Hlavní obsah

Triumf v posilovně závisí i na typu postavy. Tipy pro endomorfy, mezomorfy i ektomorfy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obecný návod k hubnutí či naopak nabírání svalové hmoty pro všechny bohužel neexistuje, u každého se liší genetické předpoklady, počínaje typem těla. Podle rozdílnosti stavby děla rozdělujeme tři takzvané somatotypy - endomorf, exomorf a mezomorf. Každý z nich musí ke cvičení i dietě přistupovat jinak.

Foto: Community health magazine

Klíčovou roli u cvičení hraje také strava

Článek

Každý z nás má kolegy či kamarády, kteří jednou za čas navštíví posilovnu a po hodinovém tréninku by mohli jít fotit pro fitness magazín. Známe také jedince, kteří tráví dny sezením na gauči s pytlíkem brambůrek a velikost jejich pasu zůstává stále stejná.

Za všechno může odlišná stavba těla, což sice v mnoha případech není fér, nedá se s ní však nic dělat.

Díky studii Williama Sheldona z poloviny dvacátého století rozlišujeme tři základní typy postav (somatotypy). Každý z nich se výrazně liší a jinak reaguje na jídelníček, posilování nebo aerobní cvičení. Pokud tedy začínáte cvičit, chcete zhubnout nebo nabíráte hmotu, měli byste si uvědomit, který somatotyp vlastně jste.

Endomorf

Endomorf je charakteristický silnou či podsaditou postavou, širším pasem a kratším trupem. Endomorfové mají největší sklon k ukládání podkožního tuku, což může být rizikové i kvůli srdečním onemocněním. Mívají však dobrý potenciál k růstu svalstva, proto je můžeme hledat mezi kulturisty, vzpěrače či zápasníky.

Endomofrové by si rozhodně měli hlídat jídelníček a nepřijímat více tuků a energie, než během dne vydají. Tučným jídlům se vyhýbat, bílkoviny získávat z drůbežího masa, vajec a ryb. Pravidelná strava několikrát denně je klíč. Nezapomínat ani na příjem vody.

Co se týká tréninku, endomorfové by se rozhodně neměli bát kardia, vhodná je jízda na kole, plavání, brusle nebo běh. Cvičit pak s krátkými pauzami mezi sériemi, intenzivně, klidně až do selhání svalu.

Mezomorf

Pokud má příroda nějaké oblíbence, jsou to mezomorfové. Ti mají totiž široká ramena, úzký pas, ale hlavně rychle získávají svaly a nemají problém ani se spalováním. Mezomorfové jsou předurčeni pro kulturistiku, uplatnění ale najdou i v řadě jiných sportů, včetně atletiky.

Stravu nemusí tolik řešit, převažovat by však měly sacharidy. Samozřejmostí je pitný režim.

Pohybová aktivita by měla u mezomofrů být co nejpestřejší, s občasnou změnou tréninků, intenzity i zátěží. Kombinace aerobního cvičení a posilování je nejlepší volbou, pozor ale na přetrénování. Nebojte se dát si pauzu.

Ektomorf

Ektomorfům mohou ostatní závidět rychlý metabolismus, a tedy nenabírání na váze, je samotné to může často trápit. Často mají vysokou a štíhlou postavu, tenké kosti, plochý hrudník a úzká ramena.

Pokud se ektomorfové snaží přibrat na váze, musí výrazně zvýšit kalorický příjem, doporučuje se také užívat gainery a proteinové šejky.

Při cvičení by se měli zaměřit na intenzivní a krátký trénink, naopak se snažit vyhnout rýsovacím cvikům a kardiu. Cvičení konkrétních partií nepřehánět - stačí jednou týdně. Nechat svalová vlákna zregenerovat je klíčové.

Je potřeba také chápat, že ne každý jedinec spadá přímo do jedné ze tří kategorií. A nebojte, i proti osudu se dá bojovat - i ektomorf může přibrat, jen to chce více dřiny.

Reklama