Hlavní obsah

Tati, proč nás chtějí Rusové zabít? Ukrajinský olympijský šampion neví, co dětem říct

Brilantním taktickým výkonem dokázal loni sesadit ze světového trůnu profesionální těžké váhy Anthonyho Joshuu, a to na jeho půdě před vyprodaným stadionem Tottenhamu Hotspur. Ukrajinský boxer Olexandr Usyk však po zisku titulů organizací WBO, WBA, IBF a IBO zažívá chvíle bezradnosti. Nedokáže vysvětlit svým dětem, proč je Rusové chtějí zabít.

Foto: Profimedia.cz

Úřadující světový šampion těžké váhy Oleksandr Usyk na tiskové konferenci.

Článek

V den narozenin jeho dcery Jelizavety, 24. února, ruská vojska zahájila invazi na Ukrajinu, čímž začala noční můra i pro olympijského šampiona z Londýna. Začátek války jej zastihl ve Velké Británii, odkud se pak složitě vydal domů, aby mohl dostat rodinu do bezpečí a sám se následně přihlásit do armády.

„Moje děti se mě ptají: ´Tati, proč nás chtějí (Rusové) zabít.´ A já nevím, co jim na to mám odpovědět," řekl boxerský šampion a otec tří dětí britským novinářům během příprav na odvetu s Joshuou, která je na programu v srpnu v saúdskoarabské Džiddě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Usyk. Cat. Aleksandr (@usykaa)

Usyk strávil v Kyjevě v řadách domobrany několik týdnů, vysocí političtí představitelé země ale na něj naléhali, ať armádu dočasně opustí a začne se připravovat na obhajobu titulů, čímž může pro Ukrajinu na mezinárodním poli vykonat mnohem víc.

Na cestě z válečného pekla se na čas s rodinou usadil i v České republice, kde mimo jiné prozradil, že do jeho domu na Ukrajině se nastěhovali Rusové.

„Moje rodina už není na Ukrajině, ale mám tam stále spoustu známých a kamarádů. Jsem s nimi v kontaktu každý den, neustále se jich ptám, co je nového. Svoji zemi jsem nechtěl opustit. Chci tam žít. Hned po zápase s Joshuou se tam vrátím," ujišťoval.

Boxer Usyk na fotbale v Hradci. To, co jsem na Ukrajině zažil, bych nikomu nepřálVideo: Sport.cz

„Když jsem tam byl v nemocnici, kde se léčili naši zranění vojáci, říkali mi, abych šel do ringu bojovat za svoji hrdost a za celou zem. Že vlasti pomůžu víc v tomto zápase než ve válce samotné," pokračoval.

Hned během prvního dne války, který v Kyjevě strávil, si podle svých slov naplno uvědomil, že všechny tituly a miliony, které v kariéře vybojoval a vše, co dokázal, může během sekundy ztratit.

Nyní se snaží soustředit na přípravu na srpnový duel, v němž půjde mimo jiné i o 50 milionů liber, tedy v přepočtu zhruba 1,5 miliardy korun. Každý den si však zjišťuje informace o dění na Ukrajině. Stejně tak mu nedají spát lži, kterými krmí ruská propaganda své občany i vojáky.

„Neukazují jim pravdu. Neukazují bomby, které padají na domy civilistů, na porodnice, nebo jako nedávno na obchodní centrum. Jejich vojáci a lidé říkají, že na sebe střílíme my mezi sebou," posteskl si.

Mezitím si ale na jeho skalp v ringu samozřejmě brousí zuby pokořený Joshua, pro jehož kariéru by měla případná porážka v odvetě dost těžké následky. Brit dělá k dosažení úspěchu všechno možné. Kompletně vyměnil trenérský tým a dušuje se, že tentokrát na chytrého a skvěle se pohybujícího Ukrajince určitě vyzraje.

„Já o něm (Joshuovi) ale vůbec nepřemýšlím, nezajímá mě, co chce dělat, jeho nová taktika a trenéři. To mě nezajímá. Soustředím se jen na sebe. Zajímá mě jen vítězství," dodal.

Reklama