Hlavní obsah

Absence Frooma a Thomase na Tour de France? Nepochopitelná chyba, říká hvězda Sky

Nebral si servítky. Pro tým Sky, nynější Ineos Grenadiers, zajistil první vítězství z Tour de France. Nejslavnějšímu cyklistickému závodu dominoval Bradley Wiggins v létě 2012. O rok později poprvé slavil výhru Chris Froome. Ročník 2014 patřil Italovi Nibalimu, ale pak přišla dominance britského týmu. Jenže letos skončí... A Wiggins z konce spanilé série viní vedení týmu.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Egan Bernal na trati Tour de France.

Článek

Po tříleté vládě Chrise Frooma (2015-2017) přišel rok Gerainta Thomase, v loňské sezoně  pak triumf pro britskou formaci Davida Brailsforda zajistil Egan Bernal. Na kolumbijskou hvězdu vsadili bossové stáje s nejvyšším rozpočtem v pelotonu i letos. Jenže obhájce v neděli při stoupání na Colombier doslova explodoval. A Ineos nemá záložní variantu, tudíž zůstane bez stupňů vítězů...

„Byla chyba, že tým na Tour de France nenominoval Frooma a Thomase," uvedl pro Eurospor Wiggins, šampion Tour de France z roku 2012.

Wigginsův triumf na Tour de France rozpoutal ve Velké Británii cyklistické šílenství. Desítky tisíc fanoušků každý rok hltaly přenosy z Francie. A až na jedinou výjimku na konci každého ročníku slavily triumf borce z "jejich" týmu.

Foto: Sport.cz

Chris Froome.

Jenže Froome je na odchodu a po zranění, Thomas se šéfům nezdál být v ideálním rozpoložení. Snad i z obav o vnitřní boj o pozici lídra se Brailsford rozhodl nechat dva předchozí šampiony doma a všechno vsadit jen na Bernala. Sázka na jedinou kartu nevyšla.

„Myslím, že pokud máte v týmu cyklisty jako jsou Chris a Geraint, musíte je vzít na Tour de France. Jen jejich přítomnost u stolu při jídle je pro ostatní kluky impulsem. Stejně jako jejich přítomnost v sestavě při rovinatých etapách," přemítal Wiggins, který v týmu Sky zářil v letech 2010-2015.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Slovinský cyklista Primož Roglič na trati 15. etapy Tour de France.

„Myslím, že Geraint Thomas mohl být na Tour ve stejné pozici jako Tom Dumoulin u stáje Jumbo Visma, která aktuálně závodu kraluje. Když Bernal odpadl, mohl tam být Thomas. Pokud argumentovali jeho slabší formou, tipnul bych si, že je na úrovni Porteho, který je aktuálně šestý, ale jen devětatřicet vteřin od stupňů vítězů a dvě minuty třináct od první pozice," připomínal Wiggins, že obhájce triumfu a lídr Ineosu Egan Bernal je po nedělní etapě až třináctý se ztrátou 8:25 minuty.

„Je třeba si uvědomit, že pro Gerainta postupně se dostávajícího do formy je Tour známým prostorem. A čtyřnásobný vítěz závodu, jímž je Froome, si prostě zaslouží být v sestavě. Tím spíše, pokud za pár týdnů pojede jako lídr na Vueltě," nechápal rozhodnutí vedení Wiggins.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Peter Sagan na trati Tour de France.

„A Carapaz jako záložní varianta místo těchto dvou kluků? On přece nebyl skutečnou náhradou," poukázal Wiggins na fakt, že ještě před pádem v patnácté etapě byl Carapaz třináctý se ztrátou pěti minut bez šance zasáhnout do boje o stupně vítězů. Nyní je loňský šampion Gira dokonce až šestnáct a jeho manko je téměř třiatřicet minut.

„Brailsford prohlásil, že Chris i Geraint byli součástí rozhodnutí o sestavě pro Tour. Ale myslím, že to bylo spíše naopak a oba jsou nyní naštvaní," pronesl mistr světa a olympijský šampion v časovce v připomínce faktu, že oba bývalí šampioni Tour aktuálně bojují na silnicích v Itálii při etapovém klání Tirreno-Adriatico.

Čtyřiatřicetiletý Thomas má na kontě čtrnáct startů na Grand Tours. Jel desetkrát Tour de France, třikrát Giro, jednou Vueltu. O rok starší Froome má na kontě dokonce sedmnáct Grand Tours. Jel osmkrát Tour, Giro třikrát a Vueltu šestkrát. Kromě čtyř výher z Tour má na kontě i dva celkové triumfy z Vuelty a jeden z Gira.

„Letošní sestava je dramaticky odlišná proti minulým výběrům Sky či Ineosu. Postrádá zkušenosti, skutečného lídra. Pokud by nyní ve Francii byl Geraint, zcela by změnil celou dynamiku týmu," zdůraznil Wiggins, že pro něj je letošní výběr týmu nepochopitelný.

Reklama