Hlavní obsah

Biker Boudný domácím mistrem v cross country

KUTNÁ HORA

V malebném historickém městě Kutná Hora pokračoval o víkendu pátým závodem, který byl zároveň mistrovstvím České republiky a bitvou o nominace na evropský šampionát, TOI TOI Cross-Country MTB CUP 2005. V elitní kategorii se radoval z vítězství Pavel Boudný, jenž vyhrál s velkým náskokem před Milanem Spěšným a Tomášem Vokrouhlíkem.

Foto: pro Sport.cz J. Němec (mtbs.cz)

Start kategorie Elite při mistrovství republiky v cross country horských kol v Kutné hoře

Článek
Fotogalerie

Pravidelná zastávka českého poháru v Kutné Hoře se po roční pauze opět vrátila ke Svaté Barboře, která se již podruhé v historii stala svědkyní mistrovství ČR.  Šampionát měl oproti loňsku několik změn. Započítával se do cross country poháru, kategorie třiadvacítek nebyla samostatně hodnocena, štafety byly přeloženy na finále ČP a celý šampionát se odehrál v jednom dni.

Na téměř nezměněné 6,5km dlouhé trati pod chrámem Svaté Barbory a přilehlém parku se příliš technických pasáží nevyskytuje a tak asi největší překážkou bylo bláto, o které se postaralo deštivé počasí před závody. Závodníci museli často běhat, což  nesedlo úplně všem.

Boudný nedal soupeřům šanci

Na startu nejsledovanější kategorie Elite se sešlo sedmdesát závodníků. Raketovým startem do zaváděcího kola si vytvořil odstup Ondřej Zelený, který roztrhal startovní pole, takže již v prvním kole zformovala skupinka největších favoritů Zelený, Pavel Boudný, Filip Eberl, Tomáš Vokrouhlík, Václav Ježek a Milan Spěšný.

Zelený však brzy z čela odpadl a jeho post zabral stájový kolega Pavel Boudný. Na čele se občas objevil Spěšný a jednou i Ježek, ale Boudný jim mnoho prostoru nedal a později si vypracoval slušný náskok, téměř minutový. Ten až do cíle jen zvětšoval, soupeři se již na nic nezmohli.

"Ve čtvrtém okruhu za mnou najednou nebyli," komentoval situaci Boudný. "Já jsem jel pořád stejně. Před závodem jsem nevěřil, že vyhraji, ale vyšlo to. Taktiku jsem žádnou neměl. To, jak Zelený vypálil, nebylo domluvené, ale udělal to dobře," dodal s úsměvem čerstvý mistr republiky. Pro druhé místo si nakonec dojel Spěšný, třetí skončil Vokrouhlík.

Mezi ženami trať sedla nejlépe Martině Němcové, v juniorkách nenašla přemožitelku Tereza Huříková. V kategorii juniorů si nejlépe vedl Lukáš Sáblík.

Finále Českého poháru TOI TOI Cross-Country MTB CUP 2005 se odehraje v sobotu 20.8. 2005 v Brně, kde byste také neměli chybět.

Reklama