Hlavní obsah

Ač v obýváku, slavila Sáblíková vítězství!

Vítězný debut! Byť má zkušeností na rozdávání a doma šest medailí z olympijských her, v úterý česká rychlobruslařka Martina Sáblíková poprvé v kariéře okusila virtuální závody. A premiéra v rámci závodu virtuální série Kolo pro život by WeLoveCycling.cz přinesla třiatřicetileté závodnici z Nového Města na Moravě vítězství.

Foto: sportinvest

Martina Sáblíková na kole upnutém v trenažéru v domácí posilovně.

Článek

Třetí dějství seriálu odehrávajícího se na platformě Rouvy tentokrát proběhlo na trase závodu ve Znojmě a celkem se připojili cyklisté ze sedmatřiceti zemí! Mezi účastníky byla pouhý týden po skončení rychlobruslařské sezony i Martina Sáblíková, která trasu online absolvovala ze svého obývacího pokoje.

„Pár minut jsem ladila ideální podobu přehazování, protože jsem nikdy v minulosti trénink natož závod ve virtuálním prostředí neabsolvovala. Bylo to něco zcela jiného, než když v rámci tréninku jedu předepsané intervaly na určité watty. Rozhodně se jednalo o super zážitek," vyprávěla Sáblíková, pro níž je kolo po rychlobruslení druhou sportovní vášní.

Martina Sáblíková je ráda, že má po sezoně. Ještě se nevzpamatovala z nepovedené pětkyVideo: Sport.cz, Sport Invest

„Nadchlo mě, jak trenažér podle profilu trasy přidává zátěž. A stejně tak bylo bezvadné sledovat kolem sebe jména jako Jirka Ježek nebo Tomáš Konečný. Já nerada jezdím v pelotonu, ale prostřednictvím virtuálního závodu bylo skvělé jet s někým a zároveň osamocena. To mi maximálně vyhovuje," smála se Sáblíková, která velkou část závodu absolvovala právě s trenérem cyklistické reprezentace Tomášem Konečným. „Dodalo mi energii, že jsem se ho držela. Teda až na posledních osm minut, kdy mě jednoznačně zaříznul," popisovala Sáblíková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martina Sáblíková na archivním snímku.

Rychlobruslařská šampionka nakonec závěrečný díl série Kolo pro život by WeLoveCycling.cz na znojemské trati v ženské kategorii ovládla před bývalou bikerkou Terezou Vlk-Huříkovou, na níž najela tři minuty. Sáblíková přitom po finále rychlobruslařské sezony týden odpočívala.

„Měla jsem volno, takže jsem si raději dala chviličku na zahřátí před startem. I tak jsem pár minut bojovala s tím, jak jsem šla do plných. To bylo vlastně na celém závodě nejtěžší. Ale tělo se postupně rozjelo," lebedila si Sáblíková.

Foto: Invest Šváb/Sport David, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se usmívá na tiskové konferenci v Praze.

Zážitek z virtuálního závodu ji nadchl. „Je prostě super, když člověk vidí watty, tepovou frekvenci a může po najetí do kopce okamžitě sledovat, jak drží výkon. Super pro mě byly kopce, na rovinky bych potřebovala jiné převodníky," přibližovala čerstvou osobní zkušenost Sáblíková.

„Hodně mi pomohlo, že se kolem mě pohybovala spousta lidí. Někdy se člověk snaží dojet závodníka před sebou, jindy se zase nechce nechat dojet lidmi co má za zády. Byla jsem vážně nadšená," popisovala vítězka ženské kategorie finišující v absolutním pořadí na jednašedesáté příčce. Mezi muži dominoval Daniel Turek z týmu Felbermayr-Simplon Wels před Jaromírem Skálou z Rouvy Specialized.

Reklama