Hlavní obsah

Bijec Végh rozděluje veřejnost. Podpora prezidentského kandidáta má dohru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávné prezidentské volby na Slovensku za sebou zanechaly pořádnou spoušť. Dohru to mělo také u patrně tamního nejslavnějšího bojovníka MMA Attily Végha, který kvůli veřejné podpoře nové slovenské hlavy státu Petera Pellegriniho schytává pořádnou kritiku z řad odpůrců, ale také sponzorů. Přemožitele Karlose Vémoly z roku 2019 například opustila populární francouzská značka Renault. „Zápas s Karlosem to určitě neovlivní, protože s Attilou spolupracují další kvalitní značky,“ povídá pro Sport.cz Ilja Škondrič, Véghův hlavní trenér.

Vypadá to hustě, říká o své přípravě na odvetu s Karlosem Vémolou Attila Végh. Pupek je pryč, ale jen do zápasu!Video: Sport.cz

 
Článek

Veřejná podpora nové slovenské hlavě státu Véghovi zavařila sociální sítě, kam mu píše řada kritiků. „Realita je zřejmě taková, že pokud máte a nedej bože projevíte svůj názor veřejně, může se stát, že přijdete o partnerství, byznys a možná nás budou později za názor zatýkat,“ poukázal Slovák v příspěvku na Instagramu, kde ukázal snímky z komunikace mezi jeho manažerkou a značkou Renault, která právě kvůli politickému názoru raději ukončila s populárním slovenským sportovcem spolupráci.

Végh se potřeboval o tuto zkušenost s lidmi podělit, protože v něm údajně vzbudila pocity z doby komunismu. „Osobně mě zajímá, zda se v následujících dnech bude tato značka ptát svých zákazníků při zakoupení jejich produktů, koho volili, nebo zda jim peníze voličů jiných stran až tak nesmrdí,“ rýpl si populární slovenský bijec.

E-mailovou komunikaci vyřizovala Véghova manažerka, která o ukončení spolupráce jednala se zástupkyní společnosti Renault Group. „Náš generální ředitel mě upozornil na fakt, že naši ambasadoři by měli zůstat politicky neaktivní. Francouzská firma má takto nastavená pravidla,“ píše zástupkyně automobilky. „Z mého pohledu nejde o respekt vůči jinému názoru, ale podporu strany, která lže a je křivá. A toho ani jako značka nechceme být součástí,“ doplnila.

Dohra politického názoru rozdělila společnost. „Zaprvé nemluvím za Oktagon, ale čistě za sebe jako soukromou osobu. Já sám jsem volil Ivana Korčoka, neshoduji se tedy s Attilou v jeho politických názorech. Ivana jsem volil, protože si myslím, že nejlépe reprezentuje svobodu a demokracii. K těmto hodnotám ale patří právo na svůj názor a právo tento názor veřejně prezentovat. Za Attilou stojím v tom, že může veřejně říci, koho bude volit. O tom je přece demokracie. Je mi líto, že je dnes společnost tak extrémně rozdělená a jen stěží akceptuje názory toho druhého, i když jsou odlišné,“ podivuje se Pavol Neruda, spoluzakladatel organizace Oktagon MMA.

Neruda však chápe i opačnou stranu. „Stejně tak respektuji jakoukoli firmu, která se rozhodne ukončit spolupráci s influencerem, pokud se jeho názory neshodují s hodnotami firmy. Musím se opakovat, protože o tom je přece demokracie. Firmy se mohou kdykoli rozhodnout, koho chtějí jako reprezentanta své značky a koho už ne,“ uzavřel.

Végh tak před blížící se odvetou s Karlosem Vémolou, k níž dojde již 8. června na fotbalovém stadionu v Edenu, musí řešit nepříjemnosti mimo život zápasníka. „Zápas s Karlosem to určitě neovlivní, protože s Attilou spolupracují další kvalitní značky. Myslím si, že Attila si zaslouží větší kvalitu než Renault, který má znak něčeho. Osobně jsem za to i rád,“ kýve hlavou Ilja Škondrič, Véghův hlavní kouč.

„To, že dal takové vyjádření, je jeho věc. Když jsem si prohlédl komentáře pod příspěvky, tak musím říct, že ty lidi jsou na velmi nízké úrovni. Ať už mluvíme o vulgaritě, aroganci nebo agresivitě. Jen ukazují, že jsou to ovce, které používají různé věci načtené z médií. Nepřipouštěl bych si to tak k tělu. Attilovi přeju všechno dobré a je na něm, zda se do budoucna znovu takhle vyjádří. Lidi by se neměli leknout, naopak by měli umět říct svůj názor,“ myslí si slovenská legenda.

Podle Škondriče se Véghova sportovní velikost schovala za politický názor. „Attila je inspirací pro mladé lidi. Ať už co se týče sportu, anebo toho, jak se kluk z vesnice vypracoval až tam, kde je. Tyhle věci se daly stranou a řeší se politika. Zda to bylo šťastné vyjádření, nebo ne, to musí posoudit až Attila,“ doplnil hlavní trenér populárního bratislavského gymu OFA.

Reklama