Hlavní obsah

Životní boj svalnatého zápasníka. Přišel o část lebky a nohy, veřejnost se skládá na jeho pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl si vyzkoušet svůj první profesionální MMA zápas, tři týdny před jeho konáním se mu ale život obrátil vzhůru nohama. 34letý slovenský bojovník Štefan "Blázen" Bazso po nespecifikovaném zranění skončil na ARO, kde se jeho zdravotní problémy začaly prohlubovat. V jejich důsledku mu dokonce byla odstraněna část lebky, lékaři byli nuceni amputovat obě dolní končetiny a sám potetovaný ranař zůstal částečně paralyzovaný. Jeho přítelkyně teď prostřednictvím veřejné sbírky prosí o pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský MMA zápasník Štefan „Blázen“ Bazso v nemocnici bojuje o život. Ilustrační foto.

Článek

Svou svalnatou muskulaturou naháněl strach. Miloval posilování, házenou, ale také zápasení. Několikrát si vyzkoušel samotný boj v kleci, v tom posledním přitom svého soka skolil již za 15 vteřin. Velká kariérní zkouška pro 34letého bojovníka ale měla přijít 26. května na turnaji tuzemské organizace East Pro Fight 23, kde se měl vůbec poprvé představit právě mezi profesionály. Život to ale zařídil úplně jinak...

Přibližně tři týdny před turnajem přišel životní zlom. Bazso byl kvůli nespecifikovanému zranění s mechanickým poškozením krční tepny převezen na ARO, kde přišly další komplikace. „Jeho mozek nebyl dokrvený a okysličený až po neuvěřitelnou dobu 10 hodin. Narušením krevnímu oběhu nastal masivní otok mozku a lékaři mu museli odstranit část lebky. Následky byly fatální, odumřela celá levá hemisféra. Jeho pravá ruka a noha zůstaly nehybné," popisuje partnerka Michaela tragický osud celoživotního sportovce ve veřejné sbírce na ludialudom.sk.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Miška 👱🏼‍♀️ (@m.vallovic)

Musel podstoupit amputace

Ani tady smutný příběh nekončil, problémy se stupňovaly. „Štefanovi se v aortě vytvořila krevní sraženina, kterou bylo nutno rozpustit a aortu zpevnit. Bohužel i přes práci lékařů se sraženina začala uvolňovat a ucpala mu cévy na nohou. Aby Štefanovi zachránili život, přistoupili k první amputaci obou nohou pod kolenem," pokračuje partnerka.

Situace se ani posléze nelepšila. „Jelikož ucpání cév bylo tak masivní a nohy se nehojily, musel Števo absolvovat druhou amputaci dolních končetin, tentokráte v půlce stehen," rozepsala se s tím, že už tak špatnému zdravotnímu stavu rozhodně nepomáhaly další potíže. „Števo celou dobu bojoval s dalšími komplikacemi, konkrétně s opakovaným oboustranným zápalem plic, nehojícími se ránami, otravou krve, neutichajícími horečky a vysokým tlakem," pokračovala.

Byla vytvořena veřejná sbírka

„Boj stále ještě není vyhraný, má problémy s hojením ran a proleženinami," sdělila Michaela a svého drahého podpořila. „Števo je zápasník tělem a duší, který se nikdy nevzdává a bojuje. Jestli je někdo na světě, kdo to zvládne, tak je to právě on," dojímá se partnerka, která vytvořila veřejnou sbírku, jež má Štefanovi pomoct vrátit se zpět do běžného života. „Cílem je dojít do vysněného cíle. Léčba je ale velmi nákladná, a bohužel, ne všechno pojišťovna proplácí v plné výši," říká.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený BLÁZON (@stefanbazsoofficial)

Do sbírky se může zapojit kdokoliv. Cílová částka je 50 tisíc eur, aktuálně se povedlo nasbírat více než 30 tisíc eur. „V nejbližší době bude Štefan navštěvovat hyperbarickou komoru. Poté budou získané prostředky použity na léčbu, rehabilitační pobyty, vybavení domácnosti, invalidní vozík a protézy nohou," líčí Michaela postup a připomíná, že i její partner v minulosti rovněž organizoval veřejné sbírky.

„Má velké srdce. Prokázal dobrosrdečnost svým blízkým a lidem, kteří to potřebovali. Aktivně spoluorganizoval veřejné sbírky a benefiční akce na pomoc nemocným dětem, dětem v dětských domovech a útulkům. Teď nastal moment, kdy potřebuje pomoc on," přeje si Michaela a projevila velkou vděčnost za každý finanční příspěvek, který každý může zaslat prostřednictvím sbírky.

Reklama

Související témata: