Hlavní obsah

Horskou 18. etapu Gira vyhrál Zana, oslavenec Thomas udržel růžový trikot

Náročnou horskou 18. etapu Gira d'Italia vyhrál italský cyklista Filippo Zana. Růžový trikot v den 37. narozenin udržel Brit Geraint Thomas, jenž dojel do cíle společně se slovinským rivalem Primožem Rogličem, který vystřídal na průběžné druhé pozici Portugalce Joaa Almeidu.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Italský cyklista Filippo Zana slaví triumf v 18. etapě slavného závodu Giro d´Italia.

Článek

O vítězi první z trojice klíčových etap v Dolomitech se rozhodovalo mezi jezdci, kteří unikli skupině favoritů na celkové umístění. Po 161 kilometrech a pěti vrchařských prémiích úřadující mistr Itálie Zana na Val di Zoldo přespurtoval Thibaulta Pinota. Zkušený Francouz, jenž po sezoně ukončí kariéru, dojel druhý už minulý týden v etapě v Crans Montaně a opět tak na svém posledním Giru nedosáhl na vítězství.

Několik minut za uprchlíky bojovali o cyklisté o celkové umístění. Tempu Rogličova pomocníka z týmu Jumbo-Visma Seppa Kusse nestačil Almeida a nabral dvacetisekundovou ztrátu, jež ho stála průběžné druhé místo. Naopak lídr týmu Ineos Grenadiers Thomas se bez větších problémů Rogliče udržel a dojel těsně za ním osmý s odstupem necelých dvou minut za vítězem.

Šampion Tour de France 2018 Thomas díky tomu zvýšil náskok v čele průběžného pořadí, před trojnásobným vítězem Vuelty Rogličem vede o 29 sekund. Třetí Almeida, který ve čtvrtek skončil osmý, je zpět o dalších 10 sekund.

"Získat čas na Almeidu a neztratit nic na Primože, to je dobrý den. Cítil jsem se docela dobře, měl jsem to pod kontrolou, ale samozřejmě Primož to na mě zkoušel a nebylo to jednoduché. Chci být konzistentní až do konce," uvedl Thomas. Pokud doveze růžový trikot v neděli do Říma, stane se nejstarším vítězem Gira v historii. Dosavadním rekordmanem je Fiorenzo Magni, jenž v roce 1955 vyhrál ve 34 letech.

Papírově ještě těžší etapa čeká cyklisty v pátek, po 183 km vyvrcholí stoupáním nejvyšší kategorie na Tre Cime di Lavaredo.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia:
18. etapa (Oderzo - Val di Zoldo, 161 km):
1. Zana (It./Jayco-AlUla) 4:25:12
2. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) stejný čas
3. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic) -50
4. Gee (Kan./Israel-Premier Tech) -1:03
5. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën)
6. Frigo (It./Israel-Premier Tech) oba -1:24,
...101. K. VACEK (ČR/Corratec-Selle Italia) -34:57.
Průběžné pořadí:
1. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) 76:25:51
2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -29
3. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -39
4. Dunbar (Ir./Jayco-AlUla) -3:39
5. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -3:51
6. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) -4:27,
...96. K. VACEK -3:29:20.

Reklama

Související témata: