Hlavní obsah

Times: Bratři Kličkové figurují na ruském seznamu smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktivně se zapojili do boje proti ruské agresi a stali se tak na Ukrajině symboly odporu. I proto se bratři Vitalij a Vladimir Kličkové, bývalí světově uznávaní profesionální boxerští šampioni v těžké váze, ocitli v hledáčku vražedného komanda, tzv. Vagnerovy skupiny, tvrdí The Times.

Foto: Profimedia.cz

Takhle znají bratry Vitalije (vlevo) a Vladimira Kličkovy boxerští fanoušci. Získali společně tituly všech prestižních organizací WBO, WBA, WBC a IBF.

Článek

Podle britského listu existuje seznam 23 klíčových osob v čele s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, které mají být zlikvidovány. Vedle dalších členů vlády jsou mezi nimi prý i bratři Kličkové. Cílem nechvalně známé speciální paramilitantní jednotky, kterou údajně řídí ruští oligarchové a zejména miliardář Jevgenij Prigožin, blízký přítel prezidenta Vladimira Putina, je zbavit hnutí ukrajinského odporu jeho vedení a vytvořit tak podmínky pro dosazení Ruskem ovládané „loutkové vlády."

Vagnerova armáda, jak se někdy skupině elitních zabijáků rovněž říká, je oficiálně soukromou bezpečnostní službou, která má na starosti ochranu osob a majetku. Nechvalně však proslula speciálními akcemi už během občanských válek v Sýrii, Lybii a Středoafrické republice, zapojila se i do anexe Krymu.

Další britský deník Daily Mail píše, že zhruba čtyři stovky těchto žoldáků přiletěly v průběhu ledna z Afriky do Běloruska, odkud se nyní ilegálně přesouvají na ukrajinské území. Do hlavního města Kyjeva, kde se nachází většina „cílů" uvedených na seznamu, se však prý ještě nedostali. Podle některých zdrojů ale operuje na území Ukrajiny až 4000 příslušníků těchto speciálních sil.

Padesátiletý Vitalij Kličko, který je od roku 2014 starostou Kyjeva, i o pět let mladší Vladimir osobně brání metropoli proti útokům mnohem početnější ruské armády. V prohlášení k ukrajinskému obyvatelstvu a světové veřejnosti společně apelovali na zastavení ruské agrese, jinak hrozí rozšíření války v Evropě i do celého světa.

Reklama

Související témata: