Hlavní obsah

Odvážlivci stanovili světový rekord! Únavu a bolest rychle vystřídala euforie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěch, který se rozhodně nepovede každému. Šestičlenná mužská skupina z Oddělení mobilního zásahu letiště Václava Havla se rozhodla, že zapíše do knihy rekordů. A i přes pekelně těžké okamžiky, během kterých vznikaly na rukou bolavé mozoly, a z dlaní dokonce v některých případech tekla krev, se to nakonec povedlo! Během 60 minut střídavým způsobem bylo dosaženo dohromady 2025 shybů na hrazdě. Společná touha tak předčila krušné chvíle, kteří někteří prožívali především v závěru.

Toto jsou noví rekordmani. O jaký zápis se postarala tato šestice? Video: Sport.cz

 
Článek

Robert Voves, Petr Pastyřík, Tomáš Kohout, Petr Gruber, Marek Voborník a Petr Klasa. Tato skupina kamarádů a kolegů z Oddělení mobilního zásahu letiště Václava Havla si v kladenské posilovně sáhla na dno. „2025 shybů v průběhu jedné hodiny bylo vytvořeno šestičlennou skupinou. Je to nový český i světový rekord," znělo po hodině z úst Davida Rafaje, jenž má na starosti registraci rekordů v agentuře Dobrý Den.

A jak pokus o stanovení rekordu probíhal? Šestice odvážlivců se postupně střídala na hrazdě, každý v tu chvíli udělal tolik opakování, aby mu ještě zbyly síly na další pokusy. „Od dvacáté minuty člověk začíná cítit, že to tuhne. Od čtyřicáté minuty je to už o hlavě, tělo už je tak unavené a trochu se trhají mozoly," líčí dvoumetrový Robert Voves, český profesionální MMA zápasník, který se nově věnuje i brazilskému jiu-jitsu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Petr Pastýřík (@pastyrikpetr)

„Nejhůř bylo, když jsem si urval mozol na levé ruce. Držel jsem se silou vůle. Musel jsem zavřít oči, kousnout se a jet," líčí pro změnu strongman, powerlifter a boxer Petr Pastyřík, který se u svých pokusů nebál i hlasitě vykřiknout. „Únava a bolest jde stranou, důležité je, že jsme do toho šli a splnili jsme to. Euforie převládá před únavou," má radost urostlý Voves.

Důležitá byla i správnost provedení, daný shyb by se jinak nepočítal. „Správné provedení shybu každý cvičenec jistě zná. Napnuté ruce a brada musí být na úroveň hrazdy," vysvětluje Pastyřík, pro kterého se jedná již o druhý rekord. „Ještě držím jeden na Slovensku, kde jsem házel 20 kg závaží přes laťku," líčí.

Snaha o rekord není jen tak, klíčová je i příprava. „Shyby se netrénují úplně dobře, trénovali jsme ob den nebo ob dva dny, protože jsme potřebovali regeneraci. Příprava trvala přibližně tři měsíce," rozpovídal těžkotonážník Voves. „Když jsme měli možnost se sejít, tak jsme si zkoušeli zkracování a prodlužování intervalů a různě jsme si hráli s počty opakování," doplnil Pastyřík, jenž přiznal, že k dalšímu boxerskému duelu vyzval Alexe Cvernu.

Foto: Sport.cz

A takhle vypadaly ruce jednoho z účastníků...

A jak celý nápad vznikl? „Napadlo to Petra Grubera, který když nastoupil k nám do oddělení, tak byl absolutně špatnej ve shybech. Udělal jsem mu terapii šokem a každou službu jsme dělali shyby. Našel se v tom. Jednoho dne ho napadla tahle myšlenka, že se vytvoří rekord v týmových shybech," doplnil stodvacetikilový silák.

Vyloučeno není, že by si tato sehraná parta troufla i na další výzvy. „Když spolu vymyslíme nějakou takovouhle srandu, tak proč ne. Třeba kliky nebo něco jiného. Teď si ale dáme chvíli pauzu, zaléčíme mozoly a pak uvidíme," dodal Voves.

Reklama

Související témata: