Hlavní obsah

Drsné hubnutí v MMA. Téměř 20 kilo za dva měsíce, Češi ždímali těla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlad, žízeň, energie a spánek. Nejen tyto potřeby zažíval ještě několik desítek minut před pátečním ranním oficiálním vážením český bojovník Miroslav Brož, který se již v sobotu 10. února znovu postaví do klece, v níž na turnaji Oktagon 53 v německém Oberhausenu svede boj s Angličanem Tomym Crosbym. To nejdůležitější už má potetovaný bojovník za sebou – úspěšně navážil. „Za poslední týden jsem vodou udělal zhruba 10-12 kg,“ přibližuje Brož a dodává, že během několika hodin nabral více než polovinu ztracené hmotnosti zpět.

Foto: Oktagon MMA

Tom Crosby (vlevo) a Miroslav Brož před turnajem Oktagon 53.

Článek
Fotogalerie

Shazování. Téma, které rezonuje bojovými sporty a zná jej každý bojovník, který vstupuje do klece. Tělo je v tomto období několik dlouhých dnů vystaveno těžké zkoušce, při níž postrádá živiny, energii a především váhu, na niž bylo zvyklé. Někdy se jedná „jen“ o stovky gramů, jindy i o několik kilogramů za pouhou noc. Fyzický i psychický stav je rázem na bodě mrazu. To vše za účelem navážit do předepsaného limitu.

S utrápeným výrazem a evidentně vyprahlým tělem přistoupil v pátek ráno k váhovému pultíku jeden z pěti českých bojovníků sobotního turnaje Oktagon 53 v německém Oberhausenu Miroslav Brož, který si rovněž prošel peklem. „Když to vezmu poslední týden, tak jsme vodou udělali 10-12 kg s tím, že na poslední den jsem si nechal kolem 4 kilogramů. Ale je to tak kdy. Někdy pouštím lépe, někdy hůř. Včera to bylo normální, nic hrozného, ale nebyla to ani pohoda,“ prozradil pro Sport.cz.

„Když to srovnám s ostatními shazováními, tak to šlo dobře. Načasoval jsem to správně. Za dnešek jsem shodil 4 kila, jinak v týdenním procesu jsem měl 9 kilo nahoře. Když jsem v dietě třeba dva měsíce, tak je to dohromady třeba 18 kilo,“ přemítá Jaroslav Pokorný, další z českých bojovníků na německém území.

Základem hubnutí je kvalitní pocení, při němž si bojovníci sáhnou na dno a leckdy odmítají i pokračovat. Tělo si řekne samo. „Hodně se přepíjím, člověk to pak vypne a jde na záchod. Tady je možné udělat i tři kila. Poslední den je finiš, kdy přijde na řadu sauna a pocení venku. Člověk se nejprve rozpotí, pak se zabalí do sauna obleků či peřiny, kde je třeba dalších dvacet minut. Zhruba takhle probíhají kola,“ přibližuje Brož.

Vážení před galavečery i nadále probíhají více než 24 hodin před bojem, bojovníci tedy mají bezprostředně po oficiálních pokusech (zpravidla den předem v ranních hodinách), pakliže je splní, možnost tělo „obnovit“. Přísunem tekutin a jídla se to v následných hodinách jen hemží, to samé s kilogramy na váze.

„Dělám to hodně kvalitně. Mám s sebou vařené a pečené batáty, k tomu jsem si sem přivezl i rýži, ovoce, sušené ovoce a piškoty. Dojídám se a hodně piju. Teď jsem měl zhruba dvě hodiny po vážení přibližně 7 kg zase nahoře. Zítra bych chtěl mít kolem 88 kg (nastupuje v 77 - pozn. red.), což je ideální váha,“ myslí si bývalý hokejista, jehož v předchozích měsících vyřadily od bojů zdravotní problémy kolena.

Pokorný náročné shazování musel zpracovat, nějakou dobu nic nedělal. „Aktuálně se dopíjím. Ležím a piju. Myslím si, že moje zápasová váha bude kolem 74 kg (nastupuje v 66 - pozn. red.),“ naznačuje 38letý český veterán, jenž se do klece vrací téměř po roce od posledního zápasu s krajanem Janem Širokým.

Reklama

Související témata: