Hlavní obsah

Senzace v UFC! Nový šampion zaskočil celý svět. Nemám slov, dojímal se po zápase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovské překvapení. Slavná bojová organizace UFC rázem velebí nečekaného šampiona, kterým se ve střední váze stal americký svéráz Sean Strickland, jenž v pětikolové bitvě v australské Sydney senzačně na body zdolal již bývalého krále Nigerijce Israela Adesanyu. „Zdá se mi to snad?“ reagoval po zápase s nadšením dvaatřicetiletý rodák z Anaheimu a klec po zásluze opouštěl s titulem kolem svého pasu. V bitvě podal trpělivý výkon a bez větších problémů dokráčel až na samotný vrchol kariéry.

Foto: DAN HIMBRECHTS, ČTK/AP

Američan Sean Strickland se stal novým šampionem UFC.

Článek

Ačkoli bylo před samotným duelem o favoritovi více než jasno, od prvních výstřelů z paží bylo zřejmé, že nigerijského šampiona nečeká vůbec jednoduchá cesta za úspěšnou obhajobou. Americký soupeř Strickland totiž fantasticky koncentrovaným výkonem s maximálním odhodláním a správně zvolenou taktikou kráčel za nečekanou zápletkou, která misky vah pomalu a jistě donutila naklánět na opačnou stranu.

Dokonce nebylo daleko od rychlého triumfu. Adesanyovi v závěru prvního kola povolila brada a po podklesnutí v kolenou se ocitl ve svízelné situaci. Rivalův usilovný nápor na bleskový konec nestačil, i tak pro šampiona nemalé varování a čára přes rozpočet. Strickland ani v následujících minutách nepolevoval a v bitvě, která se odehrála ryze v postoji, lépe a čistě trefoval. Africký protivník naopak jako by nebyl ve své kůži a marně se snažil najít recept zkázy.

V kleci se nejednalo o nic přesvědčivého, nýbrž hodně vyrovnaného. Oťukávání z obou stran hrálo na strunu nejasnosti, před šampionskými koly tak visel ve vzduchu otazník, kdo aktuálně vyhrává. Signifikantní údery sice byly ve prospěch Adesanyi, zásadnější okamžiky ovšem patřily druhé straně. Pořádně nervózní byly také tábory fanoušků v hale, napětí se zkrátka dalo krájet…

Disciplinovanost amerického svéráze, který zaskočil většinu odborníků, nakonec vedla ke kýženému úspěchu. Strickland ukázal, že postojové řežby jsou jeho svět a může se měřit i se skutečnými šampiony. Zvítězil na body, byl téměř bez šrámu v obličeji, a především se stal jedním z nejpřekvapivějších šampionů historie UFC. Zklamaný Adesanya byl naopak podruhé v krátkém časovém sledu sesazen z královského trůnu.

„Zdá se mi to? Co to sakra je?“ nemohl uvěřit Strickland, jenž uspěl u všech bodových sudích poměrem 49:46. „Ani za milion let by mě nikdy nenapadlo, že se mi povede něco takového. „Izzy“ porazil většinu mých přátel, a dokonce i já jsem o sobě občas pochyboval. Ale odpracoval jsem to! Každý den toho MMA bohům tolik odevzdávám a je to poprvé v kariéře, co nemám slov. Mám sakra problém, abych vůbec udržel slzy,“ zářil americký svéráz, který tentokráte svůj ostrý slovník mírnil.

Pětadvacetiminutová bitva se nikterak vážně nepodepsala na obličejích obou bojovníků. Přeci jenom o něco hůř na tom byl viditelně smutný Adesanya, který s podlitinou pod okem a smutkem v očích opustil klec. Nechybělo ovšem gesto respektu, kdy Nigerijec uznal soupeřovy schopnosti a sudího napodobil zvednutím ruky pro vítěze. Střední váha tak dostala další náboj a otázka zní, jak se bude s žezlem v ruce dařit novému panovníkovi.

„Chtěl jsem to jinak, ale život prostě přináší i tyhle momenty. Sean byl dnes lepší a já jsem bohužel prohrál. Půjdu za mým týmem a odpočinu si. Uvidíme se příště,“ nikterak dramaticky nerozebíral zápas poražený, který se na pozápasové tiskové konferenci zdržel snad jen minutu.

Překvapení neskrývaly ani další hvězdy UFC. „Kluci, říkal jsem vám to, ale nikdo mi nevěřil!“ rozepsal se na sociálních sítích bývalý šampion střední váhy Brazilec Alex Pereira. „Můžete být tak rádi, že dnes večer tam nemůžu být s vámi,“ vyjádřil se také jihoafrický bojovník Dricus du Plessis, který přitom měl mít možnost o titul bojovat. Proti bylo zranění nohy a šanci v bitvě o svatý grál dostal již zmíněný Strickland.

Reklama

Související témata: