Hlavní obsah

Srdcař z klece se loučí s kariérou, narazí na německou hvězdu. Absolutně nejlepší konec, dojímá se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec se blíží. S tímto vědomím vstoupí do frankfurtské klece zkušený český bijec Miroslav Brož, který si již v sobotu 4. května střihne před tamním publikem proti místní hvězdě a bývalému fotbalistovi Christianu Eckerlinovi rovnou hlavní zápas galavečera Oktagon 57. A velice pravděpodobně se bude z pohledu potetovaného bijce jednat o poslední vystoupení kariéry. „Beru to jako poslední zápas s tím, že bych se někdy do budoucna chtěl s diváky rozloučit v Praze,“ přiznává 35letý Brož v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Oktagon MMA

Miroslav Brož se znovu představí na turnaji Oktagon 57

Článek

Zdravotní problémy. Brož se s těmito trabli pere už dlouhé roky, tělo si nyní samo řeklo dost. Český bojovník se proto rozhodl pověsit bojové rukavice na hřebík, jenomže ještě předtím narazí ve frankfurtské Festhalle na místní hvězdu Christiana Eckerlina, čímž se mu splní další velký sen. A pokud půjde vše dobře, je možné, že se pro Brože ani tak nemusí jednat o závěrečnou kapitolu kariéry. Budoucnost ukáže.

Berete to jako úplně poslední duel kariéry?

Jsem absolutně zdravotně rozbitý, takže to jako poslední zápas beru s tím, že bych se někdy chtěl rozloučit zápasem v Praze. Po tomhle duelu ale musím mít rok pauzu a vracet se po takové době je hrozně těžké. Samozřejmě bych pokračovat chtěl a říkal jsem to i dopředu, že pokud bych ještě nekončil, tak bych stál o odvetu s Robertem Pukačem. Je ale také možné, že už mě to zdravotně nepustí. Uvidíme, jak to půjde.

Jste tedy připraven položit rukavice do středu klece a definitivně skončit?

Tím, že bych se chtěl rozloučit někde v Česku, tak asi úplně ne. Nechám to emocím. Jde o to, že jsem tuhle přípravu jel hrozně na krev a na hraně. Zase tam bylo x věcí, ale zvládl jsem to. Trénoval jsem přes bolest, tělo to ale vydrželo. Jsem si vědom toho, že to takhle nejde donekonečna. Pokud ty rukavice položím, tak bych asi už úplně skončil. Nemám rád takové to, když je člověk položí a pak si to zase rozmyslí.

Chcete tedy skončit až na domácí půdě?

Chtěl bych, ale nevím, zda to zvládnu. Když to řeknu na rovinu, tak nejsem tak kvalitní zápasník jako třeba Patrik Kincl. Dělám atraktivní zápasy, nechám tam všechno, ale nejsem žádný technik a podobně. A dostat se na hlavní zápas v dnešní konkurenci v Oktagonu je složité. Všechno se tak pomalu a hezky připravilo, že to je absolutně nejlepší konec, který jsem si mohl přát. Pokud udělám dobrý zápas, tak si myslím, že se nemusím loučit ani v Praze. Prostě jen někam přijdu, rozloučím se a poděkuji za všechno.

Zmiňoval jste, že bys chtěl zápasit na Edenu. Je to stále možnost v případě dobrého zdravotního stavu a i výsledku?

To nevím, co bych musel udělat, aby se to povedlo. Na 95 % to ale nestihnu. Budu rád, pokud to vůbec dám za rok nebo někdy ještě. Je potřeba brát ohled na můj zdravotní stav, protože mám třeba osm věcí, které potřebuji doléčit. Jsou to lehčí i těžké věci, dvě z nich jsou na tom fakt dost špatně. Člověka to pak nepustí do takového tréninku, jaký by chtěl. Budu rok stát a nevím, zda to pak vůbec zvládnu a budu na adekvátní úrovni. Nechám to lehce otevřené.

Nahromadily se nějaké zdravotní problémy i před tímto duelem?

To snad ani nebudu říkat, abych to soupeři neulehčil, ale je tam toho dost. Díky Bohu to nedošlo to takové fáze, že bych měl přetržený sval. Nějaké menší věci tam ale jsou. Tentokrát jsem se mohl tak nějak připravit a dělat, co jsem jakž takž chtěl.

Nabitá hala a zápas s jedním z nejlepších domácích bojovníků. Je to konec, jaký jste si přál?

Určitě. Když jsem přijel do Frankfurtu, tak se tu lidé v sauně bavili o Oktagonu. Ptali se i nás. Christian je tu obrovská hvězda a já bych se už v životě s ním nikdy nedostal na hlavní zápas na kartě. A když to řeknu upřímně, hlavní zápas je to díky němu. Já jsem rád, že jsem tu šanci vůbec dostal.

Je něco v kariéře, co jste si nesplnil a mrzí vás to?

Já jsem se svou kariérou spokojený, což je další z věcí, kvůli které můžu skončit. Jsem rád za to, co jsem dokázal. Nejsem naštvaný, ale jediné, co bych chtěl, by byla ta odveta s Robem Pukačem. Zdravotní stav mi to ale aktuálně nedovoluje. To je tak jediné.

Je důležité ukončit kariéru vítězně?

Vůbec, absolutně ne. Jde mi o to, abych udělal skvělý zápas, v němž nechám vše. Je to sen mít hlavní zápas v Oktagonu a asi jsem si to nějak zasloužil. Zřejmě těmi výkony a srdcem, co jsem tam nechával. Uvidíme, jak bude vypadat můj poslední tanec.

Jak náročné pro vás bude se vypořádat s tím, že budete na „nepřátelském území“.

Nevadí mi to, spíš mě to motivuje a pomáhá. Jsem díky tomu pak víc uvolněný a není tam takový tlak. Samozřejmě zápasím venku a je to velký zápas, ale obrovský tlak je na Christianovi, který musí vyhrát za každou cenu. Co když se to ale nepovede? Já jsem na tyhle věci zvyklý z hokeje. Hráli jsme doma i venku a pokaždé bylo hodně lidí. Mám rád lidi a je mi jedno, zda fandí mně, nebo ne.

Soupeř zmiňoval, že vás zná díky tomu, že předvádíte bitku od začátku do konce zápasu. Je to v plánu i nyní?

Samozřejmě. Eckerlin je velice kvalitní zápasník ve všech ohledech. Je velkej i silnej, oproti mně bude mít třeba o 7–8 kg navíc. Bude to těžké, ale na zas na druhou stranu vše má své pro a proti. Pokud se to bude táhnout dlouho, tak ho pak ta váha může limitovat a může odcházet fyzicky. Já tam jako vždycky nechám všechno. Máme strategii. Většinou ale jen do prvního úderu, pak nějak zmizí. (smích)

Jak moc velká motivace je umlčet svým triumfem nabitou arénu fanoušků?

Chtěl bych šokovat Frankfurt tím, že vyhraju, zároveň si ale uvědomuji, že je to hrozně složité. Mámě něco připraveného, ale zápas se bude nějakým směrem odvíjet. Chtěl jsem to a dostal jsem to. Takové jsou podmínky.

Související témata: