Hlavní obsah

Musíme zastavit válku! Maskáče a zbraně vyfasovaly i největší boxerské hvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudružnosti je třeba víc než kdy jindy. Svět se po ruské vojenské invazi na Ukrajinu obrátil vzhůru nohama. Zkáza každým dnem nabývá větších a větších rozměrů, krutě zasažená Ukrajina na všechno zkouší reagovat. Podporu své zemi vyjádřili také nejlepší ukrajinští boxeři a ne pouze slovy. Přihlásili se do boje za svou zemi.

Foto: IANS

Slavný ukrajinský boxer Vitalij Kličko trénuje střelbu.

Článek

Nejprve se k tomuto odvážnému činu odhodlala legendární bratrská boxerská dvojice Vitalij a Vladimir Kličkovi. Ti se rozhodli bojovat proti ruské invazi se zbraní v ruce. „Nemáme jinou možnost, prostě musíme. Věřím v Ukrajinu, věřím ve svou zemi a věřím ve své lidi. Není to válka Ukrajiny. Je to Putinova válka. Dává jasně najevo, že chce zničit ukrajinský stát," uvedl na tiskové konferenci Vitalij Kličko.

Na bezohledné ostřelování a bombardování Ukrajiny se posléze nevydržely dívat ani další boxerské osobnosti země. Rukavice za maskáče vyměnil i mistr světa v těžké váze Oleksandr Usyk, který si je vědom vážnosti situace a vrátil se do rodné země. „Chtěl bych promluvit k ruskému lidu. Pokud se stále považujeme za bratry, za pravoslavné křesťany, neposílejte své děti do naší země, nebojujte s námi," začal ukrajinský boxer.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený MONSTER 👹 (@realedgarberlanga)

„Obracím se také na prezidenta Vladimira Putina. Můžete zastavit tuhle válku. Sedněte si a vyjednejte podmínky. Naše děti, manželky, babičky se schovávají ve sklepích. Je to naše země, nemáme na vybranou, musíme se bránit. Nechte toho! Zastavte tuto válku," vyzval Usyk, který zároveň vyvrátil informaci, že se jel schovat do bezpečí do Velké Británie.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený 🇺🇦LomUs™️🇺🇦 (@lomus_official)

„Někteří mi psali, že jsem utekl. Neutekl, byl jsem v práci, ale jsem zpět, jsem doma. Musíme držet při sobě, musíme tuhle válku zastavit, všichni společně," motivoval boxerský mistr světa.

V souvislosti s útěkem z Ukrajiny se hovořilo i o jiném šampionovi, Vasiliji Lomačenkovi, který tyto zvěsti popřel a přidal se k boji proti ruským nájezdníkům. „Útvar Bilhorod-Dnistrovskyj byl zformován a vyzbrojen. Do obrany se zapojil i boxer Vasilij Lomačenko," informoval starosta města Vitalij Grazhdan.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ro (@boxingrokus)

Jak Lomačenko, tak Usyk se měli v nadcházejících měsících znovu postavit do ringu. Vzhledem k vážnosti situace na Ukrajině je ale nepravděpodobné, že by k tomu došlo.

Plány se změnily také bývalému uchazeči o titul organizace WBO Viktoru Postolovi. Ten se ještě v sobotu představil na boxerské akci v Las Vegas, následně však odletěl zpět na Ukrajinu. „Je těžké na to nemyslet, moje rodina je uprostřed všeho. V tuto chvíli je bezpečí nejdůležitější. Po boji se hned vrátím domů, abych se o rodinu postaral," sdělil osmatřicetiletý boxer už před zápasem s Garym Russellem, proti kterému ale neuspěl.

Reklama

Související témata: