Hlavní obsah

UFC velebí nového šampiona. Předvedl uragán, pak vyzval legendárního McGregora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výkon z říše snů. Nejslavnější bojovou ligu světa UFC oslnil výkon Španěla s gruzínsko-německými koreny Ilii Topurii, jenž v hlavním duelu turnaje UFC 298 v Anaheimu doslova smetl dlouholetého šampiona pérové váhy Australana Alexandra Volkanovskiho, čímž se sám katapultoval na královský trůn. Nejcennější triumf kariéry si s chutí vychutnával, po zápase dokonce ukázal na legendárního Conora McGregora.

Foto: Gary A. Vasquez, Reuters

Ilia Topuria (vlevo) a Alexander Volkanovski na turnaji UFC 298

Článek
Fotogalerie

Kurzy sázkových kanceláří byly před bojem poměrně vyrovnané, jenomže přesto se o něco málo favorizoval spíše Volkanovski, jenž zároveň toužil napravit nedávné zaváhání v titulové odvetné bitvě o pás lehké váhy s Rusem Islamem Machačevem. „The Great“ ovšem i v tomto případě zůstal daleko za očekáváním, soupeř si pro něj přichystal dílo zkázy.

Konečná přišla krátce po polovině druhého kola, v němž šampion tak dlouho ustupoval zády k pletivu, až vyfasoval tvrdý hák přesně na bradu. KO! Volkanovski padl k podlaze, diváci šíleli. O novém králi pérové váhy nejprestižnější bojové organizace bylo okamžitě jasno. „Věřil jsem svým schopnostem. Opravdu jsem se na tenhle zápas nadřel,“ rozplýval se neporažený (bilance 15-0) Španěl Topuria po duelu, který pro něj zároveň znamenal teprve sedmý boj v UFC.

Rodák z Německa, který se v sedmi letech přestěhoval do Gruzie, načež v pubertálním věku se začal bojovým sportům věnovat ve Španělsku, dokonal hotové dílo zkázy. Naprosto vymazal legendárního Australana, jenž přišel o titul, který získal už v roce 2019. Od té doby svedl pět úspěšných titulových obhajob, ta šestá ale nevyšla.

„Ukázala se jeho síla v rukou. Snažil jsem se na to dávat pozor, ale je potřeba před ním smeknout. Skvěle to trefil. Je to tvrďák, což není žádná novinka. Pérové váze jsem vládl dlouho, byl bych pro odvetu ve Španělsku. Myslím, že si další šanci zasloužím,“ promluvil Volkanovski, pro nějž se jednalo o druhou porážku v řadě. Reagoval tak na soupeřova slova, který touží zápolit na místě, kde s bojovými sporty začal. Šéf UFC Dana White údajně není proti.

Má to ale jeden háček. Topuria si v pozápasovém rozhovoru vybral jako terč jiného soupeře. „Dano (White), je na čase vzít UFC do Španělska. Conore, pokud máš pořád nějaké koule, tak si to s tebou rád dám ve Španělsku,“ přál by si oblíbený bojovník souboj s hvězdným Irem, který od polovinu roku 2021 marně čeká na návrat do klece.

Na turnaji v Kalifornii to ani zdaleka nebyl jediný ostře sledovaný duel. Klíčovou bitvu ve střední váze zvládl i Australan Robert Whittaker, který na body porazil Brazilce Paula Costu. Stejně si v bantamové divizi počínal Gruzínec Merab Dvališvili, jenž vyzrál na bývalého dvojnásobného šampiona UFC Američana Henryho Cejuda.

Došlo i na oznámení hlavní bitvy jubilejního turnaje UFC 300 v Las Vegas, na němž se již 13. dubna představí také český bijec Jiří Procházka. Vrcholem galavečera bude právě souboj v polotěžké váze, v níž si to proti sobě rozdají brazilský šampion Alex Pereira a bývalý král divize Američan Jamahal Hill, jenž se vrátí po náročném zranění Achillovy šlachy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.