Hlavní obsah

Šok v UFC, diví se i Čech. Nedává mi to žádný smysl, kroutí hlavou nad nečekaným zápasem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krok, který se příliš často nevidí. Nejslavnější bojová liga světa UFC vytasila do světa oficialitu titulového souboje v muší divizi mezi současným šampionem Alexandrem Pantojou a Australanem Stevem Ercegem. Na první dobrou nic překvapivého, nicméně druhý jmenovaný je v současné době až desátý nejlepší muž žebříčku a v UFC má za sebou pouhé tři duely. Nad nečekaným složením se podivuje i český zástupce v elitní lize světa David Dvořák. „Hodně jsem nad tím přemýšlel, ale nenapadl mě jediný rozumný důvod,“ říká pro Sport.cz.

Foto: Profimedia.cz

Australan Steve Erceg (vlevo) v souboji s Davidem Dvořákem. Archivní foto.

Článek

Pro většinu zainteresovaných velký šok. 28letý Erceg podepsal smlouvu s elitní ligou světa teprve loni, následně uspěl ve třech duelech včetně toho, kdy se v rámci premiéry v UFC postavil českému bojovníkovi Davidu Dvořákovi. Do té doby nenápadný Australan rázem vyšplhal na desáté místo žebříčku zástupců muší divize, což by za normálních předpokladů znamenalo několik dalších nutných výher na cestě za titulem. Jenomže…

Vedení UFC vytáhlo králíka z klobouku a Ercega rovnou postavilo do titulového souboje s šampionem divize Alexandrem Pantojou. Velké překvapení, pro některé i vtip. Nad ožehavým složením titulové řežby kroutí hlavu i elitní bojovníci slavné organizace. „Co to má znamenat? Mám druhou nejdelší vítěznou sérii v historii MMA v muší váze (6). Nikdy jsem si nevybíral soupeře, nikdy jsem neodstoupil z boje a nikdy jsem neselhal na vážení,“ podivovala se žebříčková sedmička Muhammad Mokaev.

Neméně zaražený zůstal i jeden ze současných čtyř českých zástupců mezi elitou David Dvořák, který pod taktovkou UFC zápolí již od roku 2021 a rovněž měl zpočátku angažmá třízápasovou sérii bez porážky. „Upřímně jsem nad tím dnes hodně přemýšlel, ale nenapadl mě jediný rozumný důvod. Není to short-notice a je před ním spousta opravdu známých bojovníků. Nedává mi to žádný smysl,“ kroutí hlavou rodák z Hořic.

„Erceg je super kvalitní bojovník a musím uznat, že jeho poslední výhra na KO byla pecka. Ale je potřeba říct, že je to žebříčková desítka. Takový krok se v UFC moc neděje,“ říká s tím, že přeci jen našel možný důvod, proč UFC k tomuto kroku sáhlo. „Může to být kvůli tomu, že se může zrodit „nová hvězda“. Budí to vášně a hodně se o tom mluví. A pokud vyhraje, tak to bude mít větší mediální zásah než drtivá většina UFC divizí,“ přemítá Dvořák.

Odborníci našli ještě jedno možné vysvětlení. Jelikož se turnaj UFC 301 uskuteční v brazilském Rio de Janeiru, kde bude mít pozici domácího bojovníka již zmíněný Pantoja, patrně organizátoři chtěli domácím fanouškům naservírovat co nejkvalitnější zábavu. Erceg zkrátka přišel vhod, jelikož zbytek lépe postavených bojovníků v muší divizi je v současné době mimo hru. „Pokud o tom ještě nevíte, letíme do Ria!“ rozplývá se na sociálních sítích Erceg, který jedinou kariérní porážku zažil v roce 2017.

Skromný Australan tak za necelý rok může zažít naprostý výstřel až do oblak. Před podceňovaným rodákem z Myaree čeká jedinečná možnost, jak se nesmazatelně zapsat do historie prestižní UFC. Bitvu o pás šampiona bude bedlivě sledovat i loňský neúspěšný titulový uchazeč Američan Brandon Royval. „Budu připraven v případě, kdy by jeden ze zápasníků nedal váhu. A pokud nebudu potřeba, hezky si to užiju z první řady,“ usmívá se Royval.

Na turnaji UFC 301, k němuž dojde 4. května, se rovněž objeví Uzbek Machmud Muradov, kterého nečeká nic jednoduchého. Na „nepřátelském území“ narazí na místního bijce Michela Pereiru, který vyhrál sedmkrát v řadě a bude hájit pozici velkého favorita.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.