Hlavní obsah

Velký den pro české MMA. Nažhavený Brichta si jde pro titul, soupeř ovšem varuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životní bitva je tady. Český bojovník Leo Brichta již za několik málo hodin svede na turnaji KSW 91 v liberecké Home Credit Areně ostře sledovaný titulový střet proti moldavskému soupeři Valeriu Mirceovi, ve hře je prozatímní pás šampiona lehké váhy. „Děj se vůle Boží, věřím ve vítězství a úspěch. Tomuto okamžiku jsem obětoval opravdu hodně,“ vyhlíží největší triumf kariéry 26letý talentovaný bojovník, jehož při expanzi největší evropské MMA organizace na českém území doprovodí dalších sedm krajanů.

Foto: KSW

Valeriu Mircea (vlevo) a Leo Brichta před turnajem KSW 91

Článek
Fotogalerie

Klid, žádný stres a vtipkování. Brichtova nálada se neměnila ani během pátečního dne, během nějž se ve večerních hodinách naposledy soupeři intenzivně podíval do očí. Moldavan Mirceu přitom před fanoušky přikráčel se symbolickou vlčí kožešinou na těle i hlavě. „Zítra uvidíte opravdového vlka v kleci a něco, co jste ještě neviděli,“ věří si velezkušený bijec, pro nějž se bude jednat již o 39. profesionální duel (bilance 29-8-1). V KSW nastoupí již popáté, prohrál pouze jedinkrát.

Zkušenosti tak hrají výrazně ve prospěch Moldavana, jenomže před rozjetým Brichtou (12-3), který ovládl oba duely pod polskou značkou, stojí životní šance a také historický zápis. Může se totiž stát prvním Čechem, který v KSW získal titul šampiona. Hnát ho jistě budou i nažhavení fanoušci, dorazit by jich mělo až pět tisíc.

„Už jenom to, že tady stojím, mi změnilo celý život. Extrémně mě to dojímá,“ přiznává. „Věřím ve vítězství a úspěch. Obětoval jsem tomu opravdu hodně, tvrdá práce se vyplácí,“ říká nažhaveně Brichta, jenž přihlížejícím příznivcům během oficiálního vážení v OC Forum Liberec několikrát s radostí zapózoval. Je si vědom, že je před ním mimořádná příležitost.

Bylo tomu tak například i při udělování cen za uplynulý rok, během nějž Brichta opanoval hned čtyři ankety KSW. Uspěl v kategoriích Bojovník roku, Mezinárodní bojovník roku, Zápas roku (Brichta vs. Szymański) a Nováček roku. Do hlasovaní se zapojilo více než 50 000 fanoušků, český bijec převálcoval i největší hvězdy polského giganta. Den před galavečerem si proto vyzvedl hned čtyři skleněné trofeje.

Znovu půjde do boje také český voják Dominik Humburger, jehož den před zápasem zradila váha. Do stanového limitu se nevešel hned o 2,2 kg, polskému soupeři Adrianu Dudkovi tak odevzdá polovinu výplatu. „Nechci se na nic vymlouvat, byla to moje chyba. Byly tam zdravotní komplikace, ale to nikoho nezajímá. Udělal jsem, co jsem mohl, ale tělo řeklo stop a už jsem neudělal ani 300 gramů, takže to dopadlo tak, jak to dopadlo,“ líčí Humburger a soupeři následně poděkoval za shovívavost.

Poprvé pod novou značkou půjde do boje také někdejší ranař organizace Oktagon MMA Matúš Juráček, návrat k MMA pro změnu vyhlíží profesionální boxer Vasil Ducár. „Baví mě velká divácká kulisa, haly a zážitky. Pro mě je to další nová výzva, takové to zpestření kariéry. Abych si, až budu starý, neříkal, zda jsem to měl zkusit. Nechtěl jsem takovou příležitost promarnit,“ líčí s nadšením Ducár.

Liberecká Home Credit Arena bude sledovat i vystoupení talentovaného Viktora Červinského, velezkušené Petry Částkové, nažhaveného česko-polského ranaře Tobiasze Le či vojáka Josefa Štummera. „Tohle všechno je pěkná vizitka pro všechny české fanoušky MMA,“ pyšní se Martin Lewandowski, zakladatel KSW.

Turnaj KSW 91 startuje v sobotu 17. února od 19 h. Sledovat jej můžete živě na stanici Nova Sport 2 či Voyo.

Reklama

Související témata: