Hlavní obsah

Oběd v Praze, návštěva parlamentu a fotbal. Ukrajinský hrdina Usyk má nabitý program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský tvrďák, olympijský šampion v boxu z roku 2012 Oleksandr Usyk, který se neváhal přihlásit do domobrany a byl připraven hájit svou zem před ruským agresorem, je v Česku. Boxer, který před pár dny opustil bojovou linii, se v Česku připravuje na souboj s britským boxerem Anthonym Joshuou. Momentálně je v hlavním městě. „Právě jsme na obědě, pak půjdeme do parlamentu a řešit se bude i Usykův start ve středečním fotbalovém utkání v Hradci Králové," prozradil Sport.cz Jiří Štěpánek, předseda FC Olympia Hradec Králové, který pomáhá v Česku ukrajinskému týmu FC Polissja Žytomyr se vším, co je třeba. Ukrajinský klub našel v Česku náhradní domov.

Foto: Reuters

Anthony Joshua (vlevo) v souboji s Oleksandrem Usykem

Článek

Usyk je velkou boxerskou hvězdou. Když jeho zemi napadl ruský agresor, neváhal a postavil se na obranu své země. To, že pětatřicetiletého rohovníka čeká velký zápas mezi provazy s Anthonym Joshuou, nemohlo Ukrajince zastavit. Před pár dny se ale slavný fighter rozhodl poupravit plán a opustil spolu s manželkou svou zemi a zamířil do Česka. Jeho rozhodnutí podpořili i bratři Kličkové, legendy světového boxu, kteří rovněž brání Ukrajinu.

Nyní je Usyk v Praze, kde střídá jednu aktivitu za druhou. Setkal se s českými politiky, nezapomíná ale ani na sport. A nejde jen o box. Jednalo se také o startu ve středečním utkání rezervního týmu Hradce Králové proti FC Polissja Žytomyr, které se bude hrát od 17:00 v hradeckém areálu na Bavlně. „Na zápas přijede určitě. Je kolem toho velké haló. Řešilo se pouze to, zda opravdu nastoupí. Trenéři mu to nakonec zakázali, ale utkání zakončí penaltový rozstřel a tam si jednu penaltu určitě kopne," prozradil Štěpánek s tím, že Usyk bude během utkání rozdávat autogramy.

Ukrajinská hvězda je v centru pozornosti médií i fanoušků sama o sobě. Teď vše ještě nabírá na intenzitě díky aktivnímu postoji Usyka při obraně země proti ruskému nepříteli, který jeho vlast napadl.

„Chvíli to vypadalo tak, že by mohl v Hradci dokonce i trénovat, líbil se mu přístup, jaký v Hradci viděl ohledně jeho krajanů. Teď je ale v Praze, ve hře je i to, že by měl už ve čtvrtek odletět do Dubaje, každopádně chce ale podpořit kluky na tom zápase," dodal Štěpánek s tím, že vše teprve bude později potvrzeno.

Usyk už s Joshuou boxoval loni v září, když slavil výhru na body a obral tak Brita o pásy pro šampiona organizací WBO, WBA, IBF a IBO.

Reklama

Související témata: