Hlavní obsah

Česká cyklistika má znovu královnu! Anketu ovládla cyklokrosařka Zemanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězkou tradiční domácí ankety Král cyklistiky za rok 2023 se poprvé v kariéře stala Kristýna Zemanová. Dvacetiletá cyklokrosařka vystřídala na trůnu dosud nejmladší vítězku ankety - freestylovou jezdkyni BMX Ivetu Miculyčovou. Druhý v absolutním pořadí 59. ročníku skončil biker Martin Stošek, třetí právě Miculyčová.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Vítězkou tradiční domácí ankety Král cyklistiky za rok 2023 se poprvé v kariéře stala Kristýna Zemanová.

Článek

Teprve počtvrté v historii ovládla tradiční anketu žena. Na loňský triumf Miculyčové navázala Kristýna Zemanová. „Je to pro mě obrovská čest a jsem moc šťastná. Trofej pro Krále cyklistiky je takový krásný bonus k životnímu roku, kterým pro mě ten minulý určitě byl,“ řekla talentovaná cyklokrosařka.

V loňské sezoně vybojovala bronz na mistrovství světa v Hoogerheide a následně i na mistrovství Evropy v Pontchateau shodně v kategorii do 23 let. Navíc v elitní kategorii zajížděla pravidelně v top desítce Světového poháru. „Dokázala jsem si, že se můžu rovnat s nejlepšími a stále se zlepšovat. Byla to opravdu přelomová sezona a je zřejmé, že soupeřky už dobře vnímají, že jsem tam vedle nich,“ uvedla Zemanová.

V neděli si v Táboře vyjela v terénu třetí domácí titul v elitní kategorii za sebou. Na stejné trati navíc bude hlavní českou medailovou nadějí i při prvním únorovém víkendu na mistrovství světa, kde opět pojede v kategorii do 23 let. „Tlak si nepřipouštím, dělají ho spíš novináři. Já se na mistrovství těším a chci předvést stoprocentní výkon. Snad mi atmosféra pomůže a bude to pěkný den,“ usmála se cyklokrosařka mladoboleslavského Brilon Racing Team.

Také čerstvě třicetiletý Stošek dosáhl největšího úspěchu v kariéře, když si v závodě maratonců na mistrovství světa ve Skotsku vyjel stříbro. Osmnáctiletá Miculyčová obhájila titul mistryně Evropy ve freestyle BMX.

V průběhu slavnostního galavečera ve Velké dvoraně Veletržního paláce v Praze byli vyhlášeni i vítězové v jednotlivých disciplínách. Prvenství mezi cyklokrosaři patří třetím rokem za sebou Zemanové, nejlepším jezdcem na horských kolech je Stošek, bikros ovládla Miculyčová.

„Je to moc fajn. Sejdeme se všichni napříč disciplínami, jsme v šatech, je to takové noblesní. Vlastně odměna, že se vidíme jinak než v dresech. Je to zpestření, které si pokaždé užiju,“ podotkla Zemanová.

Úspěšný junior Kryštof Král byl nejlepší na silnici, královnou mezi dráhaři je Veronika Jaborníková. Mezi sálovými cyklisty ovládli anketu úspěšní reprezentanti v kolové Radek Adam a Tomáš Horák. Nejlepším para cyklistou je Pavlína Vejvodová. Nejlepším juniorem byl vyhlášen Adam Bittman a juniorkou Adéla Marková, reprezentanti v dráhové cyklistice. Do Síně slávy byla uvedena bývalá úspěšná reprezentantka v dráhové cyklistice Iva Zajíčková.

Anketa se koná již od roku 1965. Cyklisté tehdy vyhlásili svého krále jako první u nás, ostatní sportovní odvětví se přidala až později. Historicky nejúspěšnějšími cyklisty jsou bratři Jan a Jindřich Pospíšilové, kteří díky úspěchům v kolové vyhráli anketu osmkrát.

Vítězové a ocenění jednotlivých kategorií v 59. ročníku ankety Král cyklistiky za rok 2023:
Král cyklistiky:
1. Kristýna Zemanová
2. Martin Stošek
3. Iveta Miculyčová.
Silnice:
Kryštof Král.
Horská kola:
Martin Stošek.
Dráha:
Veronika Jaborníková.
Cyklokros:
Kristýna Zemanová.
Sálová cyklistika:
Radek Adam
Tomáš Horák
Bikros:
Iveta Miculyčová.
Paracyklistika:
Pavlína Vejvodová.
Junioři:
Adam Bittman
Adéla Marková.
Síň slávy:
Iva Zajíčková.

Reklama