Hlavní obsah

UFC čeká tvrdá bitva. Je čas vrátit divizi hrdost! hlásí svéráz. Český šampion Kincl má jasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další číslovaná akce, další bitva o titul. V nejprestižnější bojové organizaci UFC má před sebou obrannou misi pásu šampiona střední váhy Nigerijec Israel Adesanya, který bude v nabité aréně v australské Sydney čelit svéráznému Američanovi Seanu Stricklandovi, jenž má lukrativní příležitost vystoupat na samotný vrchol. Mezi oběma tábory to přitom pořádně vřelo ještě na tiskové konferenci, boj tak má o poznání větší grády. „Adesanya vyhraje do třetího kola na technický knokaut nebo KO,“ předpovídá pro Sport.cz tuzemský šampion Patrik Kincl. Bitva o svatý grál bude vrcholem nedělního (SELČ) turnaje UFC 293.

Foto: Matias J. Ocner, ČTK/AP

Šampion střední váhy UFC Israel Adesanya bude obhajovat titul na turnaji UFC 293.

Článek

Ve střední divizi se přitom schylovalo k zcela jiné bitvě. V červencové bitvě totiž senzačně zvítězil jihoafrický bojovník Dricus Du Plessis, jehož překvapivá výhra nad Robertem Whittakerem měla znamenat možnost zabojovat o titul. Ačkoli bezprostředně po duelu došlo ještě v kleci ke staredownu s králem divize Israelem Adesanyou (bilance 24-2), nakonec to osud chtěl zcela jinak. Kvůli zranění nohy na straně rodáka z jihoafrického Hatfieldu se titulové šance chopil další pořadí, a sice svérázný americký ranař Sean Strickland (27-5), který se nebojí jít pro ostré slovo daleko.

Potvrdil to také na tiskové konferenci, která se málem zvrtla. Během ní narážel i na soupeřovu minulost, která se nesla i v duchu žití v Číně. „Jsem připraven dát oběť Bohům, abych s tím zas*aným Číňanem bojoval. Chci být jako Bisping, který kvůli boji obětoval oko (následkem kopu prakticky oslep na pravé oko). Jsem připraven dát cokoli bude potřeba, protože nebojuji jen za Ameriku, ale reprezentuji vás všechny, vy zm*di. V kleci budu chtít ten pás získat a vrátit hrdost střední divizi,“ prohlásil Strickland, který naposledy smázl Abusupijana Magomedovova.

Američan je znám svou drzou osobností. Není to přitom dávno, co například projevil touhu v kleci někoho zabít. Pozornosti rovněž neuniklo vyjádření krátce po vypuknutí ruské vojenské invaze na Ukrajinu, kterou rodák z Kalifornie okomentoval následovně: „Ukrajina by měla pokleknout a stát se Ruskem“. Šokoval také sexistický komentáři během červencového galavečeru. Nadcházející soupeř Adesanya má proto toto chování jednoduché vysvětlení.

„S tímhle chlapem jsem se několikrát potkal v zákulisí, ale byl vždy zticha. Rád se předvádí před lidmi, ale pak, když na člověka narazí, tak nic neříká. Ne nadarmo se jeho fanoušci těší na tiskovou konferenci, protože je to pro Seana nejzábavnější část boje. V kleci to bude něco jiného,“ nechal se slyšet šampion.

Do bojiště se žene s jasným plánem. „Chci ho knokautovat. A já ho knokautuji! Není to žádné ego, nebo něco podobného. Je to jen jedna plus jedna rovná se dvě. Z toho vychází, že ho knokautuji, jak jednoduché,“ nastínil možnou koncovku zápasu. A pokud se Nigerijci povede titul uhájit, nadcházející plány směřují i mimo klec. „Jsou větší sny než zápasit. Není to jen o pásech nebo penězích. Plním i vedlejší mise a odemykám další úspěchy,“ říká tajemně rodák z nigerijského Lagosu.

O favoritovi je jasno, a to zcela jednoznačně. Sázkové kanceláři vidí v Adesanyovi obrovského lídra, Američanova cesta za titulem by tak mohla být úspěšná v případě dobře zvolené taktiky, například přecházení na zem. „Zaznamenal jsem zákulisní info, že Strickland se hodně věnoval wrestlingu a bude se Adesanyu snažit hodit na zem. Myslím si, že „Izzy“ a Volkanovski mají v UFC nejlepší management vzdálenosti. Adesanya je také excelentní counter puncher a soupeřův tlak mu bude vyhovovat,“ rozebírá pro Sport.cz Patrik Kincl, šampion organizace Oktagon MMA.

Pro obávaného Nigerijce se bude jednat o první obhajobu titulu po znovuzískání pásu šampiona v odvetně bitvě s Alexem Pereirou. V loňském roce to byl totiž právě Brazilec, který se postaral o senzaci a sesadil zdánlivě neotřesitelného krále divize zpět mezi uchazeče o titul. „V životě jsem přišel o víc, než o titul. To nebylo nic,“ zlehčuje situaci čtyřiatřicetiletý Adesanya.

Bitva o pás divize do 84 kilogramů mezi Adesanyou a Stricklandem proběhne v neděli 10. září na turnaji UFC 293 zhruba v 6:00 SELČ. Hlavní kartu, na které se mimo jiné představí i přemožitel českého bojovníka Davida Dvořáka Angolan Manel Kape, živě vysílá i stanice Premier Sport.

Reklama