Hlavní obsah

Průlom v MMA? Vážení hodinu před turnajem i veřejné bodování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové éra, která přinese řadu novinek. Domácí bojová organizace PML (Professional Muaythai League) to se změnou koncepce myslí skutečně vážně. Jednak k postojářským duelům přidá i neméně oblíbené zápasy v MMA, ale rovněž nastanou i další revoluční změny. Jednou z nich bude například vážení zápasníků hodinu před turnajem nebo i veřejné bodování po jednotlivých kolech, o kterém se v posledních měsících vesele spekulovalo.

Foto: PML

Organizace PML. Archivní foto.

Článek

Ač PML až do této chvíle platilo za čistě postojářskou organizaci, kde největší podíl měly zápasy v thajském boxu, nyní přichází nemalá změna. Na každém turnaji se nově představí i zápasy v MMA, organizátoři tak budou mít plné ruce práce s přestavbou ringu za klec a naopak.

„Akce budou mít 3 části. První bude v ringu, kde dostanou prostor hlavně thaiboxerští talenti PML. Po krátké pauze a za méně než 15 minut přestavíme ring na klec, kde následně proběhnou MMA zápasy, kde uvidíme velká jména domácí scény. Po skončení MMA části pak opět uděláme z klece ring a poslední zápasy budou tradičně patřit Muaythai, přičemž poslední 2-3 zápasy budou titulové. Fanoušci tak uvidí na našem turnaji thaibox v ringu a MMA v kleci,“ uvedl promotér a spoluzakladatel PML Tomáš Tadlánek.

K premiérovému turnaji v příštím roce dojde již 3. února v Třinci, kde se představí i tváře z organizace Oktagon MMA. Chybět by neměly Ondřej Petrášek, Melvin Mané či Veronika Smolková a ve hře je stále start dalších zajímavých jmen. Živí se i plány na grapplingové duely slovenských reprezentantů v UFC Ľudovíta Kleina a Martina Budaye. Smlouvy v elitních organizacích by těmto bojům vadit neměly.

Zásadní novinka se týká vážení bojovníků. „Máme systém dvojího vážení, abychom zabránili radikálnímu hubnutí,“ přibližuje Tadlánek. Bojovníci tak nejprve naváží den před turnajem, poté i zhruba hodinu před začátkem galavečera. Na kontrolním vážení však nesmí mít více než 5% oproti dohodnutému limitu, jinak automaticky začnou zápas s minusovým bodem a dostanou finanční pokutu.

Dvojité vážení se zatím bude týkat čistě postojových disciplín, byť si to na prvním turnaji vyzkoušejí i zápasníci MMA. Zatím to ale pro ně bude mít pouze informativní charakter, promotéři údajně chtěli s touto scénou pracovat postupně a nevystavit bojovníky tak velkému šoku, jelikož podobný systém vážení na domácí scéně zatím neexistuje.

Změnou projde i bodování zápasů. „Bude to otevřené bodování, kde jako první na československé scéně zveřejňujeme body po každém kole,“ uvádí Tadlánek. Bojovníci se tak po každém odbojovaném kole dozvědí, jak jej příslušní rozhodčí ohodnotili. Týkat by se mělo také zápasů v MMA.

K tomuto kroku spěje i největší tuzemská bojová organizace Oktagon MMA. „Myslím, že všichni cítíme, že se bodování v MMA musí změnit, pohnout. Můžu slíbit, že se v Oktagonu stane jedna důležitá věc. A to už poměrně brzy. Bude veřejné bodování po každém kole. Je jednoduché to říct, ale technické řešení není úplně jednoduché. Celé se to musí vymyslet,“ řekl v pořadu MMA Letem Světem Ondřej Novotný, jeden z majitelů Oktagonu.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články