Hlavní obsah

Ukrajinský kotel v zádech. Mladá krev chce vyzrát na šampiona. Šokuji celý svět! říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z největších boxerských zápasů letošního roku je tady. Přes 40 tisíc fanoušků bude v sobotu 26. srpna v polské Vratislavi sledovat velkou bitvu hned o čtyři světové tituly v těžké váze mezi dosud neporaženým šampionem Ukrajincem Oleksandrem Usykem a povinným vyzyvatelem Britem Danielem Duboisem. Zápas ovšem nenapíše jen sportovní příběh.

Foto: Agencja Wyborcza.pl, Reuters

Oleksandr Usyk a Daniel Dubois před vzájemným soubojem.

Článek

Jak bylo zmíněno, k atraktivnímu souboji mezi šestnácti provazy dojde v polské Vratislavi. Město, v němž žije přes 600 tisíc obyvatel, bylo vybráno zejména kvůli více než dvou milionům ukrajinským uprchlíkům, jenž si to po vypuknutí ruské vojenské invaze na jejich rodnou zem namířilo právě do jihozápadního Polska, sídla Dolnoslezského vojvodství. K duelu navíc dojde pouhé dva dny po ukrajinském Dnu nezávislosti, který je v zemi státním svátkem od roku 1991.

Zkrátka pořádná motivace zejména pro hvězdného boxera Usyka, na jehož straně se dá očekávat početnější podpora příznivců z tribuny nabitého stadionu, jehož důvodem výstavby bylo fotbalové EURO pořádané v roce 2012. Rodák z ukrajinského Simferopolu půjde do očekávaného duelu v roli favorita a také šampiona, který bude hájit hned čtyři světové tituly. Aktuálně tedy nemá jen pás organizace WBC, který drží v současné době již legendární Brit Tyson Fury.

„Šokuji celý svět a ukážu lidem, jak dobrý Daniel Dubois ve skutečnosti je,“ věří si britský boxer, který z celkových dvaceti duelů padl pouze jedinkrát, a sice před třemi lety proti Joe Joycemu na KO. „Jsem připravený na sto procent a přivezu tituly zpět domů. Usyk je skvělý šampion a já proti němu musím předvést úplně všechno. Jsem mladá krev, která přišla a vše si pro sebe ukradne,“ pokračoval sebevědomě Brit, jenž se může stát vůbec prvním boxerem, který si na hrdého Ukrajince vyšlápne.

Usyk k rivalovi chová respekt. „O svém protivníkovi mám velmi vysoké mínění. Je to fajn chlap, hodný člověk a dobrý sportovec. Dostal se do pozice povinného vyzývatele a plně si to zaslouží. K němu i jeho týmu a lidem kolem něj mám velký respekt,“ rozpovídal se 36letý šampion v těžké váze.

Nepříznivá válečná situace v jeho rodné zemi jej pochopitelně trápí, přesto ani několik dnů před zápasem neopustil svůj svérázný smysl pro humor. Během středečního veřejného vážení byl v záplavě fanoušků, kteří následně s chutí baštili jeho triky s míčky, tanec a také rapování. „Moje příprava byla v pořádku, udělali jsme hodně práce,“ ujistil šestatřicetiletý boxer a doplnil. „Hráli jsme fotbal, tančili,“ usmál se.

Kde sledovat zápas Usyk vs. Dubois

Dlouho to vypadalo, že bitvu o světové tituly budou vysílat pouze zahraniční platformy, včetně britské TNT Sports. Nakonec to však neplatí, televizní práva na vratislavský večer získala stanice Nova, která event nabídne v rámci své placené platformy VOYO. Měsíční předplatné zde vyjde na 159,- korun.

Když ale skutečně přijde řeč na jeho milovanou Ukrajinu, najednou zvážní. A není se čemu divit. Usyk se po vypuknutí války hrdě postavil po boku ostatních hrdinů do první linie a s nesmírným odhodláním pomáhal odrážet ruské útoky. „Viděl jsem lidi bez rukou a nohou. Viděl jsem také ty, kteří ještě mohli chodit, ale vypadali jako chodící mrtvoly,“ líčil v emotivním rozhovoru pro Dailymail.

Odprostit se musí také od zpackaného jednání o boxerské megabitvě s již zmíněným Furym, ke které mělo dojít právě v letošním roce. Dlouhé týdny usilovných debat nakonec k ničemu nevedly, diváci si tak na tuto atraktivní bitvu musí ještě nějakou dobu počkat. Svůj zápas si totiž domluvil i Fury, který se 28. října v Saúdské Arábii utká s bývalým MMA šampionem Francisem Ngannouem.

Boxerský zápas v těžké váze o světové tituly WBA, WBO, IBF, IBO mezi Usykem a Duboisem se uskuteční v sobotu 26. 8. 2023 okolo 23:30.

Reklama