Hlavní obsah

Slovensko může slavit! Druhý zástupce v UFC měl namále. Krádež, zní od fanoušků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdánlivě vyrovnaný duel, jehož statistiky ale měly jasného favorita na výhru. Přesto se z druhého vítězství v UFC může radovat slovenský těžkotonážník Martin Buday, kterému se na body povedlo zdolat Poláka Lukasze Brzeskiho. Málokdo při závěrečném bodování věřil právě trnavskému rodákovi, těsné rozhodnutí navíc rozjelo vášnivou debatu na sociálních sítích.

Foto: Joe Camporeale-USA TODAY Sports less

Martin Buday se raduje ze svého druhého vítězství v UFC.

Článek

Jako první na scénu nastoupil polský obr, kterého o několik málo chvil později napodobil také o něco zkušenější soupeř. Po představení pro fanoušky se mohlo jít na věc. A jak to to v souboji těžkých vah bývá, konec zápasu visí ve vzduchu téměř s každým úderem. I proto hned v úvodu přiletělo několik hodně tvrdých dělovek, které bojovníky poprvé otestovaly.

Následné minuty přesto byly v režii Poláka, který dokonce prolil první krev v soupeřově obličeji. Buday se dostal pod tlak, schytával citelné rány na spodek a sám hledal cestičku k něčemu nebezpečnějšímu. Vypadalo to, že se Brzeskimu daří naprosto vše, přesto před oběma bojovníky bylo ještě dalších deset minut boje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený UFC (@ufc)

Více než 120kilový Buday věděl, že potřebuje zabrat. Přestřelky z těsné blízkosti ale hráli ve prospěch rivala, který byl na nohou mnohem lehčí a i kondičně se zdálo, že je na tom o něco lépe. Brzeski navíc těžil z dobré obrany, jeho dlouhé ruce navíc elegantně odrážely vzrůstající rivalovu aktivitu. Druhá pětiminutovka na první dobrou vypadala hodně vyrovnaně, před posledním kolem byl přesto na tom kurzově o něco lépe Brzeski.

Čistě postojový zápas se přenesl do třetího kola, do kterého oba bojovníci vstoupili poměrně svěže. Obrázek boje vypadal jako v předešlých minutách, tentokráte ale vzduchem začaly létat i slušně dlouhé kombinace, které měly přelít misky vah na jednu či druhou stranu. Aktivita se rovněž střídala a nikdo s jistotou nedokázal říct, kdo to nakonec na body urve.

Signifikantní údery ale hrály ve prospěch Poláka, který jich měl téměř dvojnásobek. I z hlediska kurzů si měl pro výhru dokráčet Brzeski, jenomže vyhlašování výsledků překvapilo většinu přítomných. Dva sudí (29-28, 28-29 a 29-28) se nakonec přiklonili k výhře slovenského bojovníka, jehož kamenná tvář se proměnila v jeden velký úsměv. Rozhodnutí rozhodčích spustilo vlnu nevole, která se začala především šířit po sociálních sítích.

„Čísla jsou jasná, přesto Brzeski prohrál. Špatné rozhodnutí a čísla zápasu to ukazují," narážel sportovní novinář Adam Martin na fakt, že polský bojovník jednoznačně zvítězil na počet signifikantních úderů. „Myslel jsem, že to bude jasně Brzeski, ale jsem rád, že je to Buday. Je to pro něj dárek," navázal další uživatel sociálních sítích.

„Neoficiální statistiky mohou být zavádějící, ale v boji, který se celých 15 minut odehrál v postoji, je těžké dát vítězství někomu, kdo dal o plus mínus 50 úderů méně. Soucitím s každým, kdo vsadil na Lukasze Brzeskiho. Za mě je to pěkná krádež," reagoval podrážděně fanoušek.

Po zápase se v krátkosti vyjádřil také Slovák Buday, který se na pozápasové tiskové konferenci neustále usmíval od ucha k uchu. „Byl to těžký zápas, takový jsem dlouho neměl. Ale užil jsem si ho. Čekal jsem, že Lukasz bude těžký soupeř a že to bude boj na dálku. Plánovali jsme se dostávat do klinčů, ale jemu se to povedlo několikrát odmítnout. Přešli jsme teda na plán B a zkoušel jsem to z dálky," popsal Buday.

Reklama

Související témata: