bijec.

Získá Jiří Procházka titul v polotěžké váze organizace UFC?
ano
88,9 %
ne
11,1 %
Celkem hlasovalo 10831 čtenářů.

Reklama

Související témata: