Hlavní obsah

Šílená válka na Ukrajině. Viděl jsem lidi bez končetin. Jako chodící mrtvoly, vypráví boxer Usyk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrdý Ukrajinec, který se po vypuknutí ruské vojenské invaze nebál hodit sportovní kariéru na chvíli za hlavu a po boku ostatních se postavil do první linie. Ne nadarmo je jeden z nejlepších ukrajinských boxerů všech dob Oleksandr Usyk považován za národního hrdinu. Myšlenky na válkou zmítanou zemi zkouší musí v hlavě potlačit, neboť se přesně na ukrajinský Den nezávislosti chystá vyrazit do boxerského ringu. Hrůzné zážitky z války ale stejně z mysli vyhnat nedokáže.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk během závěrečných dnů před titulovým soubojem v Polsku.

Článek

Když známý tvrďák mluví o hrůzách, které viděl, obrazy válečného konfliktu jsou hodně živé, bolest z odloučení rodiny je pronikavá, oddanost vlasti hluboká. A až sobotní zápas v polské Vratislavi mezi Ukrajincem Usykem a Britem Duboisem skončí, bude šestatřicetiletý rodák ze Simferopolu nepochybně jako první chtít vědět, zda je jeho rodina v bezpečí a přátelé z první linie stále naživu.

Sám moc dobře ví, že situace v jeho milované zemi není dobrá. Ruská vojenská invaze trvá již rok a půl, během konfliktu zemřely stovky tisíc osob. Některé i po Usykově boku. Boxer se v minulosti neostýchal obléct maskáče a se zbraní bránil zemi před ruskými ataky. „Viděl jsem lidi bez rukou a nohou. Viděl jsem také ty, kteří ještě mohli chodit, ale vypadali jako chodící mrtvoly,“ líčí Usyk v emotivním rozhovoru pro DailyMail.

„Celé město bylo mrtvé, nebyla tam žádná energie. Prošli jsme kolem dětského hřiště, kde ležely hráčky a žádné děti si s nimi nehrály. Strašné,“ dojímal se. „Dokonce jsem dalekohledem viděl nepřátele utíkat, rozbité domy a explodovat tanky. Žil jsem po boku ostatních vojáků, byl jsem tam pro ně,“ popisuje zkušený Ukrajinec, který se v počátku setkal s nepochopením, proč se jako aktivní sportovec do první linie vlastně uchýlil. Nebyl ale sám a následně ho napodobili další…

„Zeptali se mě: Proč jsi tady? Co tu děláš? Ani někteří z generálů sem nechodí. Odpověděl jsem, že nejsem generál, ale normální ukrajinský chlap, stejně jako oni,“ vysvětlil a hodně dalších Ukrajinců to má podobně. „Jen někteří z bojujících jsou profesionální vojáci, další nebyli připraveni být ve válce. Jeden byl například bankéř, další pekař či podnikatel. Jsou tam i někteří skuteční vojáci,“ rozpovídal se o zkušenostech z fronty Usyk.

Na konci února loňského roku obdržel výjimku od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby se mohl připravovat na boxerský duel s Britem Anthony Joshuou. Díky svým činům se stal symbolem vzdoru Ukrajiny a národním hrdinou. „Válka je velký experiment se životem. Vím, že přežijí silní a čestní. Stejně jako ti, co rozumí válce,“ říká oddaný křesťan. „Každý sen se modlím k Pánu, aby mi dal více pochopení pro to, co se děje na Ukrajině. Nechci se na nikoho zlobit. Chci milovat svět takový, jaký je.“

Ukrajnského rohovníka, který v profesionální kariéře stále neprohrál (20-0) nyní čeká další mise. Již tuto sobotu se postaví mezi šestnáct provazů, kde si to na stadionu v polské Vratislavi rozdá s povinným titulovým vyzyvatelem Danielem Duboisem. A to hned o čtyři světové tituly v těžké váze!

„Dostávám spoustu zpráv od mých fanoušků a přátel v první linii. Dodává mi to motivaci v ringu. A někdy, když s někým mluvím, tak v pozadí slyším explodovat bomby. Obvykle naše hovory končí větou: „Bratře, zavolám ti zpět, pokud budu ještě naživu“. Naštěstí, většinou si potom znovu zavoláme. A pokud jim mohu udělat alespoň trochu radosti vyhranými zápasy, bojoval bych každý den. Kvůli tomu, kde jsou a bojují za svobodu,“ překvapil boxerský šampion.

Reklama

Související témata: