Hlavní obsah

Svéráz z klece znovu šokoval: Ženy by se měly vrátit k plotně. Přiznal i období neonacismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě MMA byste těžko hledali bojovníka s tak kontroverzními názory, jakým je Američan Sean Strickland. Bijec slavné organizace UFC, který je znám svými neortodoxními komentáři a v minulosti hned několikrát vzbudil velký rozruch, se znovu činil před zatím posledním duelem v zápasnické „Lize mistrů“. Ten sice bezpečně zvládl, mnohé ale zaujaly jeho sexistické komentáře na tiskové konferenci, kde si moc přátel rozhodně neudělal.

Foto: Profimedia.cz

Americký MMA bojovník Sean Strickland.

Článek

Bojovník je to vskutku špičkový. Dvaatřicetiletý Strickland ale na sebe umí upoutat pozornost i mimo bojové kolbiště, ve kterém během uplynulého víkendu přejel Dagestánce Abusupijana Magomedova a pomalu a jistě se dere zpět mezi nejlepší bijce střední divize. Víc než samotný boj v kleci ale řadu lidí podráždily sexistické komentáře, které Strickland hustil do mikrofonu ještě před vypuknutím turnaje.

„Udělit ženám volební právo bylo chybou. Potřebujeme se vrátit k tomu, aby ženy nemohly pracovat. Možná jsme je neměli nechat volit. A bez urážky. Nebyla Amerika předtím lepší? Teď vyděláváme sotva půlku a děti nám vychovává TikTok. Musíme se vrátit do padesátých let a poslat ženy zpátky k plotně," spustil zničehonic Strickland, který navíc Američany vyzval k tomu, aby se nad tímto krokem zamysleli.

„Musíme se vrátit do roku 1942, možná do roku 1958!" pokračoval zkušený bojovník, jehož odvážná slova vzbudí rozruch snad na každé tiskové konferenci. Slavné UFC toto chování ale nevadí. Naopak. Organizace totiž bojovníkům klade za cíl svobodu názoru a neexistuje žádný precedens pro potrestání sportovce za jakýkoliv komentář. Nikterak to nesnižuje ani Stricklandovo přiznání o tom, že v mládí prošel životní fází neonacismu.

„Když jsem byl mladší, tak mě vyhodili ze školy za zločiny z nenávisti. Byl jsem naštvaný a přišlo mi dobré něco nenávidět. Chodil jsem po ulici s nožem nebo kamenem a doufal, že někoho zabiju. Až když jsem začal s tréninkem, tak se ze mě stal muž, který si uvědomil, že jsem byl jen naštvaný," vysvětlil Američan v rozhovoru s uznávaným novinářem Arielem Helwanim.

Svérázná osobnost Stricklandovi zůstala i na poli smíšených bojových umění. Rád je středem pozornosti, rád chodí i za samotnou hranu únosnosti. Není to přitom dávno, co například projevil touhu v kleci někoho zabít. Pozornosti rovněž neuniklo vyjádření krátce po vypuknutí ruské vojenské invaze na Ukrajinu, kterou rodák z Kalifornie okomentoval následovně.

„Ukrajina by měla pokleknout a stát se Ruskem. Vím, že je to na houby a mohli byste vyhrát, ale opravdu se chcete stát novým Afghánistánem na dalších 30 let? Neříkám, že je to správné, ale tahle hořká pilulka bude nakonec lepší," vyjádřil se na svých sociálních sítích, kde často rozvíří takřka nekončící diskuzi.

Kontroverze mu zkrátka nejsou cizí. Čas od času si ale i „zablbne" se svými fanoušky. Jeden z neznámých mužů nedávno Stricklanda na ulici vyzval ke sparingu v kleci, který dopadl podle očekávání.

Reklama

Související témata: