Hlavní obsah

Po stopách Procházky. Mládí vpřed, čeští talenti narazí na kariérní zkoušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sázka na mládí, mimořádné talenty i nadějné bojovníky. Organizace Fusion Fight League se již v pátek 3. května v 18 h vrací do Brna, kde to bude létat pekelnou rychlostí. Startovka čítá nejlepší domácí mladá jména, která se budou chtít předvést na začátcích kariéry. Tagir Machmudov, Šimon Bruknar nebo Václav Štěpán. Má cenu pokračovat? To zásadní se odehraje v brněnském Bobycentru, kde akci pomáhá organizovat i Martin Karaivanov, kouč nejlepšího českého bojovníka MM Jiřího Procházky. „Podařilo se nám sehnat skvělá jména a sportovce,“ povídá v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Fusion Fight League

Organizace Fusion Fight League se 3. května znovu představí v Brně.

Článek

Turnaj Fusion 27 klepe na dveře, v čem bude akce jiná oproti těm předchozím?

Přichystali jsme výbornou startovku, výkonnostně bude turnaj zase o něco nabitější. Celkově jsme na tom oproti předešlému turnaji zapracovali, přičemž část chyb jsme odstranili už na únorové akci. Pracujeme dál, stále se chceme vyvíjet a zdokonalovat.

Vy máte mimo jiné na starosti skládání a domlouvání zápasů. Jak je to náročné?

Je těžké sehnat soupeře například pro Tagira Machmudova, kterého všichni znají a který má před debutem mezi profesionály. Pak jsou tu další věci, kdy se třeba týden nebo čtrnáct dnů před turnajem někdo zraní či onemocní. Teď jsme například sháněli víza pro Turky, aby k nám mohli přiletět. I to byla horská dráha. Rozhodně je to pestré, člověk se nenudí.

Kolik jste tedy oslovil potenciálních soupeřů pro Tagira?

Bylo jich poměrně dost. Pomáhal mi s tím i Pavel Touš, který byl součástí organizace Fusion před covidem. I jemu velký dík. Dali jsme síly dohromady a nakonec se nám povedlo i Tagirovi sehnat soupeře.

Rozhodně je ale náročné sestavit zápasy tak, aby dávaly smysl a byly i atraktivní.

Je potřeba mít na scéně přehled, orientovat se a mít kontakty. Prvně je důležité zjistit, zda si domlouvání zápasů zajišťují sami zápasníci, nebo jejich manažeři, aby případně nedošlo k nějakému obcházení.

Jde zápasníkům spíše o samotný zápas, nebo na první místo staví odměnu?

Jde to ruku v ruce, podstatný je soupeř i odměna. U některých zápasníků je to půl na půl, u dalších hraje větší roli finanční odměna, byť ne o moc. Pak tu jsou ještě takoví, kteří ty peníze dávají bokem a které zajímá především soupeř.

Pojďme k samotnému turnaji. Jaký zápas byste za sebe vyzdvihl?

Těším se na všechny zápasy, rozhodně bych nechtěl vyzdvihnout jen jeden. Není to jen fráze, ale opravdu se těším na všechny. Někteří zápasníci jdou do prvních, druhých či třetích profesionálních duelů a je na nich vidět vůle něco dokázat, což je skvělé. Jsou to mladí a hladoví kluci. Podařilo se sehnat jedny z nejlepších mladých jmen na domácí scéně.

Najdete mezi zápasníky jeden opravdu mimořádný talent, jemuž dáváte do budoucna největší naděje?

Nechci říct, že by ostatní převyšoval, protože amatéři a profíci jsou dva rozdílné sporty, ale rozhodně jsem zvědavý právě na Tagira, jak si poradí se svou premiérou. Jsou tu ale i další kluci, kteří podle mého názoru mají do budoucna velké šance. Jsem zvědavý, jak se předvedou a jak zapůsobí. Rozhodně jim držím palce.

Co je nejtěžší na akce domluvit? Například domluvit konkrétní místo turnaje?

Vzhledem k tomu, že to v brněnském Bobycentru pořádáme už po iksté, tak to máme poměrně zaběhlé. Hodně času a úsilí ale samozřejmě stojí sehnat peníze na turnaj a poté sestavit zápasovou kartu. Pak už se to všechno na sebe nabaluje. Je to proces, na němž se podílí desítky lidí.

Finančně je to hodně nákladné?

Během covidu se na scéně udělal obrovský skok dopředu, především díky Oktagonu. Teď je to o dost finančně nákladnější než před covidem. Stouply odměny zápasníkům, rozšířil se realizační tým Fusionu a podobně. Poplatit všechno tohle dohromady znamená o poznání více peněz.

Je organizace náročná i z toho důvodu, že jste rovněž trenérem a nevíte, kdy některý z vašich svěřenců bude mít zápas?

To je další věc. Teď už máme domluvený podzimní termín Fusionu a další turnaje na příští rok, ale je to sázka do loterie. Je to především o týmu. Ten je aktuálně správně naladěný a funguje, takže se to pak teoreticky dá zvládnout online ze zahraničí, což bylo třeba i teď, kdy jsme s Jiřím Procházkou byli v Las Vegas. Člověk to ale ovlivnit nemůže. Pokud bude zápas v UFC a do toho Fusion, tak se to všechno musí nějak skloubit. Stát se to může a až to nastane, tak to budu řešit. Výhoda je, že další turnaj je až na podzim, což je dost času na to, domlouvat zápasy, podepisovat bojovníky a řešit finance.

Bojovníci mají dlouhodobé kontrakty?

Teď chystáme projekt Fusion Talents, kde bojovníci budou moct získat vícezápasovou smlouvu plus sponzoring od organizace Fusion, což by jim mělo usnadnit otázku přípravy na zápasy. Dotáhli jsme to do konce a spustíme k tomu i webové stránky. Nastavili jsme to tak, že atraktivní zápasníci, kteří se představí na galavečerech Fusionu, budou moct mít jistotu kariérních zápasů. Do toho mohou získat sponzory, což znamená pravidelné měsíční sponzorské částky, aby se mohli připravovat na zápasy. My je budeme postupně vybírat a následně je promovat při jejich začátcích.

Na turnaji se představí také Radek Roušal, bojovník Oktagonu. Jak to bylo náročné domluvit?

Hrálo nám do karet to, že Ruchymu zrušil soupeř jejich zápas, a veškerá příprava tím pádem přišla vniveč. Domluvili jsme se s Oktagonem, aby mohl nastoupit pod námi, ale pod pravidly Oktagon Underground, abychom mu nějakým způsobem kompenzovali právě i tento zrušený zápas.

Už jste lehce nakousl i plány do budoucna. Můžete je přiblížit?

18. října bude další galavečer, který se ponese ve stejném duchu, což znamená zápasy MMA a postoj. Máme zarezervovaný i 7. únor příštího roku, kdy se znovu spojíme s Patron Boxingem a uděláme ringový turnaj – box a thajský box. Už teď máme domluvené dva titulové zápasy právě pro thajský box s tím, že Patrik Knopp řeší atraktivní titulové zápasy v klasickém boxu. Mohl by to být večer plný skutečných titulů, a ne těch rozdávaných. Mám na mysli plnohodnotné tituly organizací, které mají váhu.