Hlavní obsah

UFC sáhla k radikálnímu rozhodnutí! Může za to ruská vojenská invaze?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nést vlajku rodné země přináší patřičnou hrdost. Ještě k tomu v nejprestižnější bojové organizaci světa UFC. Od posledního turnaje na to ale zápasníci mohou zapomenout. Informovala o tom sama zámořská organizace, která od turnaje UFC 274 uvedla v platnost nová pravidla a omezení, která se budou týkat i blížícího se a s napětím očekávaného titulového zápasu českého zápasníka Jiřího Procházky.

Foto: John Locher/Associated Press

Také Conor McGregor může zapomenout na nošení vlajky.

Článek

Rozhodnutí, které se setkalo s obrovskou kritikou zápasníků, fanoušků, ale také odborníků. Bojová organizace UFC zakázala bojovníkům nastupovat do klece s vlajkou své země. Toto pravidlo vstoupilo v platnost již od posledního turnaje UFC 274. K vidění nebyly žádné vlajky během nástupu, ani v kleci. Organizace je navíc odstranila i u portrétů bojovníků. Během nadcházejících galavečerů se s jistotou nic měnit nebude.

Co vlastně UFC vedlo k tomuto radikálnímu rozhodnutí? Odpovědi na tuto otázku nepřináší nic oficiálního, pouze spekulace. Některé z nich ale mohou mít reálné obrysy. Podle všeho může být problém v tom, že někteří zápasníci nosí vlajky z politických důvodů a chtějí dát najevo svůj názor.

Zvláště problematické je to v posledních měsících, kdy některé země veřejně dávají najevo nesouhlas s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu. UFC se tak dost možná snaží zabránit dalším mezinárodním incidentům. Bojí se tedy zámořská organizace, že ruští bojovníci vstoupí do klece s ruskými vlajkami a budou podporovat agresi? Nebo toho, že by ukrajinští zápasníci mohli urazit ruskou společnost? Otázek je mnoho.

K celé situaci se po posledním turnaji ve stručnosti vyjádřil prezident UFC Dana White. „Ano, je to tak a vy víte proč," sdělil tajemně boss nejprestižnější bojové organizace. Není to přitom poprvé, co UFC bojovníkům něco zakázala. V minulosti měli zápasníci nařízeno, že nemohou vystupovat se značkovým oblečením od svých sponzorů.

Na problém s nošením vlajky zareagoval po posledním turnaji i Jamajčan Randy Brown, který si našel jiný způsob, jak dát najevo, kterou zemi reprezentuje. „Nedovolili nám si vzít vlajku, tak aspoň zakřičím Jamajka!" sdělil třiatřicetiletý zástupce veltrové váhy.

Zákaz nošení vlajky se tak v nejbližší době bude týkat i českého bijce Jiřího Procházky, který 11. června svede v Singapuru titulovou bitvu polotěžké váhy UFC s Brazilcem Gloverem Teixeirou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.