Hlavní obsah

To byla válka! V UFC povstala nová šampionka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neskutečný večer. Nejslavnější bojová organizace UFC divákům nabídla opravdový zážitek. Na turnaji s pořadovým číslem 269 povstala nová šampionka bantamové váhy, Julianna Peña totiž dokázala zdolat legendární Amandu Nunes, která prohrála po dlouhých sedmi letech. Opasek pro krále lehké váhy pro změnu obhájil Charles Oliveira, který znovu předvedl ukázkové škrcení. Rychlou výhru si připsal také Kai Kara-France, kterému se povedlo rychle sestřelit Codyho Garbrandta. Dle očekávání sérii výher natáhl také oblíbený Sean O'Malley.

Foto: UFC

Julianna Peña se stala novou šampionkou ženské bantamové váhy.

Článek

Zlatým hřebem celého galavečera byl titulový zápas v lehké váze mezi Brazilcem Charlesem Oliveirou a Američanem Dustinem Poirierem. Zápas přitom začal v atraktivním tempu. V prvním kole si to oba vyzkoušeli v postoji, kde byl mnohem nebezpečnější právě Poirier, který neustále hrozil, a při jednom z úderů jeho sok podklesl v kolenou. Oliveirovi postoj příliš nefungoval, přesto první kolo vítěze nenabídlo. Brazilec ovšem během prvního kola inkasoval více než padesát úderů do hlavy.

Oliveira tak potřeboval něco změnit a v úvodu druhého kola se pokoušel o tradiční páku na ruku. Z ní sice Poirier dokázal uniknout, avšak následné minuty strávil na zádech v náporu soupeře. Brazilec tak suverénně zvládl druhé kolo a zřejmě bylo vyrovnáno.

Foto: UFC

Charles Oliveira obhájil pás šampiona lehké váhy. Dustina Poiriera porazil ve druhém kole na rear-naked choke.

V podobném duchu se neslo také třetí kolo. V něm Oliveira jako klíště přelezl na soupeřovy záda a pokoušel se utáhnout rear-naked choke. Poirier sice několik vteřin prokázal obrovskou vůli, avšak čistě nasazené škrcení přesto odklepal.

Trůn pro šampiona lehké váhy tak nového šampiona nepoznal. Ba naopak. Specialista na submise Charles Oliveira sice přes nepovedené první kolo předvedl skvělý obrat, během kterého ukázal, kde jsou jeho největší přednosti. Poirier tak pocítil hořkost porážky po dvou letech, jeho série tří výher je u konce. Oliveira si naopak připsal dvacátou úspěšnou submisi v kariéře!

Obrovské překvapení nabídla ženská titulová bitva o pás bantamové váhy. Mnozí očekávali, že si velezkušená Amanda Nunes v poklidu dojde pro další triumf. Brazilská lvice totiž v kleci neprohrála sedm let, jenomže nyní přišel obrovský šok.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílel uživatel @everything__mma

Nunes podle předpokladů začala duel aktivněji, push kickem se dokonce povedlo soupeřku poslat na zem, kde si Brazilka trpělivě hledala prostor k případné submisi. Peña ovšem prokázala obrovskou vůli a na zemi neudělala žádnou chybu. Naopak se sama v závěru pokoušela o páku na ruku, která však nebyla úspěšná. První kolo bylo minulostí, a kdo očekával podobný průběh také ve druhém kole, tak se šeredně mýlil.

Rozjela se skvělá přestřelka, která se musela líbit. Brazilský trůn se tak rázem otřásal v základech. Obě zápasnice si vyměnily celou řadu tvrdých háků a konec doslova visel na vlásku. Peňa ovšem postupem času více hrozila, dařilo se jí pracovat z dobré vzdálenosti a vyskytla se obrovská šance. Nunes se navíc nechala hodit na zem, kde si Peña dokonalým způsobem našla prostor ke škrcení, které Nunes musela odklepat.

Obrovská outsiderka Julianna Peña se tak stala novou šampionkou ženské bantamové váhy a doslova šokovala celý svět. Mnozí její triumf přirovnávají k překvapení roku. Legendární Nunes tak přišla o svůj opasek, který si zcela jistě bude chtít vybojovat zpět.

Poměrně rychlé vítězství zaznamenal Sean O'Malley. Ten ve vyrovnaném prvním kole dokázal soupeře překvapit tvrdou pravou zadní a Raulian Paiva podklesl v kolenou. Prvně jmenovaný posléze pokračoval ve velkém náporu a otřeseného soupeře doslova u pletiva dobil. O'Malley si tak připsal již patnácté vítězství.

Foto: UFC

Sean O'Malley si připsal patnáctou výhru v kariéře. Rauliana Paivu ukončil v závěru prvního kola

Cody Garbrandt nedávno oznámil přesun do muší váhy, kde se chtěl postupně probojovat až k titulu, avšak hned první zápas mu vůbec nevyšel. Šestka divize Kara-France dokázal trpělivě pracovat a našel si moment k tvrdé pravé zadní. Cody Garbrandt se rázem dostal do obrovských problémů, duel se mu ale zkušeně povedlo vzít na zem. Tam oba borci dlouho nevydrželi, vrátili se zpět do postoje, kde Kara-France zasadil několik dalších tvrdých a hlavně přesných úderů a bylo vymalováno.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.