Hlavní obsah

Úspěch s českou stopou! Procházka oslnil UFC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani během letošního kalendářního roku nebyla o pohledné knokauty nouze. Slavná UFC si již tradičně přichystala žebříček deseti nejlepších knokautů roku a do elitní desítky se probojoval také český zástupce. Je jím Jiří Procházka, který se díky povedenému loktu z otočky ze zápasu s Dominickem Reyesem umístil na druhém místě. Anketu přitom ovládl Nigerijec Kamaru Usman, který v odvetném souboji sestřelil Jorgeho Masvidala.

Foto: Mike Roach/Zuffa LLC

Jiří Procházka se umístil na druhém místě v UFC žebříčku nejlepších knokautů roku 2021.

Článek

Osm voličů rozhodlo o pořadí deseti nejlepších knokautů roku 2021. Na prvním místě se umístil nigerijský šampion Kamaru Usman, kterému se v odvetném duelu povedlo ve druhém kole fantastickou pravou zadní sestřelit Jorgeho Masvidala. Druhý jmenovaný se přitom jen pár vteřinek předtím svému soupeři vysmíval, na což krutě doplatil. Nigerijec totiž vypustil neskutečný granát, kterým Masvidala sestřelil na zem. Sudí Herb Dean zápas zastavil v čase 1:02 druhého kola.

Druhé místo má českou stopu. Tu v zápase proti Dominicku Reyesovi hájil Jiří Procházka. Fantastický zápas, ve kterém nebyla o hezké momenty nouze. Český zápasník se také v tomto případě prezentoval neortodoxním stylem, který dělal Reyesovi velké problémy. Američan se ovšem dlouhou dobu držel, avšak neustále inkasoval celou řadu tvrdých úderů.

Reyes však neustoupil, i když do druhého kola vstupoval s krví ve tváři. Procházka během druhého dějství předvedl i tvrdou dominanci na zemi, ze které však soupeř dokázal utéct. To ale nemělo dlouhé trvání. Procházka se rychle přiřítil za protivníkem k pletivu, kde předvedl další nápor, při kterém soupeře knokautoval loktem z otočky. Reyes bezvládně padl k zemi a pro českého bijce se jednalo o druhou výhru v slavné UFC.

„Chtěl jsem ukázat krásu tohoto umění, občas jdu ale příliš rychle za vítězstvím. Také proto jsem schytal několik úderů. Chyby, ale stále se učím. Byl to hezký souboj," uvedl Procházka v pozápasovém interviewu.

Nejlepší trojici uzavřel Cory Sandhagen, kterému se naskočeným kolenem povedlo sestřelit Frankieho Edgara. Zápas přitom trval pouhých osmadvacet vteřin. Edgar se postupně přesouval blíže k soupeři, který toho dokázal využít a troufl si na naskočené koleno, které dopadlo přesně tam, kam mělo. Sandhagen se za bezvládně ležícím soupeřem ohlédl a gestem rukou si řekl o opasek.

Na čtvrtém místě se umístil nečekaný high kick v podání Rose Namajunasové. Pátou pozici pro změnu obsadil Ignacio Bahamondes, který pět vteřin před koncem zápasu kopem z otočky vypnul soupeře. Šesté místo patřilo Francisi Ngannouovi, který v úvodu druhého kola knokautoval Stipe Miocice. Šťastná sedmička putovala na konto Terrance McKinneyho, jenž si připsal KO již po sedmi vteřinách. Kop z otočky přidal také Chris Barnett, který obsadil osmé místo. Deváté pro změnu Derrick Lewis.

Seznam deseti nejlepších knokautů uzavírá druhý vzájemný zápas mezi Dustinem Poirierem a Conorem McGregorem. Prvně jmenovanému se přitom hned v úvodu povedlo vzít zápas na zem, kde však oba kohouti moc dlouho nevydrželi. Po dlouhé přetlačované u pletiva diváci sledovali přestřelku přesně ve středu klece, kde inkasoval spíše Poirier.

McGregor pokračoval v aktivitě také ve druhém kole. I v něm tahal za delší konec provazu, navíc se snažil neudělat žádnou chybu. Avšak to mu hrubě nevyšlo. Ir se zničehonic dostal u pletiva pod obrovský tlak, kde se sice několika úderům vyhnul, avšak ve větší míře inkasoval. Poirier nakonec posadil McGregora na zadek a následně zápas ukončil další produkcí granátů.

Reklama

Související témata: