Hlavní obsah

Uzbecká radost v UFC. Muradov zvládl náročnou zkoušku a po více než dvou letech slaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paráda! Uzbecký bojovník Machmud Muradov, který se v MMA kariéře proslavil díky působení v Česku, si v slavné organizaci UFC připsal jednoznačné vítězství nad velezkušeným Američanem Bryanem Barberenou. 33letý bojovník původem z Východu dokázal zvítězit jednomyslným rozhodnutím bodových sudích a s největší pravděpodobností si v zápasnické "Lize mistrů" zajistil prodloužení stávajícího kontraktu.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Machmud Muradov (vpravo) a Bryan Barberena během souboje.

Článek
Fotogalerie

Kopy. Tímto stylem Muradov otevřel duel s americkým fighterem, který se pro změnu snažil kontrovat svými pověstnými granáty v postoji. Na nohou se však moc dlouho nebojovalo. Třiatřicetiletý Uzbek se rozhodl ukázat obrovské zlepšení ve wrestlingu a práci na zemi, přičemž Barberenu hned několikrát hodil pod sebe, kde mu však scházela následná kontrola. A i když se v závěru prvního kola přešlo zpět na nohy, byl to právě Muradov, který soupeře označkoval svým pověstným naskočeným kolenem.

Jiný obrázek byl k vidění ve druhém kole. Muradov hned na začátku rozbalil své svižné ruce a po jedné z tvrdých kombinací donutil rivala rychle odkráčet k pletivu. Také další útok stál za to a Američan šel na podlahu klece. Otřesený Barberena, jehož obličej se začal zbarvovat do červena, stále hledal cestičku k nečekaným výpadům, kterými v minulosti ukončil už řadu soupeřů. Muradov si ale počínal precizně, maximálně koncentrovaně a jakékoli nebezpečí hravě eliminoval. Byť v závěru druhé pětiminutovky došlo k nepříjemné srážce hlav.

Hru kočky s myší připomínala závěrečná pasáž. Muradov v ní dominoval, stále tlačil na pilu, a dokonce nebyl daleko od ukončení zápasu. Elitní ligou ostřílený vousáč Barberena ale měl tuhý kořínek, a i když podstoupil řadu náročných situací, pokaždé se z těchto peripetií dostal na jedničku. Měl například problém s okem, přesto jako správný válečník bojoval dál a prokázal obrovskou odolnost.

A právě odolnost byla zapotřebí i v závěrečném úseku boje, kdy se oba bojovníci hodně tvrdě srazili hlavami a do akce musel lékař. Po zhruba minutovém přerušení se mohlo pokračovat v boji. Také zbývající vteřiny byly jednoznačně v režii fightera z Uzbekistánu, který dokonalým způsobem vymazal soupeřovu taktiku, a naopak sám předvedl vyspělý výkon hodný bojovníka nejslavnější bojové organizace.

To nejdůležitější ale přišlo po gongu během závěrečného vyhlášení. Muradov si totiž po více než dvou letech (poslední výhra 23. ledna 2021) s velkou radostí znovu vyslechl své jméno (bodově 3x30:27), v UFC dohromady již počtvrté (bilance 4-2). Tento úspěšný zářez mu navíc s největší pravděpodobností zajistil prodloužení stávající smlouvy, která obsahovala už jen dva zápasy (včetně dnešního) a k jistotě stačilo zvládnout jeden z nich.

„Na tenhle zápas jsem se tvrdě připravoval, protože to pro mě byla poslední šance, jak se udržet v UFC. Potřeboval jsem zvítězit," zopakoval Muradov důležitost zápasu na tiskové konferenci. „Hodně lidí říkalo, že nemám wrestling, dneska jsem jim to ukázal. To samé postoj. Je to pro mě velké vítězství! Před zápasem jsem měl nějaké problémy. S rukou či kolenem. Nechtěl jsem to zrušit, tenhle zápas jsem totiž potřeboval," prozradil uzbecký fighter, který ani před samotným bojem nebyl zdravotně stoprocentně v pořádku.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.