Hlavní obsah

Procházka padl. V UFC nedosáhl na titul šampiona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nevyšlo to. Nejúspěšnější český bojovník MMA Jiří Procházka se v hlavním duelu turnaje UFC 295 v New Yorku musel sklonit před brazilským ranařem Alexem Pereirou, jemuž podlehl již ve druhém kole na TKO. Polotěžká váha nejslavnější bojové organizace se tak dočkala nového šampiona, český samuraj naopak přišel o osmiletou sérii bez porážky.

Sestřih utkání Jiří Procházka - Alex PereiraVideo: Telly/Premier Sport

 
Článek
Fotogalerie

New York (od našeho zpravodaje)- Těžký boj nakonec končí neúspěchem. A že to bude pro po zranění navrátivšího se Procházku opravdu velké sousto, se ukázalo už v úvodu, kdy se rozjely spíše taktické šachy. Pereira působil jednoduše, ledově klidně, a soupeře dokonce po sérii očekávaných kopanců do lýtka dostal na podlahu klece. Hostěradický bojovník rázem zvážněl, věděl, že si takové okamžiky v tak důležitém duelu nemůže dovolit, a podle toho také konal.

Nejprve se vší vervou hodil rivala na zem, ještě předtím ale čelil nepříjemné gilotině u pletiva, při které to především z Pereirova výrazu vypadalo dost natěsno. Chvíle napětí, konec se nekonal. Procházka svízelnou situaci ustál, dostal se zpět do optimálního postavení, jenomže následnou výhodnou pozici na zemi nedokázal zužitkovat k ničemu závratnému. Brazilec vzdoroval až nečekaně jednoduše, bez problémů se navíc dostal zpět k postojové palbě, která byla vzhledem k výsledku rozhodující.

Ve druhé pětiminutovce se totiž rozjela slušná přestřelka, při které diváci vstávali ze sedadel. Procházka soustředěným výrazem ve tváři máchal dlouhými pažemi, naopak Pereira se snažil spíše kontrovat a čekat na vhodnou chvíli k výstřelu tvrdých pěstí. Hned dvě přesné skutečně přiletěly. Brada českého vousáče zažila tvrdý otřes, dílo zkázy bylo v tu chvíli doslova na vlásku.

Rozjetému Pereirovi následně stačilo nasekat do otřeseného soupeře několik drtivých úderů lokty a pěstmi. Od těch dalších Procházku ochránil hlavní sudí, který nepřipustil pokračování a boj odmával. K reakci diváků, poté i českého bojovníka, možná až příliš brzo. Na verdiktu to ale nic nezměnilo, konec ve druhém kole v čase 4:08.

Šampionem polotěžké váhy se tak stal šestatřicetiletý Brazilec Pereira, který po zisku pásu ve střední váze ovládl další váhovou kategorii. Navíc se mu jako prvnímu bojovníkovi v historii podařilo získat dva pásy ve dvou různých váhových kategorií jak v kickboxu, tak MMA. Pro o pět let mladšího Procházku skončil veledůležitý souboj nezdarem, návrat do bojiště téměř po rok a půl dlouhé pauze se vůbec nevydařil.

Český samuraj přesto po osmi letech bez porážky (poslední 2015) smutnit nehodlá, chce se vrátit ještě silnější. „Chci poděkovat Alexovi za tento zápas. Já se vrátím, budu zpátky,“ řekl zklamaně bezprostředně po duelu, po kterém ještě načerpával novou energii přímo v kleci. „Nevadí, je to pro mě velká lekce. Musím na tom zapracovat, vrátím se silnější než kdy dřív,“ pokračoval.

Poražený rovněž nikterak nezpochybnil ukončení zápasu ze strany sudího. Opačného názoru byla část publika, která i během závěrečného vyhlašování začala bučet. „Myslím, že nakonec to bylo v pořádku, byl jsem mimo, ale nikdy bych sám nepřestal. Moje tělo by jelo dál,“ byl přesvědčený. „Sra*ky se prostě dějí.“

Zápas o pás šampiona organizace UFC v polotěžké váze
Jiří Procházka - Alex Pereira, vítěz Pereira ve 2. kole na TKO

Reklama