Hlavní obsah

Rozhodčí v UFC terčem kritiky. Zápas měl zastavit pozdě, odborníci v ráži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádné kritice čelí elitní rozhodčí MMA Kerry Hatley, jenž o víkendu rozhodoval duel v lehké váze mezi Jalinem Turnerem a Bobbym Greenem v nejslavnější bojové organizaci UFC. Druhý jmenovaný bojovník čelil v závěru prvního kola pořádné sprše úderů, jenomže sudí tak dlouho vyčkával, až zřejmě propásl ideální dobu na ukončení. Nad jeho zpomaleným jednáním nevěřícně kroutí hlavou i odborníci. „Bylo to nechutné zastavení,“ komentuje například Michael Bisping, bývalý bojovník a v současné době komentátor a analytik.

Foto: Profimedia.cz

Jalin Turner a jeho závěrečný finiš v souboji s Bobbym Greenem

Článek

Hlavní předzápas turnaje v Texasu přitom skončil již v závěru třetí minuty. Turner svým nátlakem soupeřem otřásl, následně v dobíjení pokračoval i na zemi, kde to několikrát vypadalo, že konec zápasu visí doslova na vlásku. Sudí Hatley však vyčkával až do té doby, dokud Green neupadl do bezvědomí, přičemž i v tomto stavu inkasoval pěstí přímo do hlavy.

Není proto divu, že krom vítěze zápasu se nejčastěji skloňovalo i jméno hlavního rozhodčího, nad jehož počínáním nevěřícně kroutí hlavou i elitní bojovníci či odborníci. „Hatley je skvělý rozhodčí, ale na co sakra čekal? Je to prosté. V sázce jsou životy lidí, v sázce je také jejich dlouhodobé zdraví. A tohle, co předvedl, bylo naprosto odporné a hanebné. Vsadím se, že kdyby on sám byl obličejem hlavou dolů a lidi by ho takto bili, tak by chtěl, aby to skončilo co nejdřív,“ vyjádřil se čtyřiatřicetiletý kyperský rodák Bisping.

Hatley přitom patří mezi nejzkušenější sudí, duely rozhoduje už od roku 2005. „Sakra, co to ten rozhodčí dělal? Chtěl, aby Brown v té kleci umřel? Co to sakra bylo?“ divil se na sociálních sítích i uznávaný zahraniční novinář Ariel Helwani. „To bylo jedno z nejpozdějších ukončení, které si pamatuji. Hatley snad chtěl, aby Brown byl úplně mimo,“ nechápal MMA reportér Aaron Bronsteter.

Sociální sítě zaplavila lavina komentářů. „Tohle bylo jedno z absolutně nejhorších ukončení v historii MMA. Dostáváš tolik ran, ale přesto to nestačí. Šílenství,“ vyjádřil se také Daniel Cormier, bývalý dvojnásobný šampion UFC v polotěžké a těžké váze. Jednoznačné východisko měl někdejší bijec Jamie Varner. „Páni, snad tenhle rozhodčí už nikdy nebude řídit žádný další zápas.“

Překvapení z pozdního ukončení neskrýval ani sám vítěz souboje Američan Turner. „Ano, byl jsem překvapený, že to rozhodčí nezastavil dřív. Já ale musím útočit, dokud mě nezastaví, je to součást mé práce. Takový je byznys. Musíte dělat to, co musíte,“ říká osmadvacetiletý rodák z Kalifornie, jemuž se povedlo po dvou nezdarech v řadě konečně zvítězit.

„Za výhru jsem pochopitelně rád, rozhodčí to ale měl ukončit mnohem dřív. Ten kluk pochází ze stejného města jako já, nebylo jednoduché v něm vyrůstat. Proto mě mrzí, že Bobby musel schytat tolik ran,“ mrzelo Turnera po zápase.

Většina diskutujících narážela na možné vzniklé zdravotní následky, které se během kariér kupí. Není to přitom dávno, co kvůli těmto problémům etapu bojovníka uzavřel legendární Korejec Chan Sung Jung. „Po všech těch chvílích v kleci jsem ucítil, že bradu už nemám takovou a během pár let se mi poškodil i mozek. Nebudu říkat jména jiných bojovníků, ale jsou tu i takoví, kteří když byli mladí, tak měli sakra dobrou bradu, ale postupem času a jak zestárli, tak jim brada slábla a poškozoval se mozek. I kvůli tomu často prohrávali,“ líčí v rozhovoru pro The MMA Hour.

Reklama

Související témata: