Hlavní obsah

Procházku láká změna divize, shodit musí minimálně 9 kilo. Je příliš malý, rýpl si šampion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před časem otevřeně promluvil o možném přechodu do hmotnostně nejtěžší váhové kategorie, načež po nedávném skalpu Rakušana Aleksandara Rakiče na jubilejním galavečeru UFC 300 v Las Vegas své kroky přehodnotil. A to výrazně. Nejúspěšnější domácí bijec Jiří Procházka totiž naznačil možný přechod do střední divize, kam by mohl směřovat po případném znovuzískání šampionského pásu v kategorii do 93 kg. Jeho slova už dokonce zaregistrovali případní noví konkurenti.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Jiří Procházka během posledního duelu s Aleksandarem Rakičem. Archivní foto.

Článek

Ano, slyšíte správně. Procházka skutečně koketuje s myšlenkou, že by se do budoucna uchýlil do střední váze, v níž aktuálně kraluje Jihoafričan Dricus Du Plessis. Český bijec o tom promluvil krátce po pátém vystoupení v elitní bojové lize světa. „Díky tomu, jak cítím svůj metabolismus a jak pracuje tělo v přípravě, vím, že kdybych stravu upravil do bodu, kdy se cítím opravdu skvěle a čistě, tak bych 84 s nějakou lehčí dietou zvládl,“ nechal otevřenou možnost změny váhové kategorie.

Primárním cílem však je sebrat zpátky královské žezlo v polotěžké divizi, které je aktuálně v rukou brazilského ranaře Alexe Pereiry. Pokud se to ale podaří, může Procházka přemýšlet o dvojnásobném kralování v UFC, čímž by shodou okolností dorovnal právě zmíněného Jihoameričana. „Zatím to jsou jen řeči do budoucna. Chci se soustředit na následující zápas s Alexem, případně s tím, koho mi UFC dá. Třeba Ankalajeva,“ popisoval Procházka dále.

„Bavili jsme se o tom, že tahle možnost by tu byla a nebylo by od věci to zkusit. Pokud to Jiří má nastavené tak, že den před vážením skoro nehubne a váhu má hotovou skoro týden dopředu, tak by se jen poladila nějaká dieta, shazování či sauna. Do budoucna to není vyloučené. Ideální teď je získat titul v polotěžké divizi, potom reagovat na průběh, což znamená buď obhajovat, nebo přeskočit do střední váhy,“ souhlasí i Martin Karaivanov, Procházkův trenér.

Procházkova slova pochopitelně nezůstala bez povšimnutí, pohotově zareagoval šampion střední divize Du Plessis. „Procházka je na tuhle divizi (polotěžkou) malý, tahle (přesun do střední váhy) změna by mu prospěla. Viděl jsem ho v UFC Performance Institutu a myslím si, že na polotěžkou váhu je příliš malý. Váží méně než já. Mám ho rád, ale v polotěžké divizi je třeba být opravdu velký,“ rýpl si do českého bijce v podcastu Shadowbanned.

Znamená to snahu 31letého rodáka z Hostěradic vyprovokovat a přelstít tak, aby se do střední váhy poroučel už nyní? Procházka na sociálních sítích reagoval se vší stručností. Přidal fotku z posilovny a dodal: Stále jsem větší než Dricus Du Plessis,“ vrátil rivalovi úder.

Vzhledem k tomu, že situace v polotěžké divizi je v tuto chvíli nejasná, neboť současný šampion Pereira je po nedávném skalpu v roli čekatele na nového vyzyvatele a sám by si údajně přál souboj s Rusem Magomedem Ankalajevem, okamžitá změna váhové kategorie se podle zámořských médií pro českého bijce nabízí. S trochou štěstí by z toho mohl být rovnou titulový zápas, neboť Du Plessis stále nemá oficiálně potvrzenou obhajobu titulu, přestože kolují zvěsti, že by tomu tak mělo být na srpnovém turnaji UFC 305 v Perthu, kde by měl vyzvat bývalého vládce divize Israela Adesanyu.

A co Procházka? Zatím rovněž čeká. Odpadl však případný souboj s posledním titulovým vyzyvatelem polotěžké váhy Američanem Jamahalem Hillem, který se představí na červnovém turnaji UFC 303 proti krajanovi Khalilu Rountreemu, osmičce žebříčku. Padla také možnost brzké květnové odvety s Pereirou, který léčí hned dva zlomené prsty na dolních končetinách.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.