Hlavní obsah

Rozepře mezi bojovníky. Nezaslouží si jít o titul, pálí přemožitel Vémoly do rivala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důležitý boj pro nadcházející měsíce kariéry. Český bijec Matěj Peňáz bude v anglickém Newcastlu, kde již v sobotu 27. ledna proběhne turnaj Oktagon 52, atakovat pozici pro vyzyvatele v titulové bitvě ve střední váze. „Pokud vyhraju, tak by to tak mělo být. Mám nejvíc zápasů, nechodil jsem žádnou domluvenou váhu,“ říká 27letý český talent, jehož tvrzení však nechápe jiný rival z divize – Samuel „Pirát“ Krištofič. „Nesouhlasím s tím,“ kroutí hlavou přemožitel Karlose Vémoly z loňského roku.

Druhý díl pořadu o bojových sportech DirektVideo: Sport.cz

 
Článek

Situace ve váhové kategorii, které necelé dva roky kraluje šampion Patrik Kincl, je pořádně zamotaná. Na konci loňského roku totiž sešlo z plánované bitvy mezi slovenským vyzyvatelem Vlastem Čepem a již zmíněným Kinclem, posledně jmenovaný si totiž při jednom z posledních těžkých tréninků zlomil očnici a i v těchto dnech je vyřazen ze zápasu. Náhradního lasa se proto chopil polský šampion tamní organizace Babilon MMA Piotr Wawrzyniak, který v souboji s Čepem získal prozatímní titul.

Karty se zdají být rozdané více než jasně, jenomže situace kolem Kincla je stále dost nejasná. Už je sice v tréninku, jenomže ještě nedošlo k oznámení bitvy o právoplatný titul s Wawrzyniakem, čehož se pokouší využít jiní zájemci. A byť by to třeba nedopadlo v nadcházející bitvě, přesto se bojuje o důležitou pozici do dalších bojů.

„Myslím, že když uspěju proti Bonnerovi, tak bych měl být vyzyvatelem. Mám nejvíc zápasů, nechodil jsem catchweight. Když to srovnám například s Kerimem Engizekem, který je rozhodně kvalitní, tak ten teprve přišel, bude mít těžký zápas a mohl bych ho předběhnout,“ řekl v pořadu MMA letem světem Matěj Peňáz, na nějž v anglickém Newcastlu čeká tvrdý oříšek v podobě Angličana Matthewa Bonnera.

Triumf žebříčkové trojky střední váhy by mohl zajistit místenku v další titulové bitvě. Nejprve je ale potřeba projít přes tvrdého rivala na opačné straně klece. „Patrně je to nejzkušenější soupeř, se kterým bude mít Matěj zápas. Extrémně zkušený komplexní bojovník, bývalý šampion organizace Cage Warriors. Těžký test a zkouška, ale Matěj je na úrovni, kdy přesně tohle potřebuje. Má nepříjemný styl. Je velmi těžko ukončitelný. Uvidíme, zda Matěj bude první,“ říká trenér André Reinders.

Do slov českého střelce se však opřel poslední přemožitel legendárního Karlose Vémoly Slovák Samuel Pirát Krištofič, žebříčková jednička právě za Kinclem s Wawrzyniakem. „Nesouhlasím s tím, že jen kvůli tomu, že teď porazí Bonnera, by si to měl zasloužit. Matěj nemá se soupeři z elitní desítky žádnou výhru, já naopak porazil tři. Zápasil jsem i s Kinclem, s nímž jsem bojoval 25 minut. Není to ale o tom, že bych si měl něco určovat. Počkám si. Věřím, že já budu ten vyzyvatel číslo jedna, když by se měl sjednotit pás. Z mého pohledu Peňáz neporazil nikoho adekvátního, aby mohl jít o titul,“ vysvětluje Krištofič pro Sport.cz.

Peňáz se ale může opřít o neporazitelnost na česko-slovenské scéně, naopak Krištofič, který o titul v minulosti již neúspěšně zápolil, vyhrál pouze jediný z posledních tří duelů. Skalp rozjetého Vémoly tyto neúspěchy ale může paradoxně smazat. Příliš zapomínat se nemůže ani na nedávno poraženého Vlasta Čepa, jemuž se proti Peňázovi v minulosti hned čtyřikrát zrušil zápas.

„Za mě to dává logiku. Bylo by zajímavé, pokud by se v Edenu uskutečnil sjednocující titulový zápas i boj o pozici vyzyvatele. Čepo by měl adekvátní dobu, aby se z těžkého zápasu dal dohromady. Věřím, že by to tak mohlo dopadnout,“ nabízí Reinders variantu souboje Peňáz vs. Čepo na fotbalovém stadionu v Edenu, kde se turnaj Oktagon 58 uskuteční 8. června.

Peňáz jako první musí zvládnout těžkou zkoušku na britských ostrovech, kde turnaji v Newcastlu bude vévodit bitva v bantamové váze mezi Dánem Jonasem Magardem a Angličanem Jackem Cartwrightem. Český bojovník půjde do akce v rámci hlavního předzápasu.

Reklama