Hlavní obsah

Šílenec a fenomén Procházka. Infarktové momenty a plno nervů, shodují se bojovníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani další vystoupení nejúspěšnějšího českého bojovníka Jiřího Procházky ve slavné UFC se neobešlo bez pořádných nervů. Dramatická bitva na galavečeru UFC 300 v americkém Las Vegas s Rakušanem srbského původu Aleksandarem Rakičem sice přinesla kýžené české vítězství ve druhém kole, napínavých momentů ale bylo víc než dost. „Jirka je fenomén, byť jsme všichni měli bůhvíjakou tepovku,“ hodnotí pro Sport.cz David Dvořák, další český zástupce v nejslavnější bojové lize světa.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Jiří Procházka (vpravo) v souboji s Aleksandarem Rakičem

Článek

Nervy, propocené oblečení a příval adrenalinu. Procházkova bitva proti Rakičovi přinesla snad všechny možné pocity, a to i s ohledem na nevýrazné první kolo, které bylo pod kontrolou druhého jmenovaného. Neplechu totiž udělaly kopy pod Procházkovo koleno. „Levá noha celkem mrtvá, první kolo jednoznačně pro Rakiče,“ komentoval průběh na platformě X Ondřej Novotný, spoluzakladatel organizace Oktagon MMA.

„Když vás někdo třikrát čtyřikrát trefí na lýtko, tak vám trenér řekne, ať si na to dáte pozor. Jim to bylo úplně jedno. Nereagovali na to, protože věděli, že Jiří půjde furt dopředu. Jede si to svoje, a proto bude brzo tím nejlepším na světě,“ hodnotil ve studiu Nova Sport legendární Karlos Vémola, historicky první Čech v nejslavnější bojové lize světa. „Jirka je v boji tak tvrdý a tvrdohlavý, že byste mu tu nohu museli ukopnout, aby v zápase nepokračoval,“ rozesmál se.

Mnozí poukazují i na to, že Rakičovi patrně došly po prvním kole síly. „Měl krásné první kolo, byl to dynamický a chirurgický výkon. Ve druhém kole se ale lámal chleba a bylo vidět, že Rakičovi odchází síla a přesvědčení. Jiří si pak začal prosazovat své šílenství,“ komentoval stěžejní momenty Michal Martínek, nejlepší česká těžká váha. „Na ego bojovníka to dopadne. Rakič vypálil své největší možné bomby a jediné, co viděl, byl Jirka, jak se na něj usmívá.“

Procházka toho schytal znovu víc než dost, zabrat dostala také hlava, která v několika případech inkasovala čisté údery. „Věřil jsem, že vyhraje ve druhém kole na technický knokaut, což se také stalo. Byly to nervy. Jirka je ale prostě Jirka, jinak to neumí. Ukázal hezký postoj, na soupeře neustále vyvíjel tlak, a hlavně, když měl rozkopanou nohu, tak změnil guard a šel dál. On je prostě jinej,“ má radost i nejslavnější Uzbek v MMA Machmud Muradov.

Finiš přišel ve stylu. Čech rozpoutal svůj pověstný chaos, který diváci moc dobře znají. „Je to šílenec. Pokud nemáš cementovou palici a totální bomby v rukách, tak toho kluka nemůžeš porazit. Jakmile Jiří trefí, tak nejde vlastně zastavit. Je to král,“ rozplýval se Novotný nad nervy drásající koncovkou, jež přišla ve čtvrté minutě druhého kola. „Jirku těžko zabít. A jak jsem říkal, stát s ním patnáct minut je těžké. Rakič to pět minut zvládl, pak už ne,“ uvedl Vémola.

„Jirka je fenomén, všechno ustál, byť tam byly infarktové situace. Ani jednou mi nepřišlo, že by byl nahulený nebo že by ztrácel. Samozřejmě tam byly calf-kicky, které ho mohly štípnout, ale Jiří sám řekl, že to trochu byla taktika, byť ne asi až v takové míře. Po kopech střídal guardy a měřil si vzdálenost. Tři čtyři minutky byl horší, Rakičovi pak po lepším úderu zmizel vítr z plachet. Jiří převzal otěže, což se naplno ukázalo ve druhém kole, kde inkasoval, ale hodně toho také rozdal. Valil do soupeře, což rozhodlo. Rakič se tím zlomil,“ říká David Dvořák, další Čech bojující v UFC.

Procházkovi ke čtvrtému triumfu v UFC gratulují i další hvězdy ze světa MMA, nad nezlomným výkonem zůstává rozum stát i fanouškům, kteří si všimli Procházkovy zloby. „Nikdy neříkejte o muži, který trénuje podle samurajských zásad, že je to falešný samuraj, než s ním budete bojovat v kleci. Procházka si vysloužil bojovat o titul,“ píše se na sociálních sítích.

Sám vítěz zápasu neskrýval radost. Do útrob haly odcházel s obrovským nadšením, značně uvolněný následně předstoupil i před novináře, kterým odpovídal výrazně zlepšenou angličtinou. „Po úvodních kopech jsem cítil, že musím něco změnit. I tak jsem věděl, že existuje způsob, jak zvítězit,“ řekl s přesvědčením. Rovněž dodal, že Rakičův slovní nátlak mu přišel vhod.

Reklama