Hlavní obsah

Od Végha kvůli podpoře prezidenta prchají sponzoři: Nepoloží ho to, je to stroj, říká tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odveta století se blíží. Populární slovenský bijec Attila Végh již 8. června po více než třech a půl letech znovu okusí milovaný adrenalin v kleci. Na velkolepé akci na fotbalovém stadionu v pražském Edenu svede druhou řežbu s dlouholetým rivalem Karlosem Vémolou, na nějž si brousí pěsti stejně, jako tomu bylo v roce 2019. Velikán nejen slovenského MMA musí několik týdnů před očekávanou bitvou řešit i nepříjemnosti v osobním životě, kvůli veřejné podpoře nového prezidenta totiž od něj dávají ruce pryč sponzoři. „Attila je psychicky odolný a tihle sponzoři ho určitě nepoloží na lopatky,“ brání v rozhovoru pro Sport.cz svého svěřence Ilja Škondrič, Véghův hlavní trenér.

Odveta ztrácí na atraktivitě? Jsem zvědavý, kdo se na ten zápas nebude dívat, reaguje Attila Végh a poodhaluje taktiku na KarloseVideo: Sport.cz

 
Článek

Hned tři sponzoři dali od 38letého MMA velikána v předchozích dnech ruce stranou. Végh se ovšem před životní bitvou rozhodit nenechá, do odvetné řežby na fotbalovém stadionu totiž zbývá několik závěrečných týdnů.

Odveta století se blíží, v jaké je Attila formě?

Musím říct, že ve výborné, až jsem z toho sám překvapený. Je ale potřeba říct, že Attila se před touto přípravou už fyzicky sám předpřipravil. Přišel díky tomu ve výborné kondici, i když byl trochu obalený tukem, ale byl na tom dobře. Teď jsem v takových otáčkách, jako bych tu měl nějakého mladého profíka, a ne veterána.

Do klece se přitom vrací po více než třech a půl letech. Zaznamenal jste nějaké zásadní změny?

Těžko říct. Už v roce 2019, kdy šel s Karlosem poprvé, měl hlavu nastavenou parádně. Teď je na tom ještě lépe. Je sice starší, ale v tréninku to není nijak poznat. Připadám si, jako kdybych trénoval mladého fightera.

Čeká ho pětikolový zápas, navíc zabojuje o titul. Přizpůsobili jste nějak přípravu?

Attila je teď úplně někde jinde. Do přípravy přišel jako někdo úplně jiný a jedeme s ním velký masakr. Dovolím si říct, že podstupuje tréninky pro zápasníky z UFC. Je v nejlepší formě. Byť dlouhou dobu nezápasil, tak je to šampion, což má stále v sobě. Má za sebou hromadu zápasů ve velkých organizacích. Je to stroj. Teď si akorát oddychl a stiskl tlačítko restartu. Hodně čtu, zda to Attila Karlosovi nepustí. Nepustí! Jde tu o titul a také o to, že třeba Attila už další zápas mít nebude. Kdo ví.

Má na to být na takové úrovni jako v roce 2019?

Uvidíme v kleci. Kdyby se všechno dalo takhle lehce definovat nebo odhadnout, tak by to nebylo zajímavé pro zápasníky ani diváky. Nechme se překvapit. My každopádně uděláme všechno pro to, abychom v Edenu doručili vylepšenou formu Attily Végha.

Jak je na tom po psychické stránce? Přeci jen je s jeho osobou v posledních týdnech spojován odchod několika sponzorů kvůli veřejné podpoře nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho.

Přijde mi, že je psychicky odolný. Výhoda pro něj je i to, že opravdu dře v pekelných podmínkách a s nejlepšími fightery, což mu psychiku ještě posiluje. Má i svého psychologického kouče. Celkově má kolem sebe tým lidí, který mu pomáhá. Hlava je nastavena velmi dobře.

Je to ale něco, co předtím nezažíval. Na sociálních sítích mu nenávistně píšou lidi, dokonce zmiňují i to, že se před soubojem s Vémolou obrátí právě na Karlosovu stranu.

To, že někteří lidé na sociálních sítích jdou proti němu, tak to podle mě jsou nějací maniaci nebo drtivé části falešné profily. My se toho nebojíme. Attila si tím hlavu neláme, protože ví, že stále má své fanoušky. Život je prostě takový. Attila na takové věci nemá čas, věnuje se čistě tréninku a na tyto věci má manažery a tým lidí, který se o to stará. Sám se tím nějak nezatěžuje. Je potřeba říct, že ani Karlose nemá rád každý.

Čí lvi budou žrát první? Attila Végh si před odvetou s Karlosem Vémolou pořídil nové tetování.Video: Sport.cz

Hodně lidí kroutí hlavou nad tím, co dokáže způsobit jedno veřejné vyjádření. Co si o tom myslíte?

Mluvím jako Attilův trenér a myslím si, že chlap by se neměl bát říct svůj názor. Ať už je jakýkoli. A pokud se toho lidí chytí, tak je potřeba být stále sám sebou. Za každých okolností. Attila je pracovitý člověk, který na sobě dře ve sportu i mimo něj. Tihle sponzoři ho na lopatky určitě nepoloží.

Sponzorů má očividně hodně. Pomohl mu v tom i velkolepý skalp Karlose Vémoly před necelými čtyřmi lety?

Attila takový byl vždy, obchodník je už od malička (smích). Pokaždé, když jsme dorazili na kemp, tak už vyměňoval trička, brýle a tak dále. Sponzory si nahání od doby, co ho znám, což je od začátku jeho zápasnické kariéry.

Když přejdeme na opačný „břeh“, jaký vztah máte s Vémolou?

Za mě je to výborný sportovec a málo, co se o něm ví, že je i super člověk. Například v době, kdy Miroslav Štrbák měl problém se srdcem a prodělal infarkt, tak mu Karlos poslal peníze a nikomu to neřekl. A je potřeba říct, že to nebyla malá suma. Za mě je to frajer. Někdo ho vidí třeba jako nějakého namyšlence či d****a, ale ať má Karlos svůj životní styl, jaký má, tak za mě má srdce. Protože, kdo má rád zvířata, má rád lidi. A on zvířata miluje. My si ho s Attilou vážíme, protože bez něj by nebyla odveta.

A po zápasové stránce?

Je to kvalitní soupeř, byť na konci loňského roku prohrál. Karlos ale několikrát v životě ukázal, že dokáže porazit kvalitní soupeře. Ať už to byl třeba Aleksandar Ilič nebo Frankenstein (Henrique da Silva). Vzhledem k jeho věku se mu sice formovali nějací soupeři, ale při jeho zápasovém tempu se tomu nejde ani divit.

Zmiňuje se i dobrý kamarádský vztah mezi Vémolou a Véghem. Nebude to pro jejich zápas na škodu?

Oba umí vydělávat peníze, a to je to, o co tu jde. Potřebují živit rodinu a kamarádství jde v tomhle případě bokem. Já si ale nemyslím, že by byli až takoví kamarádi, že by spolu chodili na ryby nebo diskotéku (smích). Jediné kamarádství je, co se týká sportu. To je vše. Mají k sobě úctu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.