Hlavní obsah

Konec kariéry kvůli poškození mozku. Legenda UFC se rozloučila ve správný čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usoudil, že je správný čas skončit a také tak učinil. Nedávné rozhodnutí o konci kariéry v podání korejského zápasníka MMA Chan Sung Junga, známého pod přezdívkou „The Korean Zombie“, nebylo zprvu nikterak překvapivé. Větší pozdvižení přišlo až s následným vysvětlením, dle kterého velkou roli sehrálo poškození mozku, které se během více než patnáctiletého zápasení na profesionální scéně na u fanoušků oblíbeném bijci podepsalo.

Foto: Profimedia.cz

Korejský UFC bojovník Chan Sung Jung nedávno ukončil kariéru.

Článek

Z bojiště tak v letošním roce odešla další legenda, která položila rukavice do středu klece po nedávno prohraném duelu s veteránem Maxem Hollowayem. Šestatřicetiletý Jung přitom v kariéře hned dvakrát bojoval o titul, na samotný vrchol ale nikdy nevystoupal. Dost možná kvůli zdravotním problémům, které se u korejského bijce nashromáždily a výrazně ho limitovaly právě na sklonku etapy bojovníka.

„Po všech těch chvílích v kleci jsem ucítil, že bradu už nemám takovou a během pár let se mi poškodil i mozek. Nebudu říkat jména jiných bojovníků, ale jsou tu i takoví, kteří když byli mladí, tak měli sakra dobrou bradu, ale postupem času a jak zestárli, tak jim brada slábla a poškozoval se mozek. I kvůli tomu často prohrávali,“ líčí Korejec v rozhovoru pro The MMA Hour.

Narážel i na svůj poslední zápas, ve kterém prohrál ve třetím kole po tvrdých ranách do hlavy. „Pamatuji si každý okamžik, kdy jsem spadl na zem. Každou ránu, “ popisoval bojovník prostřednictvím svého překladatele. „Ve druhém kole jsem spadl. Viděl jsem, jak letí úder, a myslel jsem, že se mu dokážu vyhnout, jenže jsem to neudělal. Říkal jsem si: Co mě to trefilo? Ve třetím kole už všichni viděli, jak jsem padl,“ popisuje koncovku zápasu, jež mu připsala osmou porážku v kariéře.

Proto raději usoudil, že je čas jednu dlouhou etapu uzavřít. „Pokud si bojovník nepřizná, že zestárl a brada už na tom není nejlépe, neskončí dobře. A já se tomu chtěl vyvarovat a odejít ve správnou do důchodu,“ konstatuje asijský zápasník, jen skončil se sedmnácti výhrami a osmi porážkami. Ve slavné UFC přitom působil již od roku 2011.

Podle nedávného průzkumu serveru The Athletic není poškození mozku jediným problémem, který by mohl zápasníky sužovat. Přes 55 % bojovníků v dotazníků uvedlo, že očekávají, že jejich život po kariéře bude ovlivněn zraněními, které utrpěli v boji. 30 % dotazovaných si dokáže představit život bez zdravotních trablů. 15 % počítá s možností, že k  nim může dojít. Nejčastěji uváděnými problémy jsou záda, obratle, kyčle nebo vazy.

Ani to však některé bijce od soupeření v kleci nezastaví. „Ani kdybych měl křišťálovou kouli, anebo mi někdo dokázal říct, jak na tom budu v 60 nebo 70 a mohl bych se tomu vyhnout tím, že bych skončil, tak bych to neudělal. Musím pokračovat v tom, co mě dělá šťastným,“ odpověděl jeden z bojovníků UFC.

Jako mnohem nebezpečnější „sport“ je považovaná fackovaná, která je populární především v zámoří a Rusku. Hned několik na sobě nezávislých zahraničních expert potvrdilo, že tento kontroverzní fenomén vážně ohrožuje lidský mozek a je extrémně nebezpečný pro zdraví. Důsledkům prudkých úderů do hlavy podlehl například polský bojovník Artur Walczak, který zemřel na hromadné selhání orgánů v důsledku nenávratného poškození centrální nervové soustavy.

Reklama

Související témata: